31
  • Sir Cryalot
    #31
    És?

    Kit érdekel?

    Akkor verik meg amikor akarják.

    Nem fog megterulni az oled senkinek annyira hogy "busásan megszedje magát". Display panelen ilyen cégek keresnek is pénzt hogy AUO.

    Samsung is kretén cég.
  • Sir Cryalot
    #30
    És?

    Kit érdekel?

    Akkor verik meg amikor akarják.

    Nem fog megterulni az oled senkinek annyira hogy "busásan megszedje magát".

    Samsung is kretén cég.
  • Tetsuo
    #29
    "Lehet az OLED mellett lazsálni." LoL Ehhez képest az emberek legalább 90%-a jobbnak tartja az OLED kijelzőt, mint az LCD-t és az LG busásan megszedi magát. A Samsung alig tudott feleszmélni a QLED-del.
  • Sir Cryalot
    #28
    https://hdtelevizija.com/en/motion-resolution/
    "This lead to much higher number of “hertz” that we see today in the specs, sometimes followed by mysterious three letter abbreviations, e.g. 1400 Picture Quality Index (PMI), 2400 Hz Perfect Motion Rate (PMR) or 2300 PMI (Picture Mastering Index). The issue is, behind those numbers often are only 60 Hz panels powered by different LED Backlight techniques (blinking, scanning, black frame insertion), that together can improve perception of higher motion resolution, but more often with introduced negative effects like doubling of objects, dimmer picture, flickering and so on."

    "1400 Picture Quality Index (PMI), 2400 Hz Perfect Motion Rate (PMR) or 2300 PMI (Picture Mastering Index)"

    igen , ezek ekkora kretének. Élen az LG-vel akitől a megváltást várják egyes szunyókálók :DDD
  • Sir Cryalot
    #27
    Másik: Azért sem érdemes széthúzni pixel kitöltési időt, mert ha nincs egyszerre jelen 3 színkomponens az fog színtörést eredményezni.

    Annak a megoldásaként volt felhozva egy időben hogy kezdeti gyors LCD-n az "RGBKKK" megoldást preferálták, ez azt jelentette hogy mindhárom komponens előrehozásra került utána kikapcsolták.

    "Írta: K Sekiya · 2006 · Idézetek száma: 56 — Among them, our newly proposed method, RGBKKK, gives the best practical result. The results were verified on our field sequential OCB‐mode ..."

    MINDIG jobb egy ilyen display mint egy széthúzott, n+1-szer bizonyosodott már be, legutóbb VR-rel. Koreaiak meg nyilván beleállnak ebbe hogy nem preferálták, úgy ki fog fulladni az OLED mint a (...) .
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.04.02. 00:06:43
  • Sir Cryalot
    #26
    "aramkorokkel vagy 1 bites tobb megahertzes pixelenkenti lokalis dac-okkal (sony szabadalom). "

    ezt CMOS backplane tudja memória alapú címzéssel hogy el van tárolgatva 10bitnyi beállítás hogy log alapú gamma-hoz melyik 14bites lineáris kód illik.

    Digitális LCOS is így működik, mégis van roll mert az normális.
  • Sir Cryalot
    #25
    " En mar lattam olyan szincsatornankent 14 bites HDR kijelzot, "

    ezeket én rec2020 nélkül nem tartom igazi HDR-nek mert ha utánanézel látod hogy a rec2020 -nak van tüskeszerű spektruma 465nm-en , ami miatt egész nyugodtan lehet tekerni a HDR-t felfelé.

    10bit elég 10.000 nit-re jelenleg meg az a csúcs.
    "kepes volt a teljes frame-es valtasra, mindezt eleg magas framerate mellett."

    Ha hosszú a kitöltési idő van mellette akkor az megeszi reggelire a felbontást hiába van ráírva 4K , onnantól az állóképre való.
    http://people.csail.mit.edu/pdidyk/papers/ComputationalDisplaysSurvey.pdf

    megtalálod a "temporal resolution" résznél amiről beszélünk.
  • Sir Cryalot
    #24
    "Ez rossz minoseget jelent."

    Fordítva. A különbség egy 3000dolláros meg egy 30.000 dolláros projektor közt , hogy az előbbinél "ragadós kép" van ( "egészhosszas" ez rossz képminőséget jelent) , a 30.000 dolláros meg szimulátorokba való:
    "Discover superior image quality with the Canon XEED 4K600Z. This 4K laser projector is ideal for high-end simulation environments."
    "Combined with low latency playback, reduced motion blur (with 60Hz playback)" <--- itt írják hogy nem "egészhosszas".

    A rolling shutter szenzor meg max azért rosszabb mint a global shutter mert nincs szinkronozva a displayhez.
  • kvp
    #23
    "Ez DIREKT ilyen. És nem blokkonként vált, hanem soronként. Mindezt azért hogy a framehossz TELJES hosszára jusson aktuális sor ami ég, MINDIG."

    Ez rossz minoseget jelent. A jo minosegu kijelzok, legyenek azok lcd-k vagy oled-ek, ha ramer az ember egy pixelre, akkor folyamatosan vilagitanak. Nincs villogas, mert 50%-os fenyeron a feldolgozo szoftver veszi le a pixelek fenyerejet. Nincs kontraszt allitas, mert a felso es also ertekek be vannak huzalozva a meghajtasi tartomany ket szelere es csak a szoftver allit utanna. Es nincs sorvaltas, hanem full frame valtas van, tehat akarmekkora sebessegu kameraval vesszuk a kepet, az osszes pixel egyszerre valt at. Lcd es mikrotukros projector eseten ilyenkor vagy le kell kapcsolni a vilagitast (amitol igy villog) vagy latszani fog ahogy at fade-el az egyik pixel ertek a masikba. Oled es inorganikus led eseten lehetoseg van arra, hogy kvazi azonnal valtson. A legtobb jobb minosegu aktiv matrixos lcd egyebkent tartja a pixel ertekeket amig meg nem jon a kovetkezo kepkocka es csak abban van elteres, hogy soronkent, blokkonkent vagy teljes frame-en egyszerre valt. En mar lattam olyan szincsatornankent 14 bites HDR kijelzot, ami kepes volt a teljes frame-es valtasra, mindezt eleg magas framerate mellett. Picit draga volt, de oda a specifikacio szerint az kellett. (ket darab raadasul, redundancianak, hogy ha hiba miatt kiesne az egyik akkor is legyen kep, mindent duplikaltak, meg a pc-s kepfeldolgozo aramkoroket is)

    Ugyanez igaz a kamerak kozott is. Aki mar filmezett full frame update-es kameraval, annak a sorosan frissitett cmos vagy ccd szenzorok kepe remalom. Ezert jok azok a szenzorok, ahol a felso fenyerzekeny retegrol egyetlen orajel hatasara veszi le a mogotte levo feldolgozo reteg a jelet es utanna parhuzamosan, egyszerre tolti ujra a kondikat a teljes frame-re. Ezzel kb. azt tudjak amit a regi mechanikus rekeszu kamerak, csak sokkal magasabb kepkocka sebesseggel. (a jobbak akar tobb ezer frame/sec) Igy fizikailag nem tud bemozdulni a kep alja amire vegiger az olvasas. Nem annyival dragabbak az ilyen szenzorok mint a sima sorosan olvasottak (csak kb. 10x-es az ar). Meglepo modon meg a sony is gyart ilyet. Olcsobb es regebbi megoldas a mechanikus shutter hasznalata es akkor zaras utan a sotetben ulve mar raer olvasni a szenzor. Ilyen webkamerat tobb mint 20 eve is lattam mar (SGI rendszerekhez adtak, kulon poen volt amikor a device megnyitasakor a rekesz mechanika szinkron motorja felporgott).

    Szoval az oled-ekben is megvan a lehetoseg, ha hajlandoak lesznek vegre rendes aktiv matrixos valtozatban gyartani oket, vagy kompenzalt analog meghajto aramkorokkel vagy 1 bites tobb megahertzes pixelenkenti lokalis dac-okkal (sony szabadalom). Ugy siman elerheto akar a szincsatornankenti 24 bites szinmelyseg is, mindezt full frame-es orajelpontosan egyszerre torteno frissites mellett. (a modern nagy meretu smart led-ek is pont igy mukodnek, ezek mintjarara lehetne gyartani inorganikus nano led-es vagy oled-es valtozatot) Jelenleg a legkisebb pixel meret amit mar elertek ebbol az kb. 4x4 mm, de persze lehetne miniaturizalni ha akarnak. (igy a legkisebb kaphato alkatreszekbol megepitheto full HD kijelzo most kn. 4.5 meter magas lesz, de mai modern gyartastechnologiakkal le lehetne menni akar a 4 centis kep magassagra is es barmi elerheto a ketto kozott)
  • Sir Cryalot
    #22
    Te tisztaban vagy vele hogy az lg display a csod szelen egyensulyoz?
    Vagy hogy az adasokhoz hasznalatos celhardware az mar most is lcd az oled meg kiesett a pixisbol?
    Nem mi?

    Szerintem nalad megallt az ora ugy 2015ben, az olcso plazmarol meg lemaradtal i.j.

    Nekem van két db 80kgnal termetesebb crt projektorom, es egyre tobbet ernek mert akkora kiraly az oled :Dd
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.04.01. 15:16:01
  • hunbalee
    #21
    Szépek is ,neked meg jó elemezgetést a zublaborban :)

    Biztos akar 2-3 ember a földön aki osztja a laboreredményeidet
  • Sir Cryalot
    #20
    Valamivel tobbet tudok a temarol mint az atlag, es boritekolom, Soha nem fogja verni az oled a 400 dodos LCDket, SOHA.
    Ha 300 lenne vagy 200 amaz meg 400 akkor se. Ennyit arrol hogy mennyi tartalék van lcdben mert az oled olyan konkurencia hogy lehet mellette lazsalni.
  • Sir Cryalot
    #19
    Ja mert ugy megveri az oled a pioneer kurot meg Crt/lcos projektorokat mekkora sokkhatás

    Hat persze sracok további szep almokat mind a harminc konzolos FOV-al :DDDD

  • Sir Cryalot
    #18
    Nem neked irtam azt hanem kvp-nek, azt rogton lattam hogy neked fogalmad nincs.
  • hunbalee
    #17
    "Aki ilyenen akar sprtkozvetitest nezni vagy jatszani, 3d jatekkal az mazochista/fetisiszta/ buta NPC"

    Akkor ezzel te egy nagyon de nagyon kis tábobra tartozol ugyanis egyre több konzolt tulaj vesz és tolja OLED-en és élvezni a HDR-t meg minden finomságot.
    Lehet hogy amiket te csacsogsz az a teszt laborban a lombikban előjön ,de a világ aki használja pont leszarja/észre se veszi hogy miről beszélsz.
    Ez kb olyasmi mint valakit probálsz győzködni hogy a 240 hz sokkal jobb mint a 120 ha az illető ha fizetnek neki sem veszi észre a különbséget.

    Kezdjük azzal hogy valaki évekig (évtizedekig) tv-zet/játszott "sima" tv-ken monitorokon annak az OLED egy SOKKhatás és onnantól kezdve rá se fog nézni másra. Szóval ennyit a "laboreredményekről"
  • Sir Cryalot
    #16
    "hogy ne blokkonkent, hanem egyszerre valtson a kijelzo"

    Ez DIREKT ilyen. És nem blokkonként vált, hanem soronként. Mindezt azért hogy a framehossz TELJES hosszára jusson aktuális sor ami ég, MINDIG.

    Ezért van az hogy az analóg TV közvetítésnél még 50hz is be tudott válni, mert szinte mindig volt aktuális sor ami ég.

    Monitoroknál meg már nem tudott beválni 50-60hz, mert nem volt beállítva ez hogy teljes framehosszra jusson sor, mert átlag user nem jutott el powerstrip-ig, 72-85hz-et beállítani egyszerűbb volt.

    Erre írtam hogy 60 vs. 72 esetében is áll ez.
  • Sir Cryalot
    #15


    EZ a normális (a baloldali). LCD-ebben nagyon meg tudja verni az OLED-et ( nem vaskos tehát rövid kitöltési idő )- feltéve ha normális a gyártó, a koreaiakat már ismerjük hogy nem .
  • Sir Cryalot
    #14
    ... de mindegy mert az olednek reszeltek mert rec2020 bt2100 szabványt SOHA nem fogja betartani.

    Szűrős LCDnek alig van meg 98%.
  • Sir Cryalot
    #13
    "mert nincs mechanikus kristaly aminek at kell allnia."
    Ez normalis lcdnel nem gond mert akkor epp nincs hatterfeny.
    Csak ha mar beallt.
    Csak epp normalis scroll backlightot se tudnak gyartani, foleg nem olyat amihez nem kellenek szurok.
    Abbol lenne csak oled peppe veres.
  • Sir Cryalot
    #12
    Ez hogy egve marad az osszes pixel egy kepkockan belul, ez handheldekre meg buta irodai lcdkre jellemzo. Aki ilyenen akar sprtkozvetitest nezni vagy jatszani, 3d jatekkal az mazochista/fetisiszta/ buta NPC.
  • Sir Cryalot
    #11
    Jajj, jajj...

    Kezdjuk ott hogy nem csak az összes VR oledet villogtatjak szo szerint,

    Hanem a SONY millios broadcast reference oledjeben van scrolling light funkcio mert nem egesz kepkocka hosszan tart képet.

    Plazmanal ez alap uzemmod.

    Abbol latszik hogy olednel nem hogy annyival esik a fenyero amennyivel hamarabb ki van kapcsolva.

    Ezert se hdrt nem tud se mozgast.
  • kvp
    #10
    "72 hz az jobb mint a plazmás 60 azért mert az kevésbé tud villogni."

    Az aktiv matrixos kijelzok nem tudnak villogni, teljesen mindegy, hogy 60 vagy 72 hz a frissites. Ezeknel a pixel valtas ideje szamit, ami a teljes kep ciklus toredeke kell, hogy legyen es oled-ek eseten valamivel jobb mint lcd-knel, mert nincs mechanikus kristaly aminek at kell allnia. Odafigyelhetnenek arra is, hogy ne blokkonkent, hanem egyszerre valtson a kijelzo, ehhez double buffering-es aktiv matrix kellene. Megoldhato es csak picivel tobb mint ketszer annyi aktiv aramkort kell a panelba integralni.

    A 120Hz az akkor kell, ha vagy van 60 fps folotti kepforras vagy be van kapcsolva a mozgas interpolacio. Ez utobbi ket 60 vagy 30 fps-es kep kozze rak be 1 vagy 3 uj kepet (eloszor duplaz, aztan megint). Aztan vagy sikerul vagy nem. A legjobb amikor 24 fps-es filmet probalna felskalazni 120 fps-re, itt mar sokszor latvanyosan elverzik a predikcio.

    A HDR az ugyancsak akkor jo ha vagy van HDR tartalom vagy a szoftver ki tudja huzni a dinamikatartomanyt picit nagyobbra mint a forras anyagban. Ez utobbira sony-s peldat lattam, teljesen jol mukodik. (a kepszerkesztok stretch contrast parancsaihoz hasonlo, csak futo atlagok alapjan)

    Egyebkent ha 120 Hz-es HDR tartalom megy be a tv-be, akkor csak meg kell jelenitenie. Ilyenek a jatekok es a mediabox-okon (vagy pc-n) lejatszott tartalmak, ahol tartalomfuggo modon a lejatszo szoftverben lehet interpolalni vagy eleve lehetoseg van veluk nativ 120Hhz-es HDR tartalmat beszerezni (pl. streaming-en is akad nehol nativ 120 fps-es, HDR-es 4k vagy 8k tartalom). Okos tv-k eseten maga a tv is tudhat a netrol megfelelo minosegben stream-elni, ha eleg eros a sajat hardvere a jo minosegu dekodolashoz, viszont ezek ara egy sima tv + egy jobb desktop pc ara korul van, mert igazabol kb. az is van bennuk tudasban.

    ps: En szemely szerint nem kedvelem az oled-eket, de nem a kepminoseg, hanem az elettartam miatt. Viszont a legszebb kepet ado szilicium lapra epitett inorganikus led technologia negyzetcentimeterre vetitve olyan draga mint a processzor magok gyartasa es teljes tv kepernyo meretu szilicium ostya kell hozza, ezert nem igazan tud elterjedni. (az oled hozza kepest filleres)
  • Sir Cryalot
    #9
    120hz-től neked normális motion opció nélkül pont olyan SZAR mozgásod lesz mint 60hz-en.
    Normális frissítés a 72/144hz, 72 hz az jobb mint a plazmás 60 azért mert az kevésbé tud villogni.

    120hz hülyék miatt került bele ( esport igénytelenkedés).
  • Sir Cryalot
    #8
    Ha bekapcsolod azt az opciót amivel tudja azt amit a plazmák régen , mozgásmegjelenítést, akkor 100 nit fényerőt tud .

    :D pl.

    De a HDR-t is bekapcsolhatod, csak épp hatása nem sok van mert abból is 600-at tud, ABL-el. Auto brightness limiter.

    Ezek szerint az OLED semmilyen korszerű elvárást nem teljesít, főleg nem a kettőt egyszerre.
  • hunbalee
    #7
    De menjünk bele, mert szeretném tudni hogy a 4K és 120 hzen kívül mit tud még jobban nyújtani a konzol/az OLED tv..
  • Sir Cryalot
    #6
    Nem egészen "bőven elég ", de ne menjünk bele.

    Szerencsére már ki van taposva az út az oled leváltására.
  • hunbalee
    #5
    Jöhetne végre a 300K és alatta jóféle OLED éra..
    LG CX tudás már bőven elég az új konzolokhoz egy 55colosba 300K ért azonnal venném. De erre még sokat kell várni..
  • yesname #4
    A beszerzési ára drágult és a panelnak, nem az egész TV minden költséggel együtt.
  • kvp
    #3
    A 134%-os emelkedes az tobb mint a duplaja. Tehat amig tavaly ev elejen meg 100 ezer forint korul volt egy atlagos meretu 4k-s samsung tv, addig most ez 234 ezer lenne? Nem egeszen, 139 ezer. Meg ez is 39%-os novekedes, de nem 134%. (139%-ara nott, 39%-kal)

    Az, hogy a ketszer nagyobb feluletu tevek picit tobb mint ketszer annyiba kerulnek es az egyre nagyobb meretu tv a divat, na az egy masik kerdes.
  • Lantee
    #2
    Jujj, micsoda okos emberek irogatnak ide! Igen, a nagyker még tavalyi áron adja a laptopot, de a mocskos kiskereskedő már rátesz 100% hasznot. Nem csak az egyik..az ÖSSZES! Mert ezek már csak ilyen mocskok. Ugye, kedves, okos ugh?