Berta Sándor

Drágulnak a tévék

A panelek ára a tavalyi év hasonló időszakához képest 134 százalékkal emelkedett.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eredményeként világszerte nő az igény az emberek részéről az okostelevíziók iránt, azonban a vásárlóknak gyakran csalódniuk kell, ugyanis a készülékek többsége meglehetősen drága. Pedig kereslet lenne, hiszen a TrendForce kutatóinak adatai alapján az idén akár 223 millió terméket is kiszállíthatnak a gyártók. Ez 3,1 százalékos növekedés 2020 hasonló időszakához képest. A nagy sportesemények, mint a tokiói olimpia vagy a foci-EB szintén fontos tényező az igények növekedésében, függetlenül attól, hogy azokat nézők nélkül tartják-e meg. Az árak növekedése részben a panelek árdrágulása miatt következett be: a panelek ára tavaly júniusban rendkívül alacsony volt, azóta viszont 134 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan pedig a vezérlőelektronika területét is sújtja a chiphiány.

A nagy gyártók, például az LG és a Samsung előnyben vannak a többiekkel szemben, mert saját gyártásuk miatt elegendő mennyiségű panelt és más alkatrészt tudtak felhalmozni, s a megrendeléseiket is rendszeresen és nagy mennyiségre vonatkozóan adják le a beszállítóiknak. A kisebb piaci szereplők számára viszont, amelyek az ügyfeleiket olcsó árakkal próbálják magukhoz csábítani, a tévék értékesítése egyre nehezebbé válik. S ez megfigyelhető a piaci számokból is, az eladásai adataik ugyanis tavaly óta csökkentek.


A piac egyre inkább a legnagyobbak kezében van, a többiek kiszorulnak. Az öt nagy okostelevízió-gyártó, a Hisense, az LG, a Samsung, a TCL és a Xiaomi piaci részesedése tavaly már meghaladta a 60 százalékot. Ez a trend az idén is folytatódik. A cégek a megnövekedett költségeiket kiigazított értékesítési árakkal akarják ellensúlyozni. Az áremelés ugyanakkor lépésenként valósul majd meg, hogy ne riasszák el a fogyasztókat.

A cégek a legtöbb pénzt a 60 collosnál nagyobb modelleken keresnek, ezért ezeket favorizálják, így ezek piaci részesedése az idén 17,7 százalékra nőhet. Az LCD drágulással ellentétes módon viszont az OLED-tévék egyre olcsóbbak a gyártási kapacitások kiépítésével. Például 2020 elején még egy 55 collos UHD OLED modell négyszer annyiba került, mint egy hasonló méretű LCD, de ez 2020 végére 2,9-szeresére csökkent, míg idén év elején már csak 2,2-szer kerül többe. Éppen ezért a TrendForce arra számít, hogy az idén már 6,76 millió OLED-panelt fognak gyártani a vállalatok, amely 2020-hoz képest 72 százalékos növekedést jelent majd.

Februárban derült ki, hogy drágulni fognak a laptopok. A háttérben az elemzők szerint az elmúlt időszakban a televíziók iránt megnövekedett kereslet áll és az, hogy hiány van többek között LCD-panelekből és processzorokból, így a notebookgyártók eleve áremelésekkel számoltak, de eddig még nem léptek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #31
    És?

    Kit érdekel?

    Akkor verik meg amikor akarják.

    Nem fog megterulni az oled senkinek annyira hogy "busásan megszedje magát". Display panelen ilyen cégek keresnek is pénzt hogy AUO.

    Samsung is kretén cég.
  • Sir Cryalot #30
    És?

    Kit érdekel?

    Akkor verik meg amikor akarják.

    Nem fog megterulni az oled senkinek annyira hogy "busásan megszedje magát".

    Samsung is kretén cég.
  • Tetsuo #29
    "Lehet az OLED mellett lazsálni." LoL Ehhez képest az emberek legalább 90%-a jobbnak tartja az OLED kijelzőt, mint az LCD-t és az LG busásan megszedi magát. A Samsung alig tudott feleszmélni a QLED-del.
  • Sir Cryalot #28
    https://hdtelevizija.com/en/motion-resolution/
    "This lead to much higher number of “hertz” that we see today in the specs, sometimes followed by mysterious three letter abbreviations, e.g. 1400 Picture Quality Index (PMI), 2400 Hz Perfect Motion Rate (PMR) or 2300 PMI (Picture Mastering Index). The issue is, behind those numbers often are only 60 Hz panels powered by different LED Backlight techniques (blinking, scanning, black frame insertion), that together can improve perception of higher motion resolution, but more often with introduced negative effects like doubling of objects, dimmer picture, flickering and so on."

    "1400 Picture Quality Index (PMI), 2400 Hz Perfect Motion Rate (PMR) or 2300 PMI (Picture Mastering Index)"

    igen , ezek ekkora kretének. Élen az LG-vel akitől a megváltást várják egyes szunyókálók :DDD
  • Sir Cryalot #27
    Másik: Azért sem érdemes széthúzni pixel kitöltési időt, mert ha nincs egyszerre jelen 3 színkomponens az fog színtörést eredményezni.

    Annak a megoldásaként volt felhozva egy időben hogy kezdeti gyors LCD-n az "RGBKKK" megoldást preferálták, ez azt jelentette hogy mindhárom komponens előrehozásra került utána kikapcsolták.

    "Írta: K Sekiya · 2006 · Idézetek száma: 56 — Among them, our newly proposed method, RGBKKK, gives the best practical result. The results were verified on our field sequential OCB‐mode ..."

    MINDIG jobb egy ilyen display mint egy széthúzott, n+1-szer bizonyosodott már be, legutóbb VR-rel. Koreaiak meg nyilván beleállnak ebbe hogy nem preferálták, úgy ki fog fulladni az OLED mint a (...) .
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.04.02. 00:06:43
  • Sir Cryalot #26
    "aramkorokkel vagy 1 bites tobb megahertzes pixelenkenti lokalis dac-okkal (sony szabadalom). "

    ezt CMOS backplane tudja memória alapú címzéssel hogy el van tárolgatva 10bitnyi beállítás hogy log alapú gamma-hoz melyik 14bites lineáris kód illik.

    Digitális LCOS is így működik, mégis van roll mert az normális.
  • Sir Cryalot #25
    " En mar lattam olyan szincsatornankent 14 bites HDR kijelzot, "

    ezeket én rec2020 nélkül nem tartom igazi HDR-nek mert ha utánanézel látod hogy a rec2020 -nak van tüskeszerű spektruma 465nm-en , ami miatt egész nyugodtan lehet tekerni a HDR-t felfelé.

    10bit elég 10.000 nit-re jelenleg meg az a csúcs.
    "kepes volt a teljes frame-es valtasra, mindezt eleg magas framerate mellett."

    Ha hosszú a kitöltési idő van mellette akkor az megeszi reggelire a felbontást hiába van ráírva 4K , onnantól az állóképre való.
    http://people.csail.mit.edu/pdidyk/papers/ComputationalDisplaysSurvey.pdf

    megtalálod a "temporal resolution" résznél amiről beszélünk.
  • Sir Cryalot #24
    "Ez rossz minoseget jelent."

    Fordítva. A különbség egy 3000dolláros meg egy 30.000 dolláros projektor közt , hogy az előbbinél "ragadós kép" van ( "egészhosszas" ez rossz képminőséget jelent) , a 30.000 dolláros meg szimulátorokba való:
    "Discover superior image quality with the Canon XEED 4K600Z. This 4K laser projector is ideal for high-end simulation environments."
    "Combined with low latency playback, reduced motion blur (with 60Hz playback)" <--- itt írják hogy nem "egészhosszas".

    A rolling shutter szenzor meg max azért rosszabb mint a global shutter mert nincs szinkronozva a displayhez.
  • kvp #23
    "Ez DIREKT ilyen. És nem blokkonként vált, hanem soronként. Mindezt azért hogy a framehossz TELJES hosszára jusson aktuális sor ami ég, MINDIG."

    Ez rossz minoseget jelent. A jo minosegu kijelzok, legyenek azok lcd-k vagy oled-ek, ha ramer az ember egy pixelre, akkor folyamatosan vilagitanak. Nincs villogas, mert 50%-os fenyeron a feldolgozo szoftver veszi le a pixelek fenyerejet. Nincs kontraszt allitas, mert a felso es also ertekek be vannak huzalozva a meghajtasi tartomany ket szelere es csak a szoftver allit utanna. Es nincs sorvaltas, hanem full frame valtas van, tehat akarmekkora sebessegu kameraval vesszuk a kepet, az osszes pixel egyszerre valt at. Lcd es mikrotukros projector eseten ilyenkor vagy le kell kapcsolni a vilagitast (amitol igy villog) vagy latszani fog ahogy at fade-el az egyik pixel ertek a masikba. Oled es inorganikus led eseten lehetoseg van arra, hogy kvazi azonnal valtson. A legtobb jobb minosegu aktiv matrixos lcd egyebkent tartja a pixel ertekeket amig meg nem jon a kovetkezo kepkocka es csak abban van elteres, hogy soronkent, blokkonkent vagy teljes frame-en egyszerre valt. En mar lattam olyan szincsatornankent 14 bites HDR kijelzot, ami kepes volt a teljes frame-es valtasra, mindezt eleg magas framerate mellett. Picit draga volt, de oda a specifikacio szerint az kellett. (ket darab raadasul, redundancianak, hogy ha hiba miatt kiesne az egyik akkor is legyen kep, mindent duplikaltak, meg a pc-s kepfeldolgozo aramkoroket is)

    Ugyanez igaz a kamerak kozott is. Aki mar filmezett full frame update-es kameraval, annak a sorosan frissitett cmos vagy ccd szenzorok kepe remalom. Ezert jok azok a szenzorok, ahol a felso fenyerzekeny retegrol egyetlen orajel hatasara veszi le a mogotte levo feldolgozo reteg a jelet es utanna parhuzamosan, egyszerre tolti ujra a kondikat a teljes frame-re. Ezzel kb. azt tudjak amit a regi mechanikus rekeszu kamerak, csak sokkal magasabb kepkocka sebesseggel. (a jobbak akar tobb ezer frame/sec) Igy fizikailag nem tud bemozdulni a kep alja amire vegiger az olvasas. Nem annyival dragabbak az ilyen szenzorok mint a sima sorosan olvasottak (csak kb. 10x-es az ar). Meglepo modon meg a sony is gyart ilyet. Olcsobb es regebbi megoldas a mechanikus shutter hasznalata es akkor zaras utan a sotetben ulve mar raer olvasni a szenzor. Ilyen webkamerat tobb mint 20 eve is lattam mar (SGI rendszerekhez adtak, kulon poen volt amikor a device megnyitasakor a rekesz mechanika szinkron motorja felporgott).

    Szoval az oled-ekben is megvan a lehetoseg, ha hajlandoak lesznek vegre rendes aktiv matrixos valtozatban gyartani oket, vagy kompenzalt analog meghajto aramkorokkel vagy 1 bites tobb megahertzes pixelenkenti lokalis dac-okkal (sony szabadalom). Ugy siman elerheto akar a szincsatornankenti 24 bites szinmelyseg is, mindezt full frame-es orajelpontosan egyszerre torteno frissites mellett. (a modern nagy meretu smart led-ek is pont igy mukodnek, ezek mintjarara lehetne gyartani inorganikus nano led-es vagy oled-es valtozatot) Jelenleg a legkisebb pixel meret amit mar elertek ebbol az kb. 4x4 mm, de persze lehetne miniaturizalni ha akarnak. (igy a legkisebb kaphato alkatreszekbol megepitheto full HD kijelzo most kn. 4.5 meter magas lesz, de mai modern gyartastechnologiakkal le lehetne menni akar a 4 centis kep magassagra is es barmi elerheto a ketto kozott)
  • Sir Cryalot #22
    Te tisztaban vagy vele hogy az lg display a csod szelen egyensulyoz?
    Vagy hogy az adasokhoz hasznalatos celhardware az mar most is lcd az oled meg kiesett a pixisbol?
    Nem mi?

    Szerintem nalad megallt az ora ugy 2015ben, az olcso plazmarol meg lemaradtal i.j.

    Nekem van két db 80kgnal termetesebb crt projektorom, es egyre tobbet ernek mert akkora kiraly az oled :Dd
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.04.01. 15:16:01