Berta Sándor

Teljes AV1-támogatást kap a Chrome

A böngésző következő verziója már használni fogja a szabad videokodeket.

A Chrome 89-es változatában lehetővé válik a WebRTC videochathez és más alkalmazásokhoz használható AV1 videokodekkel készített anyagok kódolása. Emellett az eddig támogatott AV1-dekódolás továbbra is elérhető marad - ez derült ki a fejlesztőcsapat nemrég nyilvánosságra hozott platformáttekintő anyagából, amely a különböző új funkciók fejlesztési állapotát gyűjtötte össze.

Az AV1 videokodeket eddig csupán néhány videochat-szoftverben alkalmazzák, de a jövőben lehetővé fog válni a WebRTC-hez használható AV1-kódolás számos további valós idejű programban való alkalmazása is. Eddig a WebRTC-hez elsősorban a H.264 vagy a VP9 kodeket használják, az utóbbi az AV1 elődjének számít.

Az AV1 szélesebb körben való alkalmazása a valós idejű szoftverekben eddig azért nem terjedt el, mert az ahhoz szükséges kódoló még nem elég gyors. A kodek támogatását eddig kizárólag a Cisco és a Google jelentette be a Webex, illetve a Duo és a Meet rendszerekhez. Azáltal, hogy a Chrome is támogatja majd a WebRTC-programokban a videostreamek esetében az AV1 használatát, jelentős mértékben csökkenthető lesz a szükséges sávszélesség és javulhat a felvételek minősége. Mindez konkrétan azt jelenti, hogy 30 Kbps-osnál kisebb sávszélesség mellett is lehetővé válhat a videók streamelése. Ráadásul a hatékonyság is jelentősen javítható. A Chrome fejlesztőcsapata egyébként az Alliance for Open Media által készített Libaomot használja AV1-kódolóként.

Az AV1 akár 20 százalékkal is jobb, mint a HEVC és körülbelül 30 százalékos minőségjavulást nyújt a VP9-hez képest. Nem terhelik "drága" és "zavaros" szabadalmi licencek, így azok méltó konkurenciája lehet. A kodeken az Alliance for Open Media nevű ipari konzorcium 2015 ősze óta dolgozik és a szakemberek ötvözték a Mozilla Daala, a Cisco Thor és a Google V10 kodekek technikáját. A kodek mögött olyan óriáscégek állnak, mint az Amazon, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Netflix, valamint a támogatók között van a Mozilla is. A Microsoft tavaly októberben jelezte, hogy javítana az AV1 támogatásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Mondjuk az jó lenne hogyha 30%al jobb mint a vp9, akkor ne az legyen, hogy pl YouTubeon 30%al kisebbek lesznek a videók ugyanolyan minőség mellett, hanem mondjuk csak 15%al legyen kisebb, de jobb minőségben ha már jobban izzasztja a vasat az új formátum.
  • kvp #2
    Video alatt itt ertheto a 640x480-as webkameras kep is, ahol csak a beszelo szaja mozog. Az meg eppen belefer a 3.75 KB/sec-be, mono 5 kHz-es szennetomoritett hanggal. Videotelefonalashoz meg eppen elegseges.

    Oruljunk neki, hogy minel tobb szoftver tamogat minel tobb formatumot. Ezzel valamennyire csokken a nem megy az oldal kategoriaju hibak szama. Egyseges szabvany nem lesz egyhamar, meg a kepeknel sem tudtak soha megallapodni egyetlen formatumban.
  • zola2000 #1
    "hogy 30 Kbps-osnál kisebb sávszélesség mellett is lehetővé válhat a videók streamelése"

    Az még audiohoz is kevés, viszont mire ugyanúgy könnyedén mobilon is lejátszható lesz ahhoz még kell jópár év, arról nem is beszélve hogyha az apple marad a h264nél, akkor az egész nem sokat ér (a google stadiának is az a baja iPhoneon hogy az apple nem engedélyezi a vp9et)