Berta Sándor

Zsarolók célpontja lett az Apple

Az Acer után az almás konszernt is megtalálták a bűnözők.

A Bloomberg és a MacRumors értesülései alapján a REvil nevű zsarolóvírusos csoport megszerezte az Apple egyik beszállítójának számító tajvani Quanta cégtől a következő MacBook terveit. A REvil megzsarolta a kaliforniai társaságot, hogy ha nem kap 50 millió amerikai dollárt, akkor nyilvánosságra hozza a dokumentumokat. A különböző MacBook modelleket a Quanta gyártja az Apple számára. A bűnözők először a tajvani vállalatot próbálták megzsarolni azért, hogy fizesse ki az összeget, de annak vezetői elutasították a követelést. A REvil tagjai ezután keresték meg az Apple menedzsmentjét.

A zsarolóvírusos csoport a mély weben megjelentetett néhány képernyőképet a tervekről, hogy így bizonyítsa, nem blöffről van szó és közölték, hogy minden egyes nap, amikor nem kapják meg az 50 millió amerikai dollárt az Apple vagy a Quanta vezetőitől, újabb adatokat fognak nyilvánosságra hozni a következő MacBookról. A REvil emellett hangsúlyozta, hogy a Quanta más ügyfeleiről is vannak bizalmas információk a birtokában. A tajvani konszern az Apple mellett a Dell, a Hewlett-Packard, a Lenovo és a Microsoft beszállítója is.

A MacRumors elemezte a kiszivárgott terveket, úgy vélik, hogy azok a még az idén érkező MacBookra vonatkoznak. Amennyiben a dokumentumok megfelelnek a valóságnak, akkor az Apple egy 16 hüvelykes és egy 14 hüvelykes képernyővel felszerelt modellt dob majd piacra. A gyártó a készülékeket USB Type-C- és Thunderbolt-csatlakozókkal, HDMI-kimenettel és SD memóriakártya-olvasóval fogja ellátni, egyúttal lemond majd a Touch Bar nevű megoldás alkalmazásáról. Az Apple megzsarolása egy teljesen új szintet jelent a zsarolóvírusos támadások történetében. A REvil március végén az Acert is megzsarolta. A követelt összeg szintén 50 millió amerikai dollár volt, de azt a monero nevű kriptovalutában kérte a csoport.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)