Berta Sándor

A felhasználó csak egy digitális haszonállat?

Az innováció kizsákmányolás, a startupokba fektetés pedig valójában csak szerencsejáték. Sarkalatos véleményt fogalmazott meg egy IT-szakember.

Aral Balkan programozó az internetes ellenőrzéseket és az online személyes adatok értékesítését a rabszolgaság egyik új formájának tartja. A szakember szembefordult a korábbi kollégáival és mindenkit óva intett a Szilícium-völgytől. A férfi 7 éves kora óta programozó, most 43 éves és régi önmagát nagyon naivnak tartja. A török származású francia állampolgár azért hozta létre a Small Technology Foundation nevű szervezetet, hogy napjaink világhálója ellen harcoljon. A célja az etikailag kifogástalan szoftverek készítése. Ezt a tevékenységét közösségi forrásokból és adományokból, valamint egy internetes reklámokat blokkoló alkalmazás értékesítéséből finanszírozza, sőt, még a családja lakásait is eladta.

"Különbséget kell tennünk a hirdetések és a digitális elemző- és reklámszoftverek között. A hagyományos reklámoknál a cél egy márka felépítése volt. Korábban, ha valaki újságot olvasott, akkor az újság nem olvasta őt és ha tévét nézett, akkor a televízió nem kémlelte ki. Az internet ezt megváltoztatta. Amennyiben ma valaki megnéz egy videót a YouTube rendszerében, akkor a platform megfigyeli. A megfigyelés az üzleti modellek szíve lett. Én ezt "emberfarmolásnak nevezem". Ez azt jelenti, hogy mi vagyunk a haszonállatok."

"A Google és a Facebook figyelnek minket és információkat vesznek ki belőlünk, miközben különböző játékokkal kötnek le bennünket. Ezek a vállalatok mindent ellenőriznek, amit a világhálón teszünk. Amennyiben egy honlapot keresünk fel, amelyen van egy lájkgomb, akkor a Facebook pontosan követni tudja a viselkedésünket.

Amennyiben a Google valamelyik tartalma, például egy YouTube-videó van beágyazva egy oldalba, akkor a Google követ minket. Utóbbi az elemző programjainak köszönhetően a web 70-80 százalékát szemmel tartja. A technológiai konszernek ötvözik ezeket az adatokat más információkkal. S hamarosan mindez kiegészül majd az okosvárosokból származó adatokkal, e projektekben szintén jelen van a Google."

"S, hogy mi a céljuk a vállalatoknak ezekkel az fájlokkal? Létre szeretnék hozni a digitális ikermásolatunkat, amely folyamatosan változik és amelyet állandóan algoritmusok elemeznek. Ezek a társaságok ezzel keresik a pénzt. Fontos azonban, hogy tudatosítsuk: mi nem az ügyfeleik vagyunk, hanem a fogyasztóik, a "userek". Egyetlen ágazat használja még a user szót: a drogkereskedelem" - emelte ki Aral Balkan. A szakember hozzátette, hogy az alkalmazások azért ennyire népszerűek, mert ők, a programozók nem eszközöket építenek, hanem csapdákat. A termékek függővé teszik az embereket. Ennek oka, hogy csak akkor keletkeznek új adatokat, ha a szoftvereket állandóan használják az emberek.

A Google a videószolgáltatásával egyszerre két terméket épít. A YouTube az, amelyet mindennap használnak az internetezők és amely akár függővé is teszi őket, a másik pedig ellenőrzi az embereket és azért pénzt kér az ügyfeleitől. A rendszer ugyanakkor sokkal nagyobb, mint a Facebook vagy a Google, s már a startupokkal kezdődik. Az utóbbiaknál nincsenek hosszú távú üzleti modellek: vagy befutnak és unikornisok lesznek, vagyis többet érnek egymilliárd dollárnál vagy becsődölnek.

A startupokat kockázatitőke-befektetőket működtetik és olyan az egész, mint egy fogadás Las Vegasban. Aki egy kockázatitőke-befektető alapot működtet, az pontosan tudja, hogy az általa támogatott vállalkozások közül kilenc be fog bukni, de a tizediknek be kell hoznia azok veszteségét. Az ehhez szükséges exponenciális növekedés csak "emberfarmolással" érhető el.

A startupok esetében sokan összetévesztik az innovációt a kizsákmányolással. Az emberek birtoklásában semmi innovatív nincs. Régen az emberek tulajdonában voltak más személyek, akkor ezt rabszolgatartásnak hívták. Napjainkban valaki minden információt tudhat rólunk és ez annyira legális, mint egykor a rabszolgatartás. S nem szabad azt hinni, hogy ez testileg nem okoz károkat. Amennyiben például valaki valamilyen kisebbséghez tartozik (legyen az vallási vagy szexuális) és egy olyan országban él, ahol ez bűn, s ezt tudja róla a Facebook, akkor előfordulhat, hogy ez gondot fog okozni számára. Vagy ha az okostelefonja tudja róla, hogy valamilyen káros szenvedélye van, akkor előbb vagy utóbb eljut az információ a biztosítójához, ami miatt többe fog kerülni neki a biztosítása.

"Az a legnagyobb hazugság, amelyet beadtak nekünk, hogy az egyetlen mód a technika felépítésére a Szilícium-völgy. Az ottani lobbisták azzal érvelnek az Európai Unióban, hogy kövessék az ő példájukat, mert csak az vezet eredményre, de ez hazugság. Az Apple jó példa arra, hogy a hardverekkel is lehet nyereséget elérni. Vagyis még a mostani rendszerben is vannak alternatívák. De mindez akár a kapitalista modellektől távol is működhet."

"Európa jelentheti a harmadik utat az amerikai és a kínai digitális ellenőrzési modellhez képest. Lehetőségünk van ugyanis arra, hogy az emberi jogokat és a demokráciát állítsuk a technológia fejlesztésének a középpontjába. De Európában az állami pénzekkel csak a startupokat támogatjuk. Amennyiben sikeresek, megvásárolja azokat a Google vagy a Facebook. Amennyiben elbuknak, az európai uniós adófizetők viselik a költségeket. Miért viselkedünk úgy, mint a Szilícium-völgy önkéntes kutatási részlege? Az európai uniós általános adatvédelmi rendelet egy nagyszerű első lépés a megfelelő irányba és az adatgyűjtők szabályozására. A következő lépés a jogsértések következetes üldözése. Erre a célra létre kellene hozni egy honlapot, ahol az emberek minden jogsértő céget azonnal jelenthessenek" - hangsúlyozta a programozó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #9
    Ne magadból indulj ki, mi tudjuk ezeket a tényeket, az emberiség 99%-a nem ismeri ezt a felállást. Végső soron az a jó, ha minél több ember elkezdi látni a fától az erdőt. Sajnos még a Snowden botrány se világította meg a sötétséget, pedig a mainstram media felkapta akkoriban, olyan volt mintha zseblámpával világítanál be egy repteret. Szinte mindenki sötét maradt. Képzeld mennyire kéne megmosni az emberek agyát, hogy végre észhez térjenek.
  • nlght #8
    Sok történész szerint az vezetett a római birodalom összeomlásához, hogy eladósodott a társadalom középrétege és önként kellett rabszolgának állni, hogy az adósságaikat törlesszék. De hogy versenyezhettek volna az ingyenes munkaerő nyújtotta torz versenyhelyzettel, sehogy.. végül ők is rabszolgák lettek, önként. Maradtak a nagyon gazdagok és a rabszolgák, majd borult az egész gazdaság.
  • Sir Cryalot #7
    Tyuhu ha meg csak szerencsejatek lenne :DDDD
    De ez "racket" - től kezdve, szociopaták gyakorlóterepén át, nyáladzás és mohóság indukáláson keresztül...
  • Palinko #6
    Egyébként ezek az adatok is annyira túl vannak értékelve, jaj rákerestem az ütvefúróra azt ütvefúró reklámokat kapok, nagy kaland. Még ha le is hallgatnak, nyilván nem szép, de nem arra kíváncsiak hogy veszekedsz a feleségeddel, hanem hogy beszélsz-e olyasmiről amit el lehetne adni neked. Most mi olyasmit csinál az emberek többsége amit nem csinál ugyanúgy több milliárd ember. Nyilván nem örülnék ha tudtom nélkül live streamelni a telefonom ahogy szarok, de olyasmiket úgy sem csinálnak, meg ez is csak akkor ciki ha 1 emberről kerül ki, ha mindenkiről kint volna pont nem érdekelne senkit. Ráadásul, hogy a fizetős szolgáltatások ne csinálnák meg ugyan ezt az naivitás szerintem, látsd windows, egyszerűen azoknál csak több helyről jön a profit.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2020.03.24. 17:10:27
  • cateran #5
    "A felhasználó csak egy digitális haszonállat? "

    Igen, ugorjunk....
  • barret #4
    Sajnos nagyon sok csoport van a faszbúúkon,ami zárt! Oda meg csak regisztrált felhasználó léphet be. De a faszbúúkot is lehet ésszel használni.Sokan még a végterméküket is lefényképezik,és megosszák.
  • lerboy #3
    A rabszolgasághoz azért nem jó hasonlítani a jelenséget, mert itt az emberek önként és dalolva "vetik alá magukat". Sőt, ha az amebereknek választaniuk kellene a között, hogy minden netes tartalomért külön-külön fizetniük kell cserébe az adataiakat védelméért, vagy inkább legyen minden ingyen de az adataikkal fietniük kell, úgy vélem 95% az ingyenességet választaná.
  • Kryon #2
    Senkit sem kényszerítenek ezeknek a szolgáltatásoknak a használatára. Én pl. jól megvagyok FB nélkül.
  • wraithLord #1
    Igen, olyan, mint a birka, csak nem a gyapjat vágják le róla, hanem a privát szféráját, személyiségét, ilyesmiket.
    Kivéve, ha fizetős a szolgáltatás, de ebben sem vagyok biztos.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2020.03.24. 08:53:06