Berta Sándor

Összeesküvés-elméletek - nem feltétlenül a törlés az ideális megoldás

A vitatható nézetek is a véleményszabadság részét képezik, ellenük a világos kommunikáció lehet a hatékony megoldás.

Michael Butter, a Tübingeni Egyetem amerikai irodalom és kultúra professzora, s évek óta az összeesküvés-elméleteket kutatja. A szakember szerint bár az összeesküvés-elméletekben hívők a koronavírus-járvány idején szélsőségesebbekké váltak, ennek ellenére ezeket a tartalmakat nem szabadna a közösségi médiaplatformok rendszeréből egyszerűen törölni. Ennek oka, hogy az összeesküvés-elméletekre is vonatkozik a szólásszabadság elve. A pandémia miatt egyébként nem nőtt az ezekben a dolgokban hívők száma, csak az érintettek láthatóbbak lettek.

"A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek tavaly március közepe óta viszonylag stabilan tartják magukat: néhányan azt hiszik, hogy Bill Gates kényszeroltást akar bevezetni és egyesek azt is, hogy chipeket is ültetnének az emberekbe. Az utóbbi ebbena táborban teljesen elfogadott volt, miként a második hullám elérkezése is nyilvánvaló volt. Az elméletek alapján a második hullám miatti lezárás augusztus végéig fog tartani, miközben mindenkit kényszerből beoltanak."

"Azt nem hiszem, hogy ezek az elméletek erősödni fognak vagy, hogy a hívők radikalizálódnak. Már újabb személyeket sem sikerül meggyőzni. A koronavírus elleni oltás viszont egy joker az összeesküvés-elméletekben hívőknek. A szkeptikusok ellen a világos kommunikáció lehet a hatékony megoldás. Az összeesküvés-elméletekben hívők az ilyen helyzetekben, mint a mostani koronavírus-járvány, stabilitást és rendet vizionálnak, s leegyszerűsítik az egész dolgot a jó és rossz küzdelmére, továbbá úgy hiszik, hogy minden egyértelműen megmagyarázható. A mostani pandémia egyetlen új elméletet sem hívott elő, ezek már mind léteztek korábban is és Bill Gates, az 5G, vagy az oltások körül forogtak. A koronavírus-járvány csak egy új fejezet ebben a történetben" - jelentette ki Michael Butter.


Az összeesküvés-elméletek hívői jórészt sikertelen emberek, akik kudarcuk okát valamilyen külső okra fogják

A professzor hozzátette, hogy az internet nagyon nagy szerepet játszik az összeesküvés-elméletek elterjedésében. Azok - több száz éven keresztül - már korábban is léteztek, de az 1950-es és 1960-as években a társadalom perifériájára szorultak, s problémát jelentett a számukra, hogy közönséget találjanak. Aki hinni akart ezekben az elméletekben, annak saját költségén kellett könyveket kiadnia, s nagyon sok pénzt és időt befektetnie, hogy felfedezzen más hasonló műveket. A világháló azonban mindent megváltoztatott, mert lehetővé tette a hagyományos sajtóorgánumoktól távol való kommunikációt. Egyszerűen létrehozható egy honlap, a nézetek megoszthatók a Facebookon és a Twitteren. Mindez rendkívüli módon felgyorsította az összeesküvés-elméletek elterjedését.

Aki eleve fogékony a témára, például az oltásellenességre, az könnyen megtalálhatja ezeket a portálokat és anyagokat, azonban aki nem, az is sokat találkozhat ilyenekkel. Ebben természetesen segítenek az algoritmusok, amelyek azt mutatják, amik érdeklik az embereket. A YouTube, a Facebook és a Twitter az elmúlt időszakban sokat tettek e jelenség ellen. Egy időben törölték a kapcsolódó tartalmakat, most már figyelmeztetéssel látják el azokat. Az álhírek és az összeesküvés-elméletek azért annyira hatékonyak, mert az érzelmekre építenek. Ezzel szemben a száraz tények nem elég érdekesek.

"A véleményem az, hogy a videók és más anyagok törlése nem hatékony megoldás, mert ezekre az lépésekre általában akkor kerül sor, amikor már az adott elmélet elterjedt. Jó példa erre a QAnon. Amennyiben a kapcsolódó felvételeket és információkat egy évvel ezelőtt távolították volna el, akkor ennek lett volna hatása. Most már a mozgalom annyira népszerű, hogy az érdeklődők gyorsan megtalálják a kapcsolódó anyagokat. Amennyiben a Facebook és a Twitter törli azokat vagy blokkolja az azokhoz való hozzáférést, akkor a résztvevők átmennek egy másik platformra, például a Telegramra. Mindig lesznek olyan hálózatok, amelyek kihúzzák magukat az önszabályozás alól. Amennyiben valaki éppen nem a holokausztot tagadja vagy erőszakot szít, akkor a törlést problémás dolognak tartom. "

"A koronavírus-járvány idején ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy amíg például 2001. szeptember 11. csak a lakosság egy viszonylag kis részét érintette közvetlenül, addig a pandémia mindenkit és folyamatosan, hiszen maszkot kell hordani, számos hobbi nem végezhető, van, aki nem is dolgozhat és távolságot kell tartani. Ezeket az embereket már csak olyanok győzhetik meg, akik ismerik őket: a testvéreik, a családtagjaik, a környezetükben élők, azaz olyan személyek, akikben bíznak. Meg kell érteni, hogy miért lettek összeesküvés-elméletekben hívők és ez egy nagyon hosszú folyamat" - hangsúlyozta a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #31
  Mutatnál bizonyítékot a kijelentésed mellé? Hiteles adatokat, mely igazolja, hogy a Facebook mondjuk havi lebontásban mennyi tartalmat távolít el, azt milyen okból teszi, és milyen ideológiák mentén? Ha nem, akkor konteózol!
  Itt pl. tökéletesen látszik, mit jelent a konteo. Ilyen alapon én meg azt állítom, hogy a facebook erősen ateista ellenes cenzúrát folytat konzervatív megbízásra, mivel láttam már letiltani ilyen profilokat és egyébként is olvastam a neten, hogy ez igaz. Csinálhatok róla akár videót is, mert itt már azt is "megtudtam" az egyik 1 bites hozzászólótól, hogy az bizonyítéknak számít!

  Nem dőlök be semminek, mivel én nem jelentek ki igaznak semmit, amire nincs bizonyíték. Sőt, direkt kiemeltem, hogy mindkét oldal túltolja, csak szelektíven olvasol. Sőt, ha mutatsz nekem hiteles forrást, mely igazolja, hogy a facebook "erősen egyoldalú, konzervatív ellenes cenzúrát folytatott mindig is", akkor el fogom fogadni. A konteós oldalak természetsen nem érnek, hiszen 8 elemis pisták egyrémei nem bizonyítanak semmit.
 • Sydra #30
  "Szerintem ebbe politikát keverni felesleges" vs "trump agyatlan kirohanásait, megalapozatlan konteóit"
  Choose one!

  A facebook erősen egyoldalú, konzervatív ellenes cenzúrát folytatott mindig is. Azért támadták, mert kevesebbet cenzúrázott, mint a többi platform. Szerintem te nem olvasol független médiát, mert minden amit írsz az kb a valóság ellentéte és valaki más adta a szádba. Bedőlsz ezeknek az ócska trükköknek, hogy ha bannolnak 10000 embert és megmutatják neked közülük a legidiótábbat akkor elhiszed, hogy az összes többi is olyan. Egy rakat orvost meg tudóst is bannolnak álhír meg összeesküvéselmélet címen, meg online orvosi konferenciákat lőnek le, látom a saját szememmel.
 • TokraFan #29
  Szerintem ebbe politikát keverni felesleges, hiszen éppen a Facebook volt az, akit azért támadtak hónapokon át, mert nem volt hajlandó trump agyatlan kirohanásait, megalapozatlan konteóit törölni.
  Vagyis pont a legnagyobb SM platform kvázi konzervatív érzelmű, ehhez képest folyamatosan vádolják libsibolsi cenzúrával. Ez megint pontosan az a helyzet, amikor eszetlenül vádaskodnak emberek tömegei, anélkül, hogy minimális szinten is gondolkodjanak. Mint írtam, mindkét oldal túltolja. Egyik a PC-t, másik a buta vallási fanatizmust. Csak éppen pont értelmes vitát nem látok már sehol (kivéve persze a tudományt és a magsan képzett embereket, de náluk ez alapvetés)

  Egyebekben, különbséget kell tenni az értelmes vita és a hit alapú gyűlölködés/gyalázkodás között. Évtizedeken át nem töröte senki az ÖE tartalmakat, mert eddig megrekedt azon a szinten, hogy 8 elemis Pista szíriuszi flottát vizionált a naprendszerben. Csak amikor már ott tartunk, hogy aki nem ért egyet ezzel, azt szó szerint ki kell irtani mert "isteni küldetés" van, vagy támadásokat intéznek elmebeteg elméletek alapján emberek/intézmények ellen, ott valamit lépni kell. Politikai hovatartozástól függetlenül. Ezt pont így gondolom a kvázi baloldalról is, az én érvelésem nem poltikiai alapú! Az antifa legalább olyan veszélyes, mint a 6 elemis sánám b*rom és bandája.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.29. 19:00:11
 • Sydra #28
  "Összeesküvés-elméletek közös jellemzője, hogy nincs rájuk bizonyíték."
  Egy elmélet attól elmélet, hogy még nem lett bizonyítva, nam attól hogy nincs rá bizonyíték. Először valamilyen gyanú vagy korreláció alapján felállítjuk az elméletet, aztán utána bizonyítjuk.
  De amúgy tök értelmetlenek ezek a definíciós játékok a fenti cikk fényében. A posztok 90%-a amit törölnek "összeesküvés elmélet" címen azok teljesen valid vitatémák. Pont az a célja az összeesküvés elméletezésnek, hogy hiteltelenítsen valakinek nem tetsző nézeteket és le lehessen söpörni az asztalról érvek nélkül. Ugyanerről szól az álhírezés, meg gyűlöletbeszédezés. A CNN egész évben tolja az alaptalan összeesküvés elméleteket meg álhíreket, mégis senki nem kéri őket számon, mert ők a "jó" oldalon állnak.
 • TokraFan #27
  Van olyan ország, ami nem érdekek mentén politizál? Újat mondanál...
 • Akva #26
  "Kínában például ma is léteznek internáló táborok!"

  Az USA-ban is. A bevándorlókat is internálják, meg Guantanamón a gyanús képű muzulmánokat, teljesen figyelmen kívül hagyva bármiféle emberi jogokat. És ez nem is a hülye Trump alatt kezdődött, hanem alapvető működési módja az USA-nak.
  .
 • TokraFan #25
  Te egyébként mit szívsz? Jól demózod az agyatlan konteóst. Na mindegy.
 • TokraFan #24
  Összeesküvés-elméletek közös jellemzője, hogy nincs rájuk bizonyíték. Még rájuk utaló jel sem. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy ki, mit tart összeeskövés-elméletnek, pl. az általad felhozott Snowden ügy véleményem szerint soha nem tartozott ebbe a körbe. A másik és nagyobb probléma -itt kapcsolódik a vallásokhoz, nem véletlenül a konteósok és ÖE hívők zöme egyben vallásos is-, hogy ezekre tényként hivatkoznak, nem lehetőségként! Ami ugye tévedés, mert ha valamit nem tudunk bizonyítani, akkor legjobb esetben is 50-50% esély van arra, hogy igaz, vagy hamis! Innentől válik veszélyessé, mert ha hamis, akkor pl. igazságtalanul és ártatlanul vádolunk embereket valamivel, vagy úgy jelentünk ki mindenféle állításokat, hogy az adott esetben hazugságra épül, ennél fogva kárt okozhat. Ugye tipikus példa az oltásba rejtet 5G chip baromság, aminek a következménye néhány adótorony felgyújtása lett, komoly anyagi és egyéb károkat okozva ezzel, egy tisztán a beteg fantázián alapuló hazugság miatt. Ezek ellen valahogy védekezni kell, mert a hülyeség tárháza végtelen...

  Na ez pl pont ilyen alufólia sapkás szintű történet.

  Láttad a videót a csajról? Konkrétan arról beszél, hogy amikor ő a fehér Ház padlóján átmegy, akkor valójában Isten járkál ott. Aztán a kis előadása arról hogy "Strike, and Strike, and Strike". Nem tudom hogy vagy vele, de a világ legerősebb hadseregének élén ilyen instabil vallási fanatikus elmebetegeket én nem szívesen látnék, függetlenül bármilyen politikai nézettől.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.28. 20:51:16
 • TokraFan #23
  "Tényeken alapuló végeredmények kikövetkeztetése, tények összekapcsolása! Sokszor ezeket töménytelen videó is alátámassza!"

  Hű bazz...Ütős "érv". Tehát ha 8 elemis Pista csinál egy videót, az bizonyíték és tény? Te jó ég! És még csodálkozik valaki, hogy ennyire terjed a hülyeség?
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.28. 20:37:21
 • morguldae #22
  És ugyan a holokauszt miért is lenne kivétel? Csak mert a zsidók keze mindenhová elér manapság? Mert ők rákényszeríthetik a világra a hazugságaikat, de aki a tényekről beszél azt el kell tüntetniük! A tények alapján egyértelmű, hogy vaj miért is nem kedvelte meg Hitler ezt a népséget! Nézzük csak lentebb a tényeket! Szóval a zsidóknak nagyon nem tetszett a német gazdaság fellendülése, és ezt megpróbálták minden oldalról tönkretenni. Aztán meg csodálkoztak ami történt! Persze az se úgy történt ahogy ők azt hazudják!

  "Júdea hadat üzen Németországnak:
  ez áll egy ismert újság, a Daily Express címlapján - 1933. március 24., a nemzetközi zsidóság bojkottot hirdet a német áruk ellen "
  A zsidó emberek világszerte gazdasági és pénzügyi háborút hirdetnek Németország ellen. 14 millió zsidó egy emberként áll ki, hogy hadat üzenjen Németországnak. A zsidó nagykereskedő otthagyja üzletházát, a bankár a börzéjét, a kereskedő a boltját és a koldus szerény viskóját, hogy szent háborúba lépjenek Hitler népe ellen."
  Németország-ellenes zsidó tiltakozások Amerika-szerte
  - 1933. március 27., a Madison Square Gardenben 50 000 zsidó, de további 70 városban is tüntetnek"