Berta Sándor

Okosváros-negyed épül Dél-Koreában

Szedzsong, egy mindössze 8 éve létező település rendkívül sokat profitálhat a beruházásból.

Új okosváros-negyedet építenek fel Dél-Koreában, Szedzsongban, 2 743 000 négyzetméter területen. A települést 2012. július 2-án nyitották meg és Szöultól 120 kilométerre található, jelenleg részleges adminisztratív központként működik és 2015-ig összesen 36 kormányhivatalnak adott otthont. A projekthez számos helyi cég csatlakozott és az ázsiai államban a közeljövőben várhatóan további okosvárosok építése is elkezdődhet, többek között az ország második legnagyobb településének számító Puszanban.

A 2,5 billió wonos programot a Korea Land & Housing Corporation (KLHC) felügyeli és arra két konzorcium, az LG CNS és a KT-Hyundai Motor nyújtott be pályázatot, az eredmény még idén megszületik. A KT-Hyundai előnye, hogy rendelkezik az 5G hálózattal működő önvezető autók fejlesztéséhez szükséges technológiával. Míg az LG CNS által vezetett konzorciumba olyan informatikai cégek is beletartoznak, amelyek széles körű IT-infrastruktúrát és felhőalapú szolgáltatásokat tudnak nyújtani.

Az okosváros-negyed a tervek alapján 2023-ra készül majd el és három területből fog állni, azok egyikében helyezik el a startupokat, a másikban az egyéb vállalatokat, míg a harmadikban a lakóépületeket. A helyi mezőgazdasági, infrastruktúraügyi és közlekedési minisztérium elképzelései szerint a különböző megoldások kapcsolódni fognak a legkorszerűbb dolgok internete technológiákhoz, amelyek lehetővé teszik az önállóan közlekedő járművek üzemeltetését, a távoli orvosi ellátást és az intelligens oktatási szolgáltatások nyújtását. A lakók használhatják például az elektromos vagy hidrogén meghajtású autonóm autókat, míg az 5G-hálózat valós időben figyelemmel kíséri majd a közlekedési rendszert és a forgalmat. A drónokat és a robotokat szállítási szolgáltatásokhoz fogják használni.

Az LG CNS büszkélkedhet saját fejlesztésű, integrált intelligens városi platformmal (Cityhub), amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több helyről és eszközről gyűjtött adatokat elemezzenek, s hatékonyabban kezeljék a városi információkat. A konzorciumnak vannak tapasztalatai a korábbi intelligens város projektekkel kapcsolatban, amelyek lehetővé tették a vállalat számára, hogy továbbfejlessze a Big Datához, a mesterséges intelligenciához, a felhőalapú számítástechnikához és a blokklánchoz kapcsolódó technológiákat.

Dél-Koreában jelenleg mintegy 70 önkormányzat dolgozik okosváros-projekteken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Hat erdekes lesz, de a jelenlegi muholdfelvetelek alapjan jelenleg egy hatalmas lakotelep van meg az uj varosbol. Raadasul kozvetlenul mellette van a "korean research institure of human settlements". Oszinten szolva pont ilyen lakotelepek epultek nallunk a 80-as evekben.

    ps: Eloszor kerestem hol dolgozik ennyi ember, de ott van a varos szelen a vadiuj autoalkatresz gyar es egy vegyiuzem is. Engem a project leginkabb az itthoni lenin es sztalinvarosra emlekeztet. (a mai tisza- es dunaujvaros)