Berta Sándor

Hatalmas a szárazság Tajvanon, a chipgyárak szenvednek

Ismét a rendkívül időjárás okoz gondokat, ezúttal az ázsiai szigetországban.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait és ez a helyzet az első negyedév végéig kihathat. De a chipkészítők életét további problémák is nehezítik. A texasi Austinban számos társaságnak (Infineon, NXP, Samsung) van létesítménye és a helyi rendkívül hideg időjárás következtében áramszünetek alakultak ki, amelyek miatt e gyárak sem tudnak termelni. Emellett nemrég tűz ütött ki a Renesas japán félvezető konszern egyik gyárában.

Most a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) és a Micron Technology vállalatokkal kapcsolatban érkeztek nem túl biztató hírek. A két cégnek ugyanis Tajvanon vannak létesítményei, a szigetországban pedig vízhiány van. Ugyan a helyzet még nem veszélyezteti a termelést, de a közeljövőben ez megváltozhat. Eddig már számos vízvételi korlátozást vezettek be, amelyek még nem érintik a chipgyártó üzemeket, de április elején több régióban is hetente két napra leállítanák a vízellátást. Ezt Vang Mej-hua gazdasági miniszter jelentette be.


A víztározók kapacitásuk 6 százalékán állnak

A helyi tározókban évek óta a legalacsonyabb vízszintet mérték, Caj Jing-ven elnök közölte, hogy 56 éve ez a legdurvább szárazság. Tajcsung és Miaoli tartományokban több millió háztartást fognak érinteni a tervezett korlátozások, az ott élőket teherautókon odaszállított vízzel látnák el. Tajcsungban van a TSMC és a Micron gyára is, így mind a két piaci szereplő 15 százalékkal próbálja meg csökkenteni a vízfogyasztását. Mindez a TSMC állítása alapján nem lesz hatással a chipgyártásra. Szükség esetén ugyanakkor a társaság bevetheti a megrendelt több mint 100 tartálykocsit, amelyek egyenként körülbelül 20 000 liter vizet tudnak az ország északi részéből a helyszínre szállítani. Ez azonban csak csepp lenne a tengerben, hiszen a TSMC például 2019-ben naponta több mint 160 000 tonna vizet használt fel.

A vállalat a saját jelentése szerint 2018-ban 51 millió, míg 2019-ben több mint 58 millió tonna vizet használt el. A tendencia minden újabb létesítménnyel és a tárolókapacitás növekedésével folyamatosan nő. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a gyártási folyamatok, például a tisztítási folyamat közel sem annyira "zöld" és víztakarékos. A vállalat 2010-ben csak a víz 5,2 százalékát tudta megtakarítani, miközben a célkitűzés 27 százalék volt.

Tajvanon most az emberek az esős évszakban bíznak, amely elvileg májustól kezdődik. Amennyiben az elmarad vagy csúszik, akkor a chipgyártóknak egy újabb komoly problémával kell szembenézniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #16
    https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2019/07/14/megadroughts-and-desalination-another-pressing-need-for-nuclear-power/
  • Sir Cryalot #15
    Nem a chipgyártás a gond hanem megvetetik ugyanazt akárhányszor,IGAZI bővítés meg nincs a palettán

  • csigafi #14
    Hát ez nagyon durva. nem is gondoltam volna hogy ennyire pazarolják a vizet miig milliók szenvednek a szomjúsátol a földön.

    Szerintem újra kéne gondolni ezt a gyártási folyamatot.
    Ilyen áron nem éri meg chipet gyártani hogy fizetődik mindez ki az eladásnál?
    Na mindegy ezek csak az én gondolataim.
  • And37 #13
    Jó kérdés, fogalmam sem volt, de rákerestem: " After each one of several dozen layers of semiconductors are added to the silicon wafer, it must be rinsed, requiring massive amounts of water. A great deal of this water is Ultra Pure Water (UPW), water that is thousands of times purer than drinking water. Water so clean, that it is regarded as an industrial solvent. To make 1,000 gallons of UPW takes roughly 1,400 -1,600 gallons of municipal water1.
    ... To create an integrated circuit on a 30cm wafer, can require approximately 2,200 gallons of water; including 1,500 gallons of UPW.2"

    Szóval ha a fogalmatlanságom nem vezetett teljesen félre, csak a 100-300 procimag tisztításához kell olyan 8000 liter víz.
    https://www.chinawaterrisk.org/resources/analysis-reviews/8-things-you-should-know-about-water-and-semiconductors/
    https://www.reddit.com/r/hardware/comments/mcoc69/intel_claims_to_have_shipped_30_million_tiger/
    https://www.sustainalytics.com/esg-blog/world-water-day-water-use-semiconductor-industry/

    Amúgy 86%-át újrahasznosítják, de UPW-ként már nem tudják felhasználni, annyira nagy lenne a tisztítási költség, ha jól értem, amit írnak.

    https://6park.news/en/exclusive-tsmcs-daily-water-consumption-exceeds-150000-tons-and-water-trucks-reach-nearly-8000-trips-free-finance.html
  • Tetsuo #12
    Kérdés, mihez kell ez a sok víz. Valószínűleg hűtéshez. Talán át lehetne állni sósvizes hűtésre primér és szekunder körökkel.
  • And37 #11
    (Egy ordas csúsztatás volt a számításban, természetesen a felmelegített víz visszahűtésével újabb adag vizet lehet felmelegíteni, de nem ekkora mennyiségeket szokás szerintem szűrni-desztillálni.)
  • And37 #10
    A nyereséges termelés és a napi 160 000 TONNA víz desztillálásához szükséges energia viszonyáról ne feledkezzünk már meg.

    Rég voltam már fizikaórán úgyhogy javítsatok ha rosszul számolom. :)
    Az 160 darab 10x10x10 méteres vízkocka, ha nem tévedek, csak hogy el lehessen képzelni.
    Tfh. ha 1 litert 75 fokkal kell melegíteni a forráshoz mert meleg a víz, akkor ahhoz kell kb. 314 kJ energia, nem túl elegánsan továbbkonvertálva 0,09 kWh.

    Ebből kell 160 000 * 1000 egységnyit felmelegíteni, szóval összesen 13 940 000 kWh, vagyis napi 14 gigawattóra energia, az elosztva 24 órára, máris kijön hogy potom 580 gigawatt energia, vagyis olyan 280 Paks mind a négy blokkjával elég is hozzá.

    Megéri. :)
  • cateran #9
    Te, meselj meg az ipari szintu napenergiaval mukodo desztillaciorol...
  • mumoka 2012 #8
    hát ezek sem normálisak a tenger közepén laknak és nincs vizük a gyáraknak
    magyar mentalitás mindenre kitalálnak valami hibát még ha az lustaság bol származik akkor is.
    Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2021.03.31. 20:13:16
  • Akva #7
    Ja, ja! Csak a desztilláció lassabb, mint amilyen gyorsan szomjan halsz.