Berta Sándor

Drágulni fognak a laptopok

Az alkatrészeket készítő cégek már emelték az áraikat, hamarosan a szerződéses gyártók is követni fogják a példájukat.

A DigiTimes tajvani IT-portál ágazati forrásoktól származó értesülései alapján a közeljövőben jelentős mértékben drágulhatnak a notebookok. A háttérben az elemzők szerint az elmúlt időszakban e készülékek iránt megnövekedett kereslet áll. Az alkatrészgyártók már emelték az áraikat, a példájukat hamarosan követhetik a nagy szerződéses eszközgyártók is. Miután a legtöbb piaci szereplő nem a saját üzemeiben készíti a termékeit, hanem szerződéses partnerek segítségével, ezért a drágulás a laptopok árcéduláin is jelentkezik majd.

Az elmúlt hónapokban a chipkészítők emelték meg az áraikat, amelyet az indokolt, hogy a chipgyártó üzemek a gyártási kapacitásuk végére értek és nem bírtak a megnövekedett keresletnek eleget tenni. Emellett egy ideje már komoly problémák vannak számos fontos alkatrész beszerzésével. Jelenleg hiány van többek között LCD-panelekből és processzorokból, így a notebookgyártók eleve áremelésekkel számoltak, de eddig még nem léptek. Legutóbb pedig a kínai gyártás költségei növekedtek, amely az emelkedő helyi béreknek volt köszönhető. Az utóbbi amiatt következett be, mert a szerződéses gyártók csak így tudták megoldani, hogy a helyi munkások a közelgő kínai újév ellenére is dolgozzanak és ezáltal minden beérkezett megrendelést teljesíteni lehessen.

A piaci elemzők erre az évre a laptopeladások számának növekedését várják. A cégek 2021-ben várhatóan 227 millió készüléket fognak piacra dobni és az a tavalyi esztendőhöz képest 13 százalékos emelkedésnek felel majd meg. Elsősorban a Chromebookok örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek, 2020-ban azok eladásai a korábbi mennyiség négyszeresére nőttek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #4
    Ha mást nem, felújított laptopot még lehet venni 200k HUF alatt. Olyat, ami használható bármire, amihez nem kell erős videókártya. És nem is trágya állapotút, hanem majdnem úgy néz ki, mintha új lenne. De ha ez így folytatódik, azt se lehet majd.
  • mortep #3
    +1 mindkét előbbi hozzászóláshoz.

    A járvány előtt nagyban ment a rinyálás, hogy beszűkült a PC piac, nem megy a bolt, bla-bla... betoppant covid, vele a homeoffice és az eladások az egekbe szöktek az árakkal együtt. Azt konkrétan tudom, hogy a belépő- és a középkategóriában a laptopok árai megduplázódtak. Ha nincs kereslet az a baj, ha meg van, az a baj...
  • Liquido #2
    Az elmúlt 6-8 hónapban már eleve sokkal drágábbak lettek. 200 alatt nincs is használható notebook.
  • tom_pika #1
    nem mintha most olcsók lennének...