Berta Sándor

Júliusban válhat internet­szabvánnyá az AV1

A videótömörítési módszer a H.265 konkurenciája lehet, kb. harmadával jobb mozgókép-minőséget élvezhetünk általa.

Hivatalosan is lezárták a szabad videokodek specifikációját. Az Alliance for Open Media (Aomedia) nevű ipari konzorcium 2015 ősze óta dolgozik az új videokodeken, amely a H.265, más néven a HEVC konkurenciája lehet és amely a VP9-hez képest körülbelül 30 százalékos minőségjavulást kínál. A szakemberek ehhez ötvözték a Mozilla Daala, a Cisco Thor és a Google V10 kodekek technikáját, emellett szabványosították a munkát Internet Video Codec (NetVC) néven az internetes szabványok megfogalmazásával és alkalmazásuk szabályozásával foglalkozó IETF-nél (Internet Engineering Task Force).

A fejlesztésben szerepet vállalók az IETF Meeting 101 nevű rendezvényen megerősítették, hogy az AV1 specifikációját hivatalosan is lezárták. A specifikáció meghatározza az új videokodek bitstream-formátumát és a dekódolási folyamatát. Steinar Midtskogen, a Cisco munkatársa közölte, hogy a szakemberek már csak a kritikus hibajavításokkal és a tömörítési eljárás nem kötelező jellegű javításaival foglalkoznak. Az új kódolási eszközök megalkotása vagy tesztelése ugyanakkor már nem engedélyezett, ezáltal az AV1-hez kapcsolódó alapvető fejlesztőmunkák gyakorlatilag befejezettnek tekinthetők.

Midtskogen megemlítette még, hogy az AV1 bitrátája a VP9-hez képest 30 százalékkal csökkent, miközben a képminőség ugyanolyan maradt. Thomas Daede, a Mozilla szakértője gyakorlatilag megerősítette ezt. A különböző tesztek részletes kielemzésében Daede azt írta, hogy a bitráta akár 25-35 százalékkal is kevesebb lehet, az arány többek között a felvételek felbontásától függ.

A Bitmovin kódolási specialistái az aktuális elemzésükben szintén hasonló eredményeket mutattak ki. A VP9-hez képest az AV1 használatával a magasabb bitráták esetében 22-27 százalékos, míg átlagosan 13 százalékos javulás volt elérhető. A HEVC-hez képest a javulás akár 30-43 százalékos is lehetett a magas bitráták esetén, míg az átlagos javulási arány 17 százalékos volt. A tesztekből kiderült az is, hogy az új videokodek alkalmazása különösen a nagy felbontású felvételek és filmek esetében lehet hasznos. Az aktuális tervek alapján a kodek specifikációját júliusban fogadhatják el internetszabványként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    sávszél? Nyugaton hiány van belőle? Erre felé a vad keleten 1750-ért (kb. 7dollár)adja a Digi a gigás netet (garantált 300Mb le / 50Mb fel.). Ez nem elég nekik?
    Régen még volt értelme a formátumokkal szarozni, mert egy 28.8-as modemmel egy jpeg kép olyan 3.5 perc alatt jött le. De manapság? Okés vannak helyek ahol nincs meg a nagy sávszél, de ott ez az AV1 sem fog segíteni nekik. De már a mobil is 40Mb le. Ezen 4K-zól már.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.08.06. 15:12:09
  • TSImike #2
    Mondjuk itt a lényeg szerintem az "internetszabvány"-on lenne. Nem kellene 2-3 formátumban feltöltögetni, hogy minden böngésző garantáltan le tudja játszani.
  • mrzed001 #1
    Mi értelme van az egésznek, amíg a filmek nyakon vannak öntve egy durva grain effekttel?
    Egyszerűen borzalom! 4K-ban megy a film, és nem tűéles a kép. Direkt rápakolták ezt a mocsok hangyaháborút az egészre, mert "ettől lesz filmszerű".
    Ezt elhagyva már 30%-al kisebb lenne a film sávszél igénye.
    Úgy mellesleg a HEVC is éppen hogy betört a piacra. Szóval bármi újnak kell legalább 5 év.