Berta Sándor

Az Android miatt került bajba a Google Indiában

Az indiai versenyhivatal eljárást indított az amerikai óriáscég ellen.

A vizsgálat hasonlít az Európai Unió korábbi eljárására, amelynek végén az Európai Bizottság 4,34 milliárd eurós pénzbüntetést szabott ki a Google-ra. A webes konszern a hatalmas bírságot a keresőmotorja Androiddal kapcsolatos erőfölényének megerősítésére irányuló jogellenes gyakorlatok és az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt kapta.

Az indiai kartellügyi hivatal már hat hónapja nyomoz a Google ellen és a felvetések hasonlítanak a korábbi európai vádakra: a társaság visszaél a piaci hatalmával, hogy az eszközgyártókat arra kényszerítse, hogy a böngészőjét és a keresőjét feltelepítsék a termékeikre. Bár már fél év eltelt, még jóideig nem várható az eljárás lezárása. Az egyik névtelen forrás azt nyilatkozta, a folyamat hasonlít az európai uniós vizsgálatra, de még csupán korai szakaszban tart. Eddig egyébként sem az amerikai vállalat, sem az indiai kartellügyi hivatal nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

Az elmúlt hónapokban a Google vezető menedzserei legalább egy alkalommal találkoztak az indiai versenyhivatal képviselőivel, hogy a több személy által benyújtott panaszokról tárgyaljanak. A hivatal arra utasította a nyomozási részlegét, hogy alaposabban is vizsgálja meg a beérkezett beadványokat vagy utasítsa el azokat, ha megalapozatlanok. Indiában általában több évre van szükség egy ilyen eljárás lezárásához. Egyébként a hatóság tavaly 1,36 milliárd indiai rúpiára (19 millió dollárra) büntette a Google-t, mert megsértette a helyi törvényeket. A vád akkor is az volt, hogy az óriáscég visszaélt a hatalmával az online keresési piacon és előnyben részesítette a saját ajánlatait. A vállalat fellebbezett a döntés ellen, s arra hivatkozott, hogy az „helyrehozhatatlan” kárt és hírnévveszteséget okoz neki.

A Counterpoint becslései alapján a tavaly az Indiában értékesített okostelefonok 98 százalékára volt előre feltelepítve az Android.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!