Berta Sándor

Versenyjogi eljárás indult a Google ellen Indiában

A korábbi előzetes nyomozások után kiterjesztették a vizsgálatot.

Februárban ismertté vált, hogy az indiai verseny- és kartellügyi hivatal (CCI) már hat hónapja nyomoz a Google ellen, s a felvetések hasonlítanak a korábbi európai vádakra: a társaság visszaél a piaci hatalmával, hogy az eszközgyártókat arra kényszerítse, hogy a böngészőjét és a keresőjét feltelepítsék a termékeikre. Az indiai hivatal akkor eljárást indított az amerikai óriáscég ellen és arra utasította a nyomozási részlegét, hogy alaposabban vizsgálja meg a beérkezett beadványokat vagy utasítsa el azokat, ha megalapozatlanok. A vizsgálat hasonlít az Európai Unió korábbi eljárására, amelynek végén az Európai Bizottság 4,34 milliárd eurós pénzbüntetést szabott ki a társaságra.

Most kiderült, hogy az első előzetes nyomozások alapján hivatalosan is versenyjogi eljárás indult a Google ellen, mert az visszaélt az Android piaci hatalmával. Erről - bennfentesekre hivatkozva - a Reuters írt. A vállalat az olyan kezdeményezésekkel, mint az Android One masszívan hozzájárult az okostelefonok elterjedéséhez Indiában. A Counterpoint becslései alapján a tavaly az országban értékesített okostelefonok 98, míg az idén eladott készülékek 99 százalékára volt előre feltelepítve az Android. A vállalat ellen felhozott konkrét vádak egyelőre nem ismertek és a hivatal nem kommentálta a most kiszivárgott híreket.

Az óriáscég egyik szóvivője rávilágított arra, hogy az Android indiaiak millió számára tette lehetővé az internethez való csatlakozást. Hangsúlyozta azt is, hogy szorosan együttműködnek a hivatallal. A társaság ugyanakkor lobbitevékenységet is folytat, hogy befolyásolja a politikát. Gautam Shahi trösztellenes ügyekre szakosodott jogász elmondta, hogy ha a CCI megalapozottnak találja a Google elleni vádakat, akkor a vállalat elmúlt három pénzügyi évében keletkező bevételének 10 százalékát is kiszabhatja büntetésként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Valoszinuleg az lehet a bajuk, hogy Indiaban konkretan eleg alaposan rafekudt a Google, hogy gyartsanak direkt olcso telefonokat, hogy mindenki meg tudja venni oket. Viszont kozben az Android = Google Search + Google Chrome + Gmail + Youtube arukapcsolast is meghagytak. (kinaban nem elerheto a nemzetkozi Google store, ezert ezek az alkalmazasok sem kobe vesett dolgok)
  • csigafi #1
    Nos ha nem tetszik az android akkor nem kell androidost vásárolni. Még mindig ott van a windows, IOS, BlackBerry, Fuchsia stb. Vannak a googlinak hülyeségei de az hogy sikeres miért is fáj bárkinek? Ez nem erőszakosság ha nem siker.