Berta Sándor

ARM processzoros MacBookokat gyárthat az Apple

Az új modellek néhány hónapon belül jelenhetnek meg a piacon.

A Nikkei Asia cikke alapján az Apple az esztendő második felében kezdhet el gyártani két új MacBookot, amelyek közül az egyik egy MacBook Air lesz, míg a másik egy 13 hüvelykes képernyővel felszerelt MacBook Pro. Mind a két készülékbe az ARM által tervezett rendszerchipek (SoC) kerülhetnek és a MacBook Pro esetében ez lehet a legnagyobb termékfrissítés 2016 óta.

A kaliforniai konszern eredetileg májusban vagy júniusban akarta elkezdeni a két új eszköz sorozatgyártását, de azt végül elhalasztotta az év második felére. A chipeket ugyan az ARM tervezte, de azokat az Apple fejlesztette ki. Korábban az volt a tipp, hogy a társaság az új MacBook Pro esetében az M1X ARM lapkát választhatja, amely nyolc nagy teljesítményű és négy nagyon energiahatékony processzormaggal lesz ellátva, s a többmagos teljesítménye a közel kétszerese lehet az Apple M1-ének. Az M1X-et új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellekbe, valamint az iMac következő generációjába építenék be. Az már akkor ismertté vált, hogy az Apple jövőre Mac Pro készüléket is elláthat ARM System-on-Chippel és az egyes változatokba akár 32, 48 vagy 64 magos egységek is kerülhetnek, amelyek közül 24, 36 vagy 48 mag lesz nagy teljesítményű.

Már tavaly februárban megjelent az első olyan hír, hogy jönnek az ARM chipes Mac számítógépek, majd 2020 márciusban az az értesülés, hogy ARM processzoros MacBook Pro jöhet, később pedig már több millió ilyen eszköz érkezéséről szólt egy másik információ. Ezután kiderült, hogy az Apple újabb M-chipeket fejleszt, amelyek szintén az ARM architektúrára fognak épülni, 16 és 32 magosak lesznek, s azokat a csúcskategóriás területre szánja a vállalat. Az új chipek várhatóan 2021-ben kerülnek a piacra, majd azokat 2022-ben követheti egy 64 és 128 magos változat. Néhány nappal ezelőtt pedig OLED-kijelzős MacBookok érkezése szivárgott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #1
    Te szánalmas cikkíró, már rég ARM licencen alapuló gépeket gyárt az Apple, M1. A MacPro modellek most kerültek sorra... Inkább szinezgessél...