Berta Sándor

Javítana az AV1 kodek támogatásán a Microsoft

A fejlesztés nagyon jó felvételek elkészítését teszi lehetővé, de az erőforrás-fogyasztás területén szükség lenne még előrelépésre.

Az AV1 akár 20 százalékkal is jobb, mint a HEVC és körülbelül 30 százalékos minőségjavulást nyújt a VP9-hez képest. Nem terhelik "drága" és "zavaros" szabadalmi licencek, így azok méltó konkurenciája lehet. . A kodeken az Alliance for Open Media nevű ipari konzorcium 2015 ősze óta dolgozik és a szakemberek ötvözték a Mozilla Daala, a Cisco Thor és a Google V10 kodekek technikáját. A kodek mögött olyan óriáscégek állnak, mint az Amazon, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Netflix, valamint a támogatók között van a Mozilla is.

A redmondi konszern gyakorlatilag a kezdetektől támogatja az AV1 fejlesztését és a megjelent információk alapján azt szeretné, ha a felhasználók Windows 10 operációs rendszert futtató asztali és hordozható számítógépein a kodek minél kevesebb erőforrást fogyasztana. Ezzel párhuzamosan pedig a társaság fel akarja használni a Windows 10-ben lévő hardveres gyorsítási funkciót is az AV1 kodekkel készített anyagok lejátszásakor. Ezáltal nem csupán az erőforrás-fogyasztás csökkenhet, hanem ezzel párhuzamosan nőhet a laptopoknál az üzemidő is.

Az AV1 használatával kapcsolatos követelmények viszonylag alacsonyak, hiszen csak a Microsoft Store rendszeréből kell letölteni az AV1 kiegészítőt, emellett szükség van a Windows 10 legalább 1909-es változatára és a legújabb videokártyákra (11. generációs Intel processzorok Iris Xe Graphics grafikus maggal, nVidia GeForce 30-as sorozat). (Sőt, hamarosan az AMD Radeon RX 6000 is támogatott lesz.) Továbbá olyan alkalmazások kellenek, amelyek támogatják az AV1 hardveres gyorsítását és a videokártyák meghajtóprogramjainak is a legújabbaknak kell lenniük. Elvileg ugyanakkor a kodek bármelyik számítógépen használható, amelyik rendelkezik megfelelő támogatással.

A kodeket támogatják a Chrome, az Edge és a Firefox böngészők; a stream-ajánlatokból a Netflix, a Prime Video, a Twitch és a YouTube; az Adobe Premiere Pro, a Skype, a VLC, továbbá a hardverek közül a Google Duo és az Xbox One, míg az operációk rendszerek közül az Android, a Chrome OS és a Windows 10.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Neocortex #4
  azért képeknél próbálják nyomatni a webp-t
 • zola2000 #3
  Aztán ha audióról van szó akkor mindenki az 1990es évekből való mp3mat és aact használja, ha képről akkor jpgt, de ha videóról akkor lassan a vp9et is le akarják váltani...
 • repvez #2
  ja én is ezt néztem, hogy ez aztán alacsony követelmény.
  azért, hogy megnézzek egy videot, vegyek egy 200k ért VGA-t meg 100k ért CPU-t.
  A fogyasztásukrol nem is beszélve.
 • Csaba161 #1
  "Az AV1 használatával kapcsolatos követelmények viszonylag alacsonyak..."
  Ja, csak a legújabb hardware kell hozzá, ami még a piacon sincs, a legújabb oprendszer a legújabb frissítésekkel stb. stb. stb...