Berta Sándor

Adatgyűjtés miatt perelik a Facebookot Ausztráliában

A közösségi platform nehéz helyzetbe került az ötödik kontinensen.

Az ausztrál piaci verseny- és fogyasztóvédelmi bizottság (ACCC) konkrétan a felhasználói információk beleegyezés nélküli gyűjtésével vádolta meg a Facebookot. A testület azt is a társaság szemére vetette, hogy rendszeresen a személyes adatok védelmét hirdeti, miközben titokban többek között arra használja fel a birtokába került információkat, hogy meghatározza a következő felvásárlási célpontjait.

Az ACCC a kereset esetében az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) által lefolytatott eljárást vette alapul, amelyben az óriáscéget a piaci hatalmával való visszaéléssel vádolták meg, valamint azzal, hogy a felhasználói információk hasznosításával került sor a WhatsApp és az Instagram felvásárlására. A kereset fő célpontja az Onavo Protect nevű alkalmazás, amely rendkívül vitatottnak számít. A vállalat elsősorban biztonsági termékként hirdeti, de valójában főleg információkat gyűjt.

A Facebook szóvivője közölte, hogy ők világosan megfogalmazták, hogy milyen adatokat gyűjtenek és azokat milyen módon használják fel. Ezenkívül hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködnek az ausztrál piaci verseny- és fogyasztóvédelmi bizottsággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!