Berta Sándor

Engedély nélkül küld adatokat a háttérben az Android?

A gyakorlat miatt a tengerentúlon nyújtottak be keresetet a Google ellen.

Az illetékes szövetségi kerületi bíróságra beadott dokumentumból kiderült, hogy az Android a készüléktulajdonosok engedélye nélkül a háttérben havonta 260 megabájt adatot továbbít a Google szervereinek, ráadásul a folyamat során nem várja meg, amíg elérhetővé válik egy WLAN-kapcsolat. Minderről a The Register számolt be.

Az elküldött információk nem kapcsolódnak a webes konszern szolgáltatásainak a használatához. A felperesek azt állították, hogy megfigyeléseik alapján, amikor az adattovábbítások történtek, akkor egyik alkalmazás sem működött, azonban az okostelefonjaik ennek ellenére küldték a szervereknek az információkat. Az adattovábbítások költségeit ugyanakkor minden esetben az előfizetőknek, illetve az eszköztulajdonosoknak kellett fizetniük.

Az Android és a Google ökorendszerének alkalmazásával kapcsolatban a felhasználóknak négy megállapodást kell engedélyezniük, de azok egyike sem említ ilyen tevékenységet. Az érintettek hangsúlyozták, hogy ők sosem egyeztek bele ezekbe az információküldésekbe. A folyamatok keretében egyébként a Google bannereket töltött be még azelőtt, hogy azok láthatóvá váltak volna a készülékeken. Azonban előfordul, hogy az adott bannerek sosem jelentek meg a képernyőkön. Ettől függetlenül az eljárással az óriáscég pénzt keresett.

Érdekesség, hogy az iOS-t futtató okostelefonok csak az androidos készülékről továbbított adatmennyiség egytizedét küldik el a Google szervereinek. A The Register megkereste az ügyben a vállalatot, de az elutasította a kereset, illetve az alkalmazott gyakorlat kommentálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #9
  Miért nem? Az androidnak alapból abból van bevétele hogy szinte mindenki a google playből vesz appot, aztán azon övék az összes fejlesztő bevételeinek 30%a.
 • Cat #8
  Szóval napi 9-10 megabyteról van szó. Ez azért nem kevés.
 • end3 #7
  Nem. Ezt csak nála "korrektebb" versenytársak léte változtathatná meg. Amit egy per változtatna az a titkosítás, tömörítés módszere, az adatok továbbításának ütemezése. (Azaz, az észrevehetetlenség érdekében dolgoztatnák a fejlesztőket ezerrel.) Ebben a 260 MB-ban egyébként képek videók nem igen férnek bele, tehát a telemetria valószínűleg kizárólag a telefonok pontos követését, és a fejlesztéshez szükséges app-használatot, Android használatot jelentheti. Még a kamera rögzített képei-videói is csak korlátosan egyszer-egyszer férhetnek bele. A folyamatos hangtovábbítás esetleg igen, - de inkább azok sem, - még erősen tömörítve sem, - de azok a fordító szolgáltatások elemzéséhez, tökéletesítéséhez is szükségesek lehetnek. - Tehát, tulajdonképpen a perindítók esetleges pozitív eredménye max. az aláírandó elfogadások pluszolását fogja jelenteni. Én sem örülök a "lehallgatást bizonyító tényeknek", - de lássuk be, a fejlesztők a felhasználókért dolgoznak, valamiből kell fejleszteni, visszacsatolt adatok nélkül a felhasználók érdekei folyamatosan sérülhetnének.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2020.11.19. 08:38:16
 • ugh #6
  Igen.
 • zola2000 #5
  Persze de ezt meg lehetne változtatni, például ilyen perekkel.
 • Sydra #4
  Ezt eddig is mindenki tudta. Az ember eleve úgy használ androidot, chrome-ot, facebook-ot, meg almás [email protected], hogy ezekkel tisztában van és elfogadja.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.11.18. 14:04:25
 • wraithLord #3
  Csak "költői" kérdés. :D
 • Tetsuo #2
  Politika.
 • wraithLord #1
  De ilyenekkel miért most jönnek elő? Eddig (minimum 15 éve) nem ez volt? Vagy most megszűnt valami pereskedési embargó vagy mi van? :D
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2020.11.18. 09:24:40