Berta Sándor

Mini-LED tévéket dob piacra az LG

A dél-koreai gyártó bemutatta az új termékcsaládját.

Az LG Electronics bejelentette az új QNED családba tartozó Mini-LED televízióit, amelyek rendkívül kis méretű LED-eket használnak háttérvilágításnak. A beépített megoldások mérete csupán az egytizede az eddig az LCD-tévékbe beszerelt LED-eknek. A Mini-LED-ek előnye, hogy sokkal több építhető be belőlük az adott készülékekbe és ezáltal nagyobb lehet a kontrasztarány is. A 86 hüvelykes, 8K felbontású LG QNED TV-be például több mint 30 000 Mini-LED-et integráltak.

A vállalat azt közölte, hogy a Quantum Dot- és nanocella-technológiát is alkalmazta az új eszközöknél azért, hogy növelje a színpontosságukat. Az LG a virtuális megrendezendő 2021-es Consumer Electronics Show (CES) keretében a termékcsalád több mint 10 tagját fogja bemutatni, amelyek felbontása 4K, illetve 8K lesz.

A QNED televíziók képernyőiben az első réteget a Mini-LED-ek és a Quantum Dot-réteg jelentik, s azok előtt találhatók az LCD-panel és a nanorészecskék. Az új család mindegyik tagja támogatja a HDMI 2.1 szabványt. Érdekesség, hogy az LG QNED TV-k hivatalosan az OLED-portfólió alárendeltségébe tartoznak.

Nam Ho-jun, a LG Home Entertainment Company kutatási-fejlesztési alelnöke kiemelte, hogy a QNED sorozat prémium kategóriájú otthoni szórakoztatási lehetőséget nyújt a fogyasztók számára és az érintett modellek olyan élményt biztosítanak, amilyet a többi LCD-televízió nem. Az új termékcsalád egyúttal hangsúlyozza az elkötelezettségüket az innováció és a szabvány fejlesztése iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #5
  A nanocell dolog az azt jelenti hogy a szokásos szinszűrőbe bele van keverve egy nyelető jellegű dolog amitől nem lógnak annyira egymásba a komponensek, semmi extra. Szűrőket kicserélni nehezebb ügy mint amire ezek vállalkozni szoktak :D.

  Ja és megjegyezném hogy diffúzabb fény attól is van hogy a szűrő az nem teljesen ideális , és lerontja a kontrasztot is ui. LCOS-ban úgy összejön a 20k-s natív kontraszt hogy se nem diffúz , se nem utólagosan szűrt.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.01.05. 12:31:35
 • VolJin #4
  A led TV-k is pimpelt LCD.
  Az amoled, ami nem az.
 • CairoJack #3
  Gondolom lesz vagy 5 milla...
 • Cefet #2
  Én meg azt hittem, hogy sima miniLED mátrix kijelző ez. De csak egy pimpelt LCD...
 • kvp #1
  Tehat a kepernyon szelerol vilagitott diffuzor helyett mini led panel lesz bennuk, a hagyomanyos szinszurok helyett kvantum effektust hasznalo hullamhossz modulator (=3-4x fenyero), majd jon a sima tft lcd reteg ami szabalyozza 0-100% kozott a szubpixel fenyerejet, majd jon a nanoreszecskes diffuzor, hogy a betekintesei szog nagy legyen. Vegul is ezzel a regi elavult lcd technologiabol ki lehet hozni egy jelentosen jobb kepminoseget.

  Viszont egy inorganikus (pl. GaAs) nano led panelhez kepest nagyjabol sehol sincs minosegben. (de legalabb relativ filleres az ara, a jo minosegu inorganiokus led kijelzok eloallitasi ara negyzetcentimeteres alapon megegyezik a cpu magok eloallitasi koltsegevel)