Berta Sándor

Energia­takarékosság jellemzi majd a Wear OS-t

Komoly módosításokon esett át a Google okosórákhoz és más viselhető termékekhez szánt operációs rendszere.

Megerősítést nyert az a másfél héttel ezelőtti hír, hogy távolodik az Android márkától a Google és az Android Wear OS név helyett a Wear OS név jelenik majd meg a különböző viselhető kütyükön. Hoi Lam, a Google Wear OS-ért felelős munkatársa blogbejegyzésében azt írta, hogy az újítások között van az év elején bevezetett sötétebb kezelőfelület, amelynek célja, hogy növelje az olvashatóságot. A fejlesztők már most megvizsgálhatják, hogy miként mutatnak az alkalmazásaik az új kezelőfelületen.

A legfontosabb változtatás azt célozza, hogy a rendszer kevesebb áramot fogyasszon. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az operációs rendszer megakadályozza az alkalmazások tevékenységét a háttérben. Ez az intézkedés minden folyamatot érint, az egyetlen kivételt az eszköz töltése jelenti. A Google tájékoztatása alapján a Wear OS kiaknázza az App Standby nevű funkciót és az abban rejlő lehetőségeket. A vállalat közölte is, hogy a módosításokat fokozatosan vezetik be a következő előzetes verziókban. Ettől függetlenül a fejlesztőknek már most azt tanácsolta, hogy szűrjék ki és távolítsák el a programjaik háttértevékenységeit.

Egy további lépés lenne a fogyasztás mérséklése felé a Bluetooth- és a WLAN-modulok kikapcsolása, ha a viselője az okosórát hosszabb ideig nem hordja. Amennyiben nincs Bluetooth-kapcsolat, akkor az operációs rendszer a WLAN-modult is kikapcsolja, a nagy adatigényű alkalmazásokat kivéve. Ezt a változtatást szintén fokozatosan vezetnék be. A fejlesztők most még meg tudják kerülni a Bluetooth- és a WLAN-modulok automatikus lekapcsolását, de az kérdéses, hogy ezt a végleges változat esetében is megtehetik-e majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!