Berta Sándor

Több milliárd eurós EU-támogatást kért az Intel vezetője

Az óriáscég nyitott egy új chipgyár felépítésére, de annak ára lenne.

Pat Gelsinger, az Intel új első embere a múlt hét végén Európában járt és találkozott többek között Peter Altmaier német gazdasági miniszterrel, Markus Söder bajor miniszterelnökkel és Thierry Bretonnal, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosával. A tárgyalások témája az volt, hogy az Intel milyen feltételek teljesülése esetén vehetne részt a létrehozandó európai chipszövetség munkájában és építhetné fel a kontinensen a chipüzemét. A menedzser elfogadta, hogy az Európai Unió akarja meghatározni az európai chipgyártás ki- és felépítését, s a folyamatban központi szerepet kaphat az Intel.

Bretonnak a Samsung vezetőivel eddig nem sikerült egyeztetnie, míg a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) képviselői nem lelkesedtek túlzottan egy európai chipkészítő létesítmény felépítésének az ötletéért. Ugyan Breton beszélt Maria Marced európai TSMC-igazgatóval, de a társaság egyértelművé tette, hogy jelenleg nem akarnak a kontinensen befektetni.

Az Intel beruházásának azonban komoly ára lenne. Gelsingerék 8 milliárd euró állami támogatást várnának el egy európai gyár felépítéséért. A teljes költség egyébként 10 milliárd euró lenne, igaz, az Intel elismerte, hogy ezért az összegért általában nem egy, hanem kettő üzemet szokott létrehozni. Ázsiában az állami támogatások összege általában a projekt kiadásának 40 százaléka. Arról az esztendő második felében születne döntés, hogy hol építenék fel a létesítményt.

Breton nemrég ismertette azt a tervet, hogy szövetséget hoz létre az EU azért, hogy a jövőben legyen elegendő chip a hálózatba kötött közlekedés, az Ipar 4.0, az okostelefonok, a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek számára. Februárban Peter Altmaier bejelentette, hogy az európai chipgyártásba több tízmilliárd eurós beruházásokat terveznek és az összeg ideális helyzetben elérheti az 50 milliárd eurót is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #8
    Csak úgy halkan jegyezném meg, hogy az USA., Japán, dél-korea, stb. is bőven állami támogatásokkal építette fel a saját iparát, szóval az EU nenm tudom mire gondolt eddig.
    Az, hogy tiltják a direkt állami támogatást az meg gyak vicc kategória, az a 2004-ben csatlakozott tagok gazdaságának kifingatásáról szólt semmi másról.
    Ha van szabályozott piac a világon, amelynek semmi joga a piaci versenyen rugózni, az pont az EU.
  • kvp #7
    "És nem biztos hogy hosszútávon az a legmenőbb dolog"

    Az eUV mellett (amit leginkabb a visszaverodes miatti tul vagy alul maras zavar) meg mindig ott van a rontgenes levilagitas, ahol ugyan nincs visszaverodesi problema, de nehezebb kialkaitani a maszkokat.

    A kozvetlen reszecskesugaras (kvazi plazma marasos) technika viszont teljesen mas elvet kovet, szoval amennyivel jobb eredmenyt hozhat, annyival nehezebb atallni ra, mert teljesen mas technologia. (kb. olyan mint a fotomaratott nyak technologiarol atallni lezerrrel cnc-zettre)
  • Sir Cryalot #6
    "TSMC has already placed EUV lithography equipment orders with ASML for 2021 for at least 13 sets, "
    Részvényárfolyam: ASML (AMS) 529,80 EUR -9,70 (-1,80%)
    máj. 6. 17:35 CEST - Felelősségkizárás
    Elnök-vezérigazgató: Peter Wennink (2013. júl. 1.–)
    Alapítva: 1984., Eindhoven, Hollandia
    Székhely: Veldhoven, Hollandia
    Leányvállalatok: Cymer, Berliner Glas, Hermes Microvision, TOVÁBBIAK
    Alapítók: Philips, ASM International
  • kvp #5
    A vicc az, hogy az intel-nek se technologiaja, se penze nincs uj gyarat epiteni. Ha viszont nem tudnak uj gyarat epiteni, akkor lehuzhatjak a rolot. Na most vagy bejon az intel-es bloff es kvazi kapnak egy berendezett gyarat ajandekba az EU-tol vagy mehetnek nyugdijba.

    Ugyanezt jatszotta meg a japan allam a harom legnagyobb japan kijelzo gyarto ceggel. Felepitett nekik egy uj gyarat a semmibol (nemzetkozi allami hitelbol), majd odaadta nekik ajandekba. Viszont meg igy sem tudtak nyeresegesen termelni es versenyezni a koreai es kinai gyarakkal. Aztan az egyik koreai gyar is feladta azota a versenyt, igy vagy a Samsung vagy a kinaiak fognak vegul nyerni.

    Szerintem az intelnek adott tamogatas is csak kidobott penz lenne, mert nincs versenykepes technologiajuk es eletkepes piaci strategiajuk.
  • Sir Cryalot #4
    Sántít mert a tsmc az euból kapja az EUV-t a gyártáshoz.

    És nem biztos hogy hosszútávon az a legmenőbb dolog:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Atom_laser

    https://www.researchgate.net/post/What-are-pros-and-cons-of-atom-lithography-vs-EUV-lithography
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.05.06. 05:22:59
  • Sydra #3
    -Anyaaa! Vegyél nekem kapitalizmust!
    -Van otthon kapitalizmus a hűtőben.
    Kapitalizmus otthon a hűtőben:
    "Több milliárd eurós EU-támogatást kért az Intel vezetője"
  • mortep #2
    Mire lenne szűkség?
  • Cat #1
    Szóval most mindenkit (Intel, Samsung, TSMC) körbeudvarol az EU, hogy legyen valami. Pedig már egy évtizede is pontosan látszott, hogy mire lenne szükség.