Berta Sándor

A fiatal nők jórésze fél az internetes reakcióktól

A jelenség hátterében a társadalmi elvárások, valamint a kritikáktól és a kiberzaklatástól való félelmek húzódnak meg.

A Girlguiding nevű brit nonprofit szervezet felméréséből kiderült, hogy ötből kettő szigetországi lány és fiatal nő tart a kiberzaklatástól és ezért úgy érzi, hogy a különböző platformokon, például az Instagramon meg kell változtassák a természetes kinézetüket. Gyakori, hogy sokan inkább kitörlik azokat a fotóikat, amelyek nem kapnak elég lájkot, mert úgy vélik, hogy azokon a képeken nem néznek ki jól. A kinézetükkel kapcsolatos kritikáktól való félelem miatt a válaszolók 44 százaléka nem akarta azt sem, hogy valaki más lefényképezze őket.

A felmérésben összesen 2186 brit lányt és fiatal nőt kérdeztek meg, akiknek az életkoruk 11 és 21 év között volt. Körülbelül a felük használ rendszeresen olyan szűrőket és alkalmazásokat, amelyek segítségével javítani lehet a közösségi oldalakon megjelentetett felvételeken. A felmérésben résztvevő 15 éves Alice közölte, hogy a módosított fotók egy hamis társadalom képét teremtik meg, amelyben a lányok számára a kinézetük a legfontosabb tulajdonságuk. Érdekesség, hogy miközben a megkérdezettek 92 százaléka vélte úgy, hogy a lányoknak és a fiatal nőknek nem kellene megváltoztatniuk külső nyomásra a kinézetüket, de 80 százalékuk mégis ezt teszi.

Egy nyilatkozó modell, Ashley James elmondta, hogy külön alkalmazással tüntette el a bőrhibáit, de emiatt nem jobban, hanem rosszabbul érezte magát. Minél többet változtatott a fotóin, annál inkább zavarta, hogy emberekkel találkozva azok másnak látják, ezért fel is hagyott a módosításokkal. "Az ilyesmi testképzavart okozhat, és rájöttem, hogy rossz példát állítok az utánam következő modellgeneráció elé."

A Girlguiding egyik munkatársa, Phoebe Kent szerint az influencer kultúra a legkárosabb dolog, amit a közösségi média kitermelt, mivel a porba rombolja a fiatalok önértékelését. Sokan annyira rosszul érzik magukat a nagy platformokon, hogy inkább egyszerűen kilépnek azokról. Különösen a koronavírus-járvány idején nagyon káros az a társadalmi nyomás, hogy a lányok és a fiatal nők a közösségi portálokon jól nézzenek ki, s számos elvárással, illetve kihívással szembenézniük. A karanténhelyzet miatt sokan a megszokottnál több időt töltenek a világhálón, a kiberzaklatástól való félelem éppen ezért komoly fenyegetést jelent a fiatal lányok és nők mentális jólétére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #24
    "Aki meg ismerkedni akar az szocializálódjon az interneten kívül!"

    Bingó. Internetes kapcsolatból elvétve lesz valódi kapcsolat. Miközben az ember az internetes kapcsolatokat hajszolja, figyelmen kívül hagyja a közvetlenebb környezetét. Vagyis az internet nem összeköt, hanem elválaszt...
  • NEXUS6 #23
    Nem érzem azt, hogy a cikk valami feminista nyomásgyakorlásos dolog lenne. Legalábbis ebben a formában. Sőt nem is annyira problémának, mint jelenségként írja le a dolgokat. Amúgy olyan evidenciák vannak benne, amelyeket egy hét közösségi oldalon ténfergés után leszűr az ember.

    Másrészt tegyük hozzá, hogy azért a férfiak sem mind grállovagok, és az első f@szos privi után nyilván kicsit távolságtartóbb lesz a kislány, ha neki ez a stílus nem jön be.
    Az már máskérdés, hogy egy ilyen környezetben általában mennyire tudják kezelni az emberkék, kislányok a felmerülő konfliktusokat. Ennek egyik módja a visszahúzódás,vagy pl úgy posztolni rogyásig, hogy közben letiltja a hölgy a lájkolási lehetőségeket, mellette rahedli Coelho, Osho idézet a világ igazságtalanságáról, meg sanyarúságáról. Ez azért tükröz bizonyos kommunikációs képességekbeli hiányt. Az biztos, hogy nem segít a kommunikációs, konfliktus kezelési készség fejlesztésében, ha ijesztgetjük őket a zaklatási problémák túlhangsúlyozásával, és ha kapnak egy "Mizu, hogyvagy?" üzit, azt már is autómatikusan annak ítélik és mint süni viselkednek.

    Lássuk azt is azonban, hogy amíg egy krapek 1/10 annyi üzit kap, mint egy csaj, addig bizony teljesen máshogy fog a két nem viselkedni a közösségi oldalakon.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.08.31. 10:21:53
  • Agyturbinikusz #22
    Én nem azt mondom nem felelősek, hanem azt, hogy ez a jelenség az új környezetben így nyilvánul meg.
    100 évvel ezelőtt kb a legyezők volták ilyenek, minden nőnek volt, de féltek tőle, hogy nem divatos stb. De volt nekik.

    Érted próbálnak beilleszkedni egy torzult világba.
    Az hogy mitől torzult az már nem a cikk Baja.
  • imperial #21
    Hihetetlen, hogy a sajat tetteikert hozzaallasukert mindig sikerul valaki mast hibaztatni :D
    MIntha pisztoly tartan a fejukhoz valaki hogy porno /szineszno szintu 1cm vastag sminkben kell megjellenie napi 5 szor 24 oraban a kozossegi median...
    Miert nem arrol posztolnak milyen ruhat varrtak ,milyen tiszta a szobajuk, milyen tortat sutottek??
    Egyszeru azert, mert azert csinaljak az egeszet, hogy feltunest keltsenek es szocialis statuszuk feljebb menjen.
    Egyebkent meg mar avval kitunik egy lany Angliaban magasan ha nem tulsulyos es nincs rajta 1cm makeup, 5 tetovalas es 6 piercing as festett kamu haj mellett.
  • peterx #20
    Akármennyire is próbálod virágnyelven a nők felelősségét hárítani, ezt akkor is a nők okozzák saját maguknak (és egymásnak), s amíg senki nem vonja kérdőre ezen viselkedésüket addig tovább is fog menni az önsorsrontás.. vajon miért csökkent drasztikusan a nők "boldogság-indexe" a férfiakéhoz képest az elmúlt 50 évben a fejlett világban? A nagy szabad libsi nyugaton ahol már csak ahoz nincs jogod amihez nem akarsz.. kötelességed meg még annyi se.

    A magamutogatás meg nem "új szituáció" évezredek óta velünk van, mindössze annyi történt h a közösségi média az 1000x-re növelte ennek lehetőségét s persze h tetszik a jónépnek az ingyen drog amíg pozitívak a reakciók.. de akkor meg nem kell sírni ha nem mindenki nyomja a lájkot a semmittevésre, ne adj isten, nemtetszésének ad hangot.. ilyen az élet.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.08.30. 12:30:49
  • Agyturbinikusz #19
    Egy uj szituaciora, nehezen talaljuk a helyes valaszt rovid idobn belul, es valoszinu helytelen a valaszreakcio.

    Errol van szo, elindult egy uj trend nem is olyan regen es nem alakultak ki az uj normalizalt viselkedes formak....
  • Wootan #18
    Ki mondta hogy nem probléma? Ha már válaszolsz, legalább olyasmire tedd, amiről írt a másik :D

    Én a cikkre reagáltam, ahol leírták mekkora stressz a nőknek jelen lenni a közösségi médiában (mintha kötelező lenne ugye), és emiatt összevissza retusálják meg effektezik a képeiket (ergo egy hazug képet közvetítenek magukról) hogy "jobban" nézzenek ki. Persze a tucatszámra érkező seggnyaló kommentek, meg a donétek nem probléma :D Csak az ha random jucika több lájkot kap a kamu képére.

    Ezt az egész baromságot a nők generálják maguknak, így sajnálni sem tudom őket miatta, inkább szánalmasnak tartom. Kismillió hasznos dolgot lehet csinálni, nem kell 24/7 a faszbúkon meg a fingstagramon lógni.
  • VolJin #17
    Szerintem egy kisebb meteor is megtenné, ha pont a fejedre esne, és csak te döglenél meg...
  • Agyturbinikusz #16
    Akkor nem érted, a probléma mindkét nemnél megvan csak másképp bontakozik ki.

    Mit nem lehet ezen érteni?
    Senki nem kényszeríti a hülye férfiakat a nagy lóerős hangos batárok megvásárlására és azzal való száguldozásra a feltűnési viszketegség névében. Beszarok micsoda probléma.

    Arról nem szól a cikk, hogy az rongyrázás mértéke az újabb és újabb sportautó a semmirekellő trógerek körébe mint pédául az üzleti alapon labda kergetőknél.
  • Wootan #15
    Szegény nők "kénytelenek" a fényképeiket szarrá manipulálni hogy jobban nézzenek ki, és több lájkot/nyalizós kommentet kapjanak, különben rosszul érzik magukat. Beszarok, micsoda probléma!

    Érdekes arról nem szól a cikk, hogy napról-napra több nő él abból, hogy (durván szerkesztett) fényképeket/videókat tölt fel magáról a netre. A semmit nem csináló/magamutogató ingyenélő influenszerek 80%-a tuti nő.

    Egyébként meg senki nem kényszeríti őket, hogy jelen legyenek a közösségi médiában, de ugye a nők nagy részének lételeme a figyelem középpontjában lenni. Az internet meg tökéletes hely erre, mert úgy kaphatnak figyelmet és segg nyalást a fickóktól, hogy cserébe kb. semmit sem kell adniuk, és fizikálisan sincsenek veszélyben.