Berta Sándor

Globális kriptovaluta-szabályokra van szükség

A nemzeti vagy az egyes kontinenseken hozott intézkedések nem elegendők.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) egy nemzetközi szervezet, amely a globális pénzügyi rendszert felügyeli és különböző ajánlásokat fogalmaz meg. Az FSB-t a Pénzügyi Stabilitási Fórum (FSF) utódszervezeteként a 2009 áprilisában Londonban rendezett G20-csúcstalálkozón hozták létre, a székhelye Bázelben van. A tagjai között vannak a G20-as államok, valamint Hollandia, Hongkong, Spanyolország, Svájc és Szingapúr nemzeti bankjai, továbbá olyan nemzetközi pénzintézetek és szervezetek, mint a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság.

Az FSB feladatai közé tartozik a pénzügyi rendszert fenyegető veszélyek kiszűrése és azok elleni intézkedések kidolgozása; a pénzügyi stabilitásért felelős intézetek közötti együttműködés és információcsere erősítése; illetve a piaci fejlődési folyamatok felügyelete és azok szabályozással való befolyásolása.

Az FSB most ismertette a kriptovaluták és az úgynevezett stablecoinok (digitális pénzek, amelyek értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve) nemzetközi szabályozásával kapcsolatos javaslatait. Az utóbbiak legfontosabb eleme, hogy a hasonló kockázatokkal rendelkező pénzügyi megoldásokra ugyanolyan előírásoknak kellene vonatkozniuk és ebből a szempontból teljesen lényegtelennek kellene lennie, hogy az adott rendszer mögött milyen technológia van.

A szervezet álláspontja szerint a virtuális fizetőeszközök nemzetközi szabályozásának a megfogalmazott 10 javaslat alapján kellene megvalósulnia. A javaslatok között szerepel, hogy az egyes országok a korábbiaknál sokkal szorosabban működjenek együtt a kriptovaluták kérdésében és fontos annak megakadályozása, hogy a vállalatok kijátszhassák az államokat.

A digitális pénzrendszerek működtetőinek hatékonyan kellene kezelniük a veszélyes helyzeteket és gondoskodniuk kellene a kibertámadások elleni védelemről. Kiemelt cél továbbá, hogy az üzemeltetett rendszerek megakadályozzák a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. Végül tisztázni kellene az egyes országok pénzügyi felügyeleteinek jogait, ahol pedig szabályozási hiányosságok vannak, azokat orvosolni kell és a hatályos előírásokat a mostani kor követelményeihez kell igazítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #8
    Ennyire irigy vagy?
  • VolJin #7
    Mondjuk első pontként be is lehetne tiltani őket a szabályozásban...
  • Sydra #6
    Más az ha csak használsz egy rendszert meg más az ha te hozod rá a játékszabályokat. Az egyiket önkéntesen használod a másikat meg kötelező. De tapsolj csak hozzá, hogy elinflálják a fizetésed értékét!
  • gombabácsi #5
    a kripovaluta árfolyama vajon ugyanúgy brutális titkosításon alapszik? jaa, nem... tehát ugyanúgy lehet vele játszani..
  • Sydra #4
    Kötelezővé kell tenni mindenkinek, hogy részt vegyenek a központosított csalásban. Hát milyen pénz már az, amiből nem lehet végtelent nyomtatni a lakosság kárára?
  • zsotti1981 #3

    A digitális pénzrendszerek működtetőinek hatékonyan kellene kezelniük a veszélyes helyzeteket és gondoskodniuk kellene a kibertámadások elleni védelemről. Kiemelt cél továbbá, hogy az üzemeltetett rendszerek megakadályozzák a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását............Pénzmosás.?...terrorizmus finanszírozás??Hmmm Vajon a kormányok mennyire vették fel sikeresen a harcot ellenük a jelenlegi FIAT rendszerben?Bagoly mondja verébnek....
  • Palinko #2
    Pont ez volt benne a lényeg hogy ne ilyen 3 betűs szervezetek szabályozzák hanem a hálózat tagjai, vagy előre felállított játékszabályok. Jól látod így kb egy paypalt csinálnának belőle és feltalálnák a csőben a lyukat.

    Ami meg a gazdasági stabilitást fenyegeti arról csak annyit hogy a bitcoin kapitalizációja csak egy kicsit több most mint Jeff Bezosé, de reggelre lehet hogy már kevesebb lesz (mert kiszámíthatatlan mennyit fog dollárban érni inkább növekedésre számítanak de ez most lényegtelen). Szóval Jeff vagyona is kockázatot jelent ilyen szempontból a gazdaságra, azt is le kéne valahogy regulázni nem? :D

    Oké azért hozzáteszem 300 cryptonak van 10 millió $ felett a kapitalizációja és az már igen csak hozzátesz a bitcoinéhoz, de a gazdasági életre olyan nagy veszélyt nem jelent még egyik sem.
  • kvp #1
    Amire ezt rendesen szabalyozzak, addigra kb. annyit fog tudni mint most a paypal. Tehat nem sajat fizetoeszkoz, csak egyfajta digitalis bankjegy, 100%-os tartalekrataval. Ugy viszont nem igazan eri meg uzemeltetni ezeket a rendszereket. A 100%-os tartalekrata nelkul pedig az egesz annyit er, mint a klasszikus banki tevekenyseg, azaz mint egy bankszamla es a hozza tartozo bankkartya. A penzmosas megelozese pedig kovethetove teszi a penzeket, amivel elveszik a kriptovalutak elonye a felhasznalok fele.

    Ennel sokkal egyszerubb az Apple Pay megoldasa, ahol egy partner bankkal egyutt kiadott bankszamla + online bankkartya komborol szol. Semmi forradalmi, csak a virtualis bankkartya van elegansabban megoldva, de ugyanaz a penzugyi rendszer van mogotte mint eddig. Ellenben nem megy szembe egy orszag torvenyeivel sem.