Gyurkity Péter

Egyre több fiatal lesz öngyilkos

Az egyik fontos ok a közösségi média, a trend pedig emiatt is folytatódni fog.

A tengerentúlon gyakorlatilag évek óta beszél(get)nek a fiatalok, elsősorban a tinédzserek körében megfigyelhető újabb káros trendről, amely a modern életmód egyik negatív következményeként értékelhető, végeredménye pedig nemcsak a depresszió és a szorongás, hanem az öngyilkosság gyakoribbá válása. A friss eredmények lesújtóak, itt nem sok jelét látjuk a javulásnak.

A National Center for Health Statistics (NCHS) tette közzé a a részletes felmérés eredményeit, amelyeket az Egyesült Államok területére, a 2007 és 2018 közötti időszakra vonatkoztatva kaptak meg a kutatók, akik a 10 és 24 év közötti állampolgárok korosztályát, annak mentális állapotát vizsgálták meg. Ebből kiderül, hogy az említett korosztályban alig 12 év alatt 57 százalékkal ugrott meg az országos szintén mért öngyilkossági ráta, miközben a 3 éves átlag az időszak eleje és vége között 47 százalékkal ugrott meg, a trend tehát egyértelműen negatív, még akkor is, ha a tavalyi számokat még nem ismerjük. Kétségtelen viszont, hogy a pandémia, illetve az annak kapcsán meghozott korlátozó intézkedések tovább rontottak a helyzeten, a bezártság és az izoláció nem segít a szorongás és a depresszió tüneteit mutató fiatalokon, így erősen gyanús, hogy a jelenlegi helyzet még ennél is rosszabb.

Az egyes államokra lebontva is jól látszik az emelkedés, bár ez számunkra talán kevésbé érdekes. A legkisebb növekedés meghaladja a 21 százalékot, a legmagasabb pedig 110 százaléknál van, miközben korábban már arról is beszéltek, hogy míg a tini fiúk körében nagyjából 50, a lányoknál már 100 százalékos az ugrás, amit elsősorban azzal magyaráztak, hogy utóbbiak jóval érzékenyebbek a közösségi médián keresztül beérkező negatív üzenetekre és hatásokra. A CDC által a nyár folyamán elvégzett felmérésben például 11 százalék jelezte, hogy az utolsó 30 nap során komolyan elgondolkozott életének véget vetésén, míg egy tavalyi brit anyagban azt emelték ki, hogy az Instagram tűnik a legkárosabbnak, a YouTube viszont pozitív hatást fejt ki, tulajdonképpen egyedüliként ebben a kategóriában.

A Royal Society for Public Health szerint a káros négyes listáján az Instagram, a Snapchat, a Facebook, valamint a Twitter szerepel, ez pedig a jövőre nézve sem vetít előre sok jót, hiszen ezen platformokat százmilliók használják, gyakorlatilag megszakítás nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gothmog #45
  Legyen úgy. Minél többet képzelsz rólam, annál nagyobbakat tévedsz.
 • dyra #44
  Gyereket életedben nem láttál nem beszélgettél velük. Aztán van a fejedben ez a hercegnős baromság. Az az anyuka meg az apuka fejében van. Nem az 5 - 6 éves gyerekek fejében (idővel szerencsétlen lehet megpróbál megfelelni az idióta szüleinek). Nem tudsz alap dolgokban különbséget tenni. A közösségi média csak ráerősített a már meglévő gondokra a gyerekek 10 - 12 éves korukban kezdik használni addigra a jó része már utal iskolába járni.
 • TokraFan #43
  Ritkán értek veled egyet, de most tökéletesen! Kiválóan megfogalmaztad!
 • gothmog #42
  És hol volt a "korodban", a mai xanax-zabáló negyvenesek idején a közösségi média? Akkor most mégis mi a f×szról próbálod meggyőzni magad? Már azon kívül hogy félreértetted a hasonlatomat. Mert igenis ez van. Senki nem úgy indul neki hogy majd segédmunkás lesz meg láncdohányos alkoholista, aztán mégis soknak csak az marad. Te meg úgy csinálsz itt, mintha ez valami újdonság lenne, miközben a kommented felében ugyanazt magyarázod, amit én két mondatban leírtam.
 • dyra #41
  loszart, a legtöbb 6 éves gyerek a koromban tűzoltó, rendőr, állatorvos stb akart lenni. Aztán 40-re a generációm fele antidepresszánst szed meg nyomja a cigit és a xanax-ot. Közben van egy ótvar iskola, ahol leszarják a fejed és nyomják befelé a baromságokat , hozzácsapódnak a társadalmi előítéletek és elvárások pl a szak és segédmunkásokat még mindig lenézzük, a takarítás roma meló stb.. Lovéd sosincs elég stb.. Megértem a fiatalokat. Már kamaszkorban kivannak égetve. Azok a frankó csilllogó szemű kisgyerekek akik kiállnak és előadják magukat az oviban középsulira már meg se mernek szólalni. Kivétel a celebbarom típusú emberek. A főnökök a legtöbb helyen kispöcsű idióták akik lehet szakmailag ott vannak de mint emberek a híg trágyát képviselik. Mindezek tetejében nincs választásod mert nem tudsz menni sehova. Még az erdőbe se remetének mert az is valakié. Aztán kidobnak onnan. Lélektelen és embertelen az emberi társadalom az öregek 80% úgy hal meg, hogy a halálos ágyán azon kesereg miket cseszett el és mit kellett volna másként csinálnia. A hercegnős baromságod is tökéletesen mutatja azt a lenézést ami jellemzi az embereket. Szolidaritás és empátia nincs. Ebben a helyzetben tökéletesen érthető ha valaki fiatalon azt mondja miután REÁLISAN végig nézett a társadalmon, hogy kösz a csúcson szállok ki.
 • TokraFan #40
  Te is csak a fától nem látod az erdőt. Igen, elkényezetett, de ki kényeztette el?? Az nem esik le? Szóval elb*ssza a hülye szülő, de a gyerek a nyomorék, miközben a hibás szülők korosztálya osztja az észt. Parádés!

  Természetesen a mai fiatalok kózül sem vesz részt benne mindenki, látom ez sem tűnt fel. Akiket látsz a csövön baromkodni, az kb. párezer fiatal...a többmillióból.
  A szeretet/elismertség versenyben ráadásul nem csupa fiatal vesz részt a szociális médiában, sőt, többségében a veled egy generációba tartozókból tevődik össze a felhozatal. A bármire behülyíthető, ostoba vérnyugdíjasokról nem is beszélve...

  Az átlag hülye magyar élen jár a primitív ítélkezésben...ezt már megszoktam.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.10.17. 19:23:30
 • duke #39
  Hat en biztos vagyok benne, ha most volnek gyerek, akkor sem vennek reszt ebben az agyatlan magamutogato versenyben. Ahol egy rakas elkenyeztetett lelkinyomorek harcol idegenek szereteteert es elismereseert. A faszbukolas is csak egy ujabb kenyszerbetegseg. Soha nem dohanyoztam, alkoholizaltam, drogoztam a faszbukot es a tarsait sem igenyeltem volna.
 • zola2000 #38
  Izé, ti hol éltek? Magyarországon bőven megelőzzük usát és kínát de még japánt is az öngyilkossági rátában:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

  mégis mindig japán jön elő ilyenkor, valami hollywood által is felfújt középkori szamuráj szokás miatt....
 • gothmog #37
  Hát igen, nem lesz mindenkiből hercegnő/királyfi, pedig az elején azt igérik. Akiből meg mégis lesz, az is megcsúnyul és megöregszik.
  Fun fact: ez régen is így volt.
 • dyra #36
  Megértem a fiatalokat. Ez egy szar világ. Akinek nincs kedve végig szopni az a rövidebb utat választja. Ennyi.