Berta Sándor

Több millió ARM processzoros MacBook érkezhet

Az Apple szeretne a jövőben kevésbé függeni az Inteltől.

A kaliforniai cég arra készül, hogy minél gyorsabban levezényelje az Intel CPU-iról az ARM által tervezett chipekre való átváltást. Az óriáscég így akarja elérni, hogy rövid időn belül már ne függjön az Inteltől, mint processzorszállítótól.

A Nikkei Asian Review a cikkében arról írt, hogy az Apple arra utasította a gyártópartnereit, hogy 2021 februárjáig 2,5 millió darab olyan MacBook készüléket készítsenek, amelyek a saját fejlesztésű A14 platformjára épülnek. A társaság az első új készülékeket várhatóan a következő héten mutatja majd be és ezzel hivatalosan is elindítja az Intel COU-itól való búcsú folyamatát. A cél az, hogy hosszú távon minden terméke a saját fejlesztésű, ARM tervezésű chipekre épüljön.

Amennyiben összehasonlítjuk a 2,5 millió darabos megrendelést a tavalyi MacBook-szállítások adataival, akkor kiderül, hogy az ARM processzorokra épülő eszközök aránya már most is nagynak nevezhető. 2019-ben összesen 12,6 millió MacBookot értékesítettek, így a 2,5 millió darabos megrendelés közel 20 százalékos arányt jelent.

Az Apple tehát két esztendőn belül teljes mértékben át akar váltani az Intel CPU-iról a saját fejlesztésű, ARM tervezésű chipjeire. A vállalat a legnagyobb előrelépést az energiahatékonyság tekintetében várja. Az elemzők 2021 második negyedévében további MacBook modellek bemutatására számítanak, amelyekbe szintén ARM tervezésű központi egységek kerülhetnek.

Márciusban vált ismertté, hogy ARM processzoros MacBook Pro érkezhet és hogy már az idei évtől saját fejlesztésű CPU-k kerülhetnek az Apple Mac számítógépeibe. Akkor arról volt szó, hogy az első ARM chipre épülő Mac a következő 12-18 hónapban, várhatóan 2021 elején lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #8
  "az Apple kozvetlenul az Nvidia-tol tud chipeket venni"

  Szó sincs ilyesmiről. Csak az ARM magokat licenszeli az Apple, az A sorozatú SoC gyártását a TSMC végzi, Apple megrendelésre. Sőt, akkora megrendelő az Apple, hogy mindig az elsők a sorban a tajvani gyártónál.
 • coolbboy83 #7
  Az Apple csak az utasításkészletet "licenszelte" az ARM-tól, nem mellesleg ott a tény, hogy már az 1980-as években részt vettek az alap ARM architektúra kidolgozásában. Most is teljesen saját megoldás van, nem pedig Cortex magok. Anno a DEC megcsinálta a StrongARM procit is, amivel tovább is léptek. 2008-ban a kivásárolta az Apple a P.A. Semi nevezetű céget - ahol a mérnökök java dolgozott eleve ezen az architektúrán már többször is életében. Az intel nem tudott normális alacsonyfogyasztású CPU-t csinálni telefonokba, mert az x86 komplexitása ezt nem nagyon tette lehetővé. Ezekről találni szép szakleírásokat a neten. Az x86-nak ez az évtizede van még, utána jelenlegi formájában múzeum... valóban az AMD x64 mentette meg idáig....

  A bemutatón a Rosetta 2 által fordított Shadows of Tomb Raider fut egy gyakorlatilag 2 éves A12Z processzoron, ami az iPad Pro processzora... és teszi ezt a 6K kijelzőn, röccenés nélkül, töredéke fogyasztással mint egy i7 és egy dedikált GPU... Ezért is vagyok pl. kíváncsi, hogy mit fognak összehozni, ha rendesen felskálázott CPU-k lesznek, aminek egy kicsivel nagyobb áramfelvételt engednek azért egy desktopba....
 • kvp #6
  Most vette meg az ARM-ot az Nvidia. Szoval gondok nem lesznek es igy az Apple kozvetlenul az Nvidia-tol tud chipeket venni, akik a Samsung-gal ellentetben nem nagyon gyartanak konkurens telefonokat.

  A jelenlegi ARM architektura az egy sima RISC elvu 64 bites rendszer es eredetileg munkaallomasokba terveztek, tehat ha megfelelo csikszelesseggel gyartjak oket, akkor pont jok akar szerver, akar munkaallomas processzornak is. Na most egy ARM es egy PPC kozott nincs akkora kulonbseg mint egy PPC es egy x86 kozott, igy ha az Adobe kepes volt anno a PPC-s Apple gepekre stabil szoftvert irni, akkor ARM-ra is fog tudni, sot sokkal konnyebben mint az x86-osokra, mert nincs annyira agyon bonyolitva az architektura.

  Sajnos az x86-ok felett eljart az ido es az intel mar nem nagyon tudja foltozgatni oket, sot az AMD x86-64-es szabvanya nelkul mar jo 10 eve eltuntek volna. Az ARM architektura kozben meg a nyiltsaga es alakithatosaga miatt kvazi ipari szabvannya valt. Teljesitmenyben pedig azonos csikszelessegen es orajelen az ARM a hatekonyabb, tehat ugyanannyi energiabol tobb szamitasra kepes. (vagy tovabb birja, vagy tobb magot tud parhuzamosan ellatni arammal)
 • coolbboy83 #5
  Rettentően el vagytok itt néhányan tévedve.... elég lett volna, ha visszanézitek a keynote ezen részét....
 • Tetsuo #4
  Az ARM-chipekkel most gondok vannak, nem? Meg itt az eladás..., az Apple sincs a helyzet magaslatán. (Anyagilag igen, de fejlesztésileg csúsznak lefelé.)
  Nem hiszem, hogy valaha stabil konstrukció lesz ebből.
 • M2 #3
  Lemaradtál az elmúlt években a hírekről?
 • end3 #2
  Majd amikor az Adobe CC programcsalád mindegyike kifogástalanul munkaképesen és gyorsan fog futni ARM-en... Amikor Intelen (és AMD-n,) is és Windows alatt folyamatosan találkozunk problémákkal, és a programok fejlesztése 10+ éve tart. E nélkül a MacOS csak telefonként, max. Facebook és a többi közösségi oldal látogatásához és játékhoz lesz elegendő. (Lehet úgy gondolják, ez az üzlet "haszonoldalához" a következő tíz évre épp elég, a munkavégzés biztosítása addig marad a "Microsoft"-ra.)
 • VolJin #1
  Macbook Pro és ARM egy mondatban stand up...