Berta Sándor

A gazdaság minden területére hatással lesz a chiphiány

A szituáció eddig csak az autóipart érintette, de könnyen lehet, hogy ez csak a kezdet.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait és ez a helyzet az első negyedév végéig kihathat. Ráadásul a chipkészítők életét további problémák mehezítik. A texasi Austinban számos társaságnak (Infineon, NXP, Samsung) van létesítménye és a helyi rendkívüli időjárás következtében vízhiány és áramszünetek alakultak ki, amelyek miatt e gyárak sem tudnak termelni.

Markus Golinski, a Union Investment nevű befektetési alap menedzsere elmondta, hogy a piaci becslések szerint az idei első negyedévben mintegy egymillió gépkocsi leszállítása nem valósulhat meg a hiányzó szenzorok és mikrovezérlők miatt. Ezeknél az alkatrészeknél a szállítási idő több mint a kétszeresére nőtt. Ugyanakkor a félvezetőgyártásban egyáltalán nem számítanak újdonságnak a gyártási problémák, hasonló volt a szituáció a tajvani és a japán földrengések idején is. Tény viszont, hogy a sajtó jobban foglalkozik a mostani helyzettel.

A szakember hozzátette, hogy a felelősök leginkább a beszállítók és a gyártók, amelyek tavaly tavasszal nem akartak nagy raktárkészleteket felhalmozni és egyúttal nagyon alábecsülték azt, hogy a járműpiac mikorra fog magára találni. Ehhez társult még, hogy a felszabadult kapacitásokat azonnal lekötötték más ágazatok és megrendelők, például a szórakoztató elektronikai és a mobilipar. A további termelőkapacitások kiépítése pedig nagyon idő- és tőkeigényes, nem megy egyik pillanatról a másikra. De ugyanígy időbe telik az is, hogy egyik ágazat megrendeléseinek a teljesítéseiről átálljanak egy másik ágazat megrendeléseire. Ráadásul egy ma legyártott chip csak 3-6 hónap múlva építhető be. A gyors és rugalmas cselekvés nem igazán jellemzi a chipgyártást.

"Úgy gondolom, hogy a chiphiány az év közepéig tarthat és kiterjed majd más területekre is. A helyzet csak az év második felére fog normalizálódni, amikor elérhetővé válnak az új termelési kapacitások. Addigra visszatérhetnek a normális állapotok a számítástechnikában is, ahol az otthoni munkavégzés miatt az elmúlt hónapokban nagyon sok volt a megrendelés. A félvezetőgyártók nagyon kényelmes helyzetben vannak, hiszen az üzemeik teljes kapacitással működhetnek és ez a következő 12 hónapban így marad majd, miként hosszú távon szintén az átlagosnál jobban fog nőni a szektor nyeresége. A chipek ára azonban nem drágul majd, ezt részben a jelenlegi szerződések is megakadályozzák" - szögezte le végül Markus Golinski.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    Jogos, a Huawei is akkora raktárkészletet halmozott fel kirin9000ből hogy máig tud telefont gyártani ... de már nem sokáig.

    Sok más cég meg áll a chiphiány miatt.
  • Sir Cryalot #6
    led az teljesne független ettől mert az javarészt még csak nem is szilicium ostyán van hanem (szép mintás ) zafír üvegen
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.03.02. 09:27:34
  • kvp #5
    "Már most sem kapható PC-s videókártya"

    Az nem fugg ossze a cikkben emlitett chipgyarak leallasaval, mivel a videokartyak komponenseit mashol gyartjak es mas csikszelesseggel. Mar a jarvany elott is videokartya chip hiany volt, az ipari chipek hianyatol fuggetlen okokbol. (a kripto banyaszok es a fejlettebb chipek alacsony kihozatala miatt)

    Ettol fuggetlenul most mar hiany lett olcso mikrovezerlokbol, feszultseg konverter ic-kbol es alapveto logikai aramkorokbol is. Ezek butabb, regebbi technologiaval, de nagy tomegben gyartott aramkorok, amikbol szinte semmibe sem kerult volna nagyobb raktarkeszleteket felhalmozni, de a cegek nem tettek, mert szinte minden elerheto volt barmikor, par napon belul.
  • Cat #4
    "Hamarabb fogja erinti a hiany a led-es villanyegoket es a mikrosutoket mint a pc-s videokartyakat"
    Hülyeséget beszélsz. Már most sem kapható PC-s videókártya, ami van, az meg háromszoros áron kapható. Több éves használt cuccok mennek el drágábban hirdetésekben, mint amikor megjelentek.
  • Lapajka #3
    Nem kell folyton chip-eket veszegetni... minden cucc, amiben chip van, min 4 évig simán jó... de ha nem ficergős valaki, akkor 8-ig is... szóval csak nix ugribugri...
  • kvp #2
    Ezek alapszintu, kvazi szabvanyos aramkorok, nem videokartyakba epitett modern chipek. A ket technologia kozott kb. akkora a kulonbseg mint egy benzines es egy elektromos auto kozott. Hamarabb fogja erinti a hiany a led-es villanyegoket es a mikrosutoket mint a pc-s videokartyakat.
  • TokraFan #1
    VGA árak így is az egekben a bányászok miatt, ha még ez is rárakódik, egyhamar nem lesz javulás...