Berta Sándor

Leállította torontói okosváros-projektjét az Alphabet

A konzorcium úgy döntött, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet túlzottan bizonytalan a program folytatására.

A Sidewalk Labs - a Google társcége, az Alphabet leányvállalata - három évvel ezelőtt jelentette be, hogy Torontóban, az Ontario-tó partján, egy közel 49 000 négyzetméteres egykori kikötői és iparterületen épít fel egy csúcstechnikájú városnegyedet. A projekt rendben haladt, azonban az év elején kitört koronavírus-járvány alapvetően megváltoztatta a gazdasági helyzetet.

Daniel L. Doctoroff, a Sidewalk Labs vezetője a blogbejegyzésében azt taglalta, hogy két és fél esztendőn át szenvedélyesen dolgoztak a program megvalósításán. Időt, embereket és erőforrásokat fektettek be Torontóban, de időközben példátlanul bizonytalan lett a gazdasági helyzet mind világszerte, mind Toronto ingatlanpiacán. Ezáltal nehézzé vált a projekt pénzügyi finanszírozása úgy, hogy eközben ne adják fel a kulcsfontosságú elemeket. Végül ez vezetett a program leállításához.

A cél az volt, hogy Quayside egy rendkívül magas műszaki fejlettségű és ezzel párhuzamosan fenntartható városnegyed legyen, ahol autonóm autók közlekednek az utakon, több száz szenzor méri és felügyeli a levegő minőségét, valamint a lakók és a látogatók mozgását. Az elképzelések alapján a házak fenntartható, részben faépületek lettek volna, míg a járdákat és a kerékpárutakat fűtötték volna. A projekt a kezdetektől vitatott volt, sokan azt támadták, hogy a Sidewalk Labs eredetileg sokkal nagyobb területet akart megszerezni és így olyan első osztályú földhöz jutott volna, amelyet kanadai vállalatok is művelhettek volna. Emiatt a Sidewalk Labs kisebb földet kapott.

Stephen Diamond, a Waterfront Toronto nevű városi fejlesztési társaság első embere sajnálkozását fejezte ki a döntés miatt, majd hozzátette, hogy ez nem jelenti a Quayside program befejezését. Ők ugyanis azon akarnak dolgozni, hogy a területen megvalósuljon a "következő generációs közösség".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!