Nem feltétlenül a nőkvóta a megoldás az IT-iparban

A nőkvóta rendkívül hasznos tud lenni, de önmagában semmit sem ér, ha a nők nem akarnak magasabb pozíciót betölteni.

"Amikor Chuck Robbins 2015-ben a Cisco vezetője lett, bejelentette, hogy azt szeretné, ha a vállalat megfelelne a jövő kihívásainak - nem csupán technológiai és stratégiai értelemben, hanem a diverzitás szempontjából is. Ez több mint 5 esztendővel ezelőtt volt és csak mostanra sikerült elérni a nők tekintetében a vezető pozíciókban az 50 százalékos arányt. Az elmúlt években az átmenetet tanultuk. Amennyiben ugyanis egy rendszert esetében sok dolgot akarunk egyszerre megváltoztatni, akkor összeomolhat." - jelentette ki Katharina Jessa, a Cisco Németország kis- és közepes ügyfelekért felelős vezetője.

"Fontos lenne, hogy a nők öntudatosabbak legyenek és tudják, hogy mit akarnak. A nőkvóták és a támogató programok nem sokat segíthetnek, ha az érintettek nem akarnak vezetői pozícióban dolgozni. Nekem is el kellett döntenem három évvel ezelőtt, hogy elégedett vagyok-e a pillanatnyi pozíciómmal vagy hajlandó vagyok változtatni és több felelősséget vállalni. Ezekben a pillanatokban az embereknek őszintéknek kell lenniük magukkal."

"Nekem a Cisco Jump program is segített, amely 9 hónapig tart és 3 modulra van szétosztva. Ezek a következők: mit akarok csinálni; milyen a vezetési stílusom; s hogyan látnak mások és miként reagálnak rám. Ezek azért fontosak, mert a társadalom évtizedeken át egy bizonyos képet közvetített a nőkről. Ez a mai napig oda vezet, hogy a nők gyakrabban kérnek elnézést, bizonytalanabbak bizonyos lépések megtételében és sokkal önkritikusabban kell dolgozniuk."


A menedzser kifejtette, hogy róla gyakran mondták azt, hogy nagyon rideg és követelőző, s nem egy Teréz anya típus. Ő ezen mindig mosolygott, mert úgy volt vele, hogy logikusan végzi a munkáját és természetes, hogy nem tetszhetnek a döntései minden munkatársának. A Cisco Jump megtanította arra, hogy győzze meg a kollégáit a vízióiról, minden helyzetre másképp kell reagálni és használja az erősségeit.

"A koronavírus-járvány kezdetén az amerikai menedzsment lehetővé tette, hogy mindenki egy órában tudjon beszélni a félelmeiről, a családjáról vagy, hogy az anyák és az apák hogyan kezeljék azt, ha a gyermekeik megbetegszenek. A foglalkozáson több tízezer alkalmazott vett részt. A vezetők meghallgatták a felvételeket és közölték, hogy mindenkinek segítenek és mindenkit igyekeznek tehermentesíteni. Majd ezután különleges programokat hirdettek a szülőknek. Mindenkiben tudatosult, hogy van magánélete is, amely a legfontosabb. Bebizonyosodott, hogy számos nő még most is túl félénk, nem mer beszélni a vágyairól, az álmairól vagy a félelmeiről. Pedig pontosan ezt kellene erősíteni, és hogy a lányokban tudatosítsák: bármit elérhetnek és bármilyen vágyukat megvalósíthatják. Ezen üzenet közvetítésében kellene segíteni a szülőknek" - hangsúlyozta Katharina Jessa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #33
  Amig a tudas es tehetseg szamitott, addig folfele ivelt a tech ipar. Aztan a 80/90-es evektol elkedtek marketingelni a tech ipart a fiuknak (szamitogepes jatekokon keresztul), aztan 1-2 evtized alatt eltuntek a nok a szakmabol...
  Az informatika a legkevesbe sem maszkulin szakma, nem kulonosebben ferfias. Szoval objektiven semmi sem indokolja hogy ne legyen legalabb 50% a nok aranya. De valamiert megis "fiussa" tettek a pop kulturaban.
  Az eredmenye ennek pedig az, hogy ha csak a fiuk mennek informatikusnak, akkor kapasbol elveszitjuk a tehetseges informatikusok felet, mikozben oriasi hiany van beloluk.

  A szandek barmilyen "kvota" mogott sosem az volt hogy ez legyen a vegso megoldas. Ez inkabb csak egy kezdorugas. Egy iparagban ahol a 0-at verdesi az aranyuk, igen jo marketingerteke van annak, ha legalabb nehanyat a kirakatba lehet tolni. Es ha sikerul vissza-normalizalni a "noi informatikus" gondolatat (ami regebben mar egyszer normalis volt), akkor majd tobb no fejeben fordul meg hogy ez egy jo szakma lenne a szamara.
 • Sequoyah #32
  A cegemnel bevezettek hogy minden fejlesztoi csapatba kell legalabb egy no (nem kotelezoen, hanem lehetoseg szerint), es azota jobban mukodnek a csapatok...
 • DRFlame #31
  whoever she is
 • zola2000 #30
  "Azóta hanyatlik a tech. ipar, amióta nem a tehetség, tudás épszerűség a lényeg, hanem a kvóták "

  Azóta jön fel a Huawei, a TikTok stb az amcsi techipar számára veszélyes szintre, mert ott ez nincs.

  Ez a liberálisnak mondott különben fehér és ázsiai férfiakat elnyomó baromság ebben a globális versenyben olyan luxus amit amerika szerintem nem engedhetne meg magának, de ... ők tudják (mi meg toljuk a genshin impactot/pubg mobilet vagy épp TikTok videókat nézünk xiaomi vagy Huawei, oneplus vagy Oppo telefonon)
 • kvp #29
  "Nem látom, hogy az ahhoz a szakhoz tartozó állásoknál nagyon erőltetnék a férfi kvótát."

  Nyugati (foleg amerikai) egyetemeken jellemzoen vannak ilyen kvotak. Minden szakra csak adott aranyban vesznek fel adott kategoriaju embereket. Ez azt jelenti, hogy azonos felveteli eredmennyel egy azsiai ferfi tizedakkora esellyel kerul be egy adott szakra, mint egy fekete ferfi. Ez azt jelenti, hogy sokszor a legrosszabbul teljesito fekek utan jonnek a felvetelnel a legjobban teljesito feherek. Ezt fordiott rasszizmusnak hivjak. (tehat amikor a feherek vannak elnyomva, elvi alapon) Igy az osszes liberalis egyetemen a feher ferfiak eseten szinte csak a teljesen uresen maradt kvotahelyekre lehet palyazni, tehat ha semmilyen kisebbsegi csoportbol nem jelentkezett senki (eredmenytol fuggetlenul) az adott helyre. Manapsag szinte mar csak azert vannak feher ferfiak egyetemi oktatasban, mert a korabbi gazdag es sikeres diakok gyerekei soron kivul be tudnak kerulni, igy nekik nem kell kvotat szerezniuk. Az EU-ban az allami fenntartasu egyetemeken legalabb az allami finanszirozasu helyek felet felre kell rakni a tudas alapjan bekerulo diakoknak, de jellemzoen ugyanugy vannak kulonfele kvotak. (nem annyira extrem modon mint az USA-ban)
 • lodoviktrema #28
  Ha látott már valaki biológia szakon előadó termet, az tudja, hogy ott meg szinte csak nők vannak. Nem látom, hogy az ahhoz a szakhoz tartozó állásoknál nagyon erőltetnék a férfi kvótát.
 • t_robert #27
  Igaz régen volt, de én informatikai középiskolába jártam. (Noé volt az egyik osztálytársam) :)
  Nos programozást tanultunk meg minden féle informatikát és közgazdaságot stb.
  volt egy évfolyamon 5 osztály. Az A-D osztályok aránya úgy nézett ki, hogy volt 40% fiú és 60% lány. Az E osztály meg 100%-ban lány volt. vagyis nagyjából az iskola harmada volt a fiú.
  Aztán később a főiskolán már informatikai szakon jó ha 10-15% volt a lányok aránya. Mint ahogy a szakmában dolgozva is jóval kisebb volt a lányok aránya. Tehát hiába indulnak neki oktatásban a lányok végül csak egy töredékük marad a szakmánál. és érthetően kisebb arányban is lesznek vezető pozícióban.
  Ahol most dolgozom is nagyjából 10 emberből 1-2 a nő.....
  Az informatika máig nem a nők közt népszerű szakma.
 • Tetsuo #26
  Minek kvóta? Sokkal több nő van az IT-iparban, mint férfi. Elég megnézni a képeket a neten.
  A magyar IT-milliárdos Docler-csoport vállalata "alvállakozóinál" is több nő dolgozik, mint férfi. :-D
 • Sippie #25
  mert az IT-ben rengeteg pénz van, míg a pszichológiában nem annyira.
 • Frekvency #24
  25+25 sem rossz...