33
  • Sequoyah
    #33
    Amig a tudas es tehetseg szamitott, addig folfele ivelt a tech ipar. Aztan a 80/90-es evektol elkedtek marketingelni a tech ipart a fiuknak (szamitogepes jatekokon keresztul), aztan 1-2 evtized alatt eltuntek a nok a szakmabol...
    Az informatika a legkevesbe sem maszkulin szakma, nem kulonosebben ferfias. Szoval objektiven semmi sem indokolja hogy ne legyen legalabb 50% a nok aranya. De valamiert megis "fiussa" tettek a pop kulturaban.
    Az eredmenye ennek pedig az, hogy ha csak a fiuk mennek informatikusnak, akkor kapasbol elveszitjuk a tehetseges informatikusok felet, mikozben oriasi hiany van beloluk.

    A szandek barmilyen "kvota" mogott sosem az volt hogy ez legyen a vegso megoldas. Ez inkabb csak egy kezdorugas. Egy iparagban ahol a 0-at verdesi az aranyuk, igen jo marketingerteke van annak, ha legalabb nehanyat a kirakatba lehet tolni. Es ha sikerul vissza-normalizalni a "noi informatikus" gondolatat (ami regebben mar egyszer normalis volt), akkor majd tobb no fejeben fordul meg hogy ez egy jo szakma lenne a szamara.
  • Sequoyah
    #32
    A cegemnel bevezettek hogy minden fejlesztoi csapatba kell legalabb egy no (nem kotelezoen, hanem lehetoseg szerint), es azota jobban mukodnek a csapatok...
  • DRFlame
    #31
    whoever she is
  • zola2000
    #30
    "Azóta hanyatlik a tech. ipar, amióta nem a tehetség, tudás épszerűség a lényeg, hanem a kvóták "

    Azóta jön fel a Huawei, a TikTok stb az amcsi techipar számára veszélyes szintre, mert ott ez nincs.

    Ez a liberálisnak mondott különben fehér és ázsiai férfiakat elnyomó baromság ebben a globális versenyben olyan luxus amit amerika szerintem nem engedhetne meg magának, de ... ők tudják (mi meg toljuk a genshin impactot/pubg mobilet vagy épp TikTok videókat nézünk xiaomi vagy Huawei, oneplus vagy Oppo telefonon)
  • kvp
    #29
    "Nem látom, hogy az ahhoz a szakhoz tartozó állásoknál nagyon erőltetnék a férfi kvótát."

    Nyugati (foleg amerikai) egyetemeken jellemzoen vannak ilyen kvotak. Minden szakra csak adott aranyban vesznek fel adott kategoriaju embereket. Ez azt jelenti, hogy azonos felveteli eredmennyel egy azsiai ferfi tizedakkora esellyel kerul be egy adott szakra, mint egy fekete ferfi. Ez azt jelenti, hogy sokszor a legrosszabbul teljesito fekek utan jonnek a felvetelnel a legjobban teljesito feherek. Ezt fordiott rasszizmusnak hivjak. (tehat amikor a feherek vannak elnyomva, elvi alapon) Igy az osszes liberalis egyetemen a feher ferfiak eseten szinte csak a teljesen uresen maradt kvotahelyekre lehet palyazni, tehat ha semmilyen kisebbsegi csoportbol nem jelentkezett senki (eredmenytol fuggetlenul) az adott helyre. Manapsag szinte mar csak azert vannak feher ferfiak egyetemi oktatasban, mert a korabbi gazdag es sikeres diakok gyerekei soron kivul be tudnak kerulni, igy nekik nem kell kvotat szerezniuk. Az EU-ban az allami fenntartasu egyetemeken legalabb az allami finanszirozasu helyek felet felre kell rakni a tudas alapjan bekerulo diakoknak, de jellemzoen ugyanugy vannak kulonfele kvotak. (nem annyira extrem modon mint az USA-ban)
  • lodoviktrema
    #28
    Ha látott már valaki biológia szakon előadó termet, az tudja, hogy ott meg szinte csak nők vannak. Nem látom, hogy az ahhoz a szakhoz tartozó állásoknál nagyon erőltetnék a férfi kvótát.
  • t_robert
    #27
    Igaz régen volt, de én informatikai középiskolába jártam. (Noé volt az egyik osztálytársam) :)
    Nos programozást tanultunk meg minden féle informatikát és közgazdaságot stb.
    volt egy évfolyamon 5 osztály. Az A-D osztályok aránya úgy nézett ki, hogy volt 40% fiú és 60% lány. Az E osztály meg 100%-ban lány volt. vagyis nagyjából az iskola harmada volt a fiú.
    Aztán később a főiskolán már informatikai szakon jó ha 10-15% volt a lányok aránya. Mint ahogy a szakmában dolgozva is jóval kisebb volt a lányok aránya. Tehát hiába indulnak neki oktatásban a lányok végül csak egy töredékük marad a szakmánál. és érthetően kisebb arányban is lesznek vezető pozícióban.
    Ahol most dolgozom is nagyjából 10 emberből 1-2 a nő.....
    Az informatika máig nem a nők közt népszerű szakma.
  • Tetsuo
    #26
    Minek kvóta? Sokkal több nő van az IT-iparban, mint férfi. Elég megnézni a képeket a neten.
    A magyar IT-milliárdos Docler-csoport vállalata "alvállakozóinál" is több nő dolgozik, mint férfi. :-D
  • Sippie
    #25
    mert az IT-ben rengeteg pénz van, míg a pszichológiában nem annyira.
  • Frekvency
    #24
    25+25 sem rossz...
  • VolJin
    #23
    Nincs nagy tolongás a női bányászkvótáknál...
  • kvp
    #22
    "Kvóta alapon követelem, hogy a szülések 50%-át férfiak vihessék véghez!"

    Vigyazz mert a vegen meg torvenyt hoznak rola... (mert szabadon valasztott gender alapon akar ossze is johet) Lehet szolni kellene a nyugati egyetemi ertelmisegnek, hogy az 1984 es a Szep uj vilag se nem tankonyvek, se nem utmutatok a jovo tarsadalmahoz.

    Egyebkent a noi kvotakat most mar a feministak is tamadjak. Egyreszt azert, mert az egyenjogusag miatt rengeteg korabban 100%-os noi teruletre is kotelezoen be kell engedni a ferfiakat es ha nincs hozzaerto ferfi jelentkezo, akkor a hozzaerto noket hozza nem erto (termeszetesen nem feher vagy azsiai) ferfiak szoritjak ki. Tipikusan ezert van egyre tobb hithu muzulman ovobacsi a nyugati ovodakban. Mert fel kell oket venni, ha mas nem jelentkezik es a kvotat valahogy be kell tolteni. A masik, hogy rengeteg helyen ugy oldottak meg a kvotakat, hogy akkor nokent alkalmaznak genetikailag ferfiakat. Mert mindenki annak vallja magat aminek akarja. Igy van egyre tobb kozepiskolai amator noi sportcsapatban csak XY-os kromoszomaju sportolo. A diverzitas egyik lenyege, hogy mindenkinek tudastol es teljesitmenytol fuggetlenul legyen egyforman rossz, ami alapvetoen tenyleg egyenlosito szempont, bar a tobbsegnel nagymertekben csokkenti a motivaciot. (ha a munkanelkulinek is pont ugyanannyi jar mint a dolgozonak, akkor minek dolgozna onkent barki is?)
  • tom_pika
    #21
    Kvóta alapon követelem, hogy a szülések 50%-át férfiak vihessék véghez!
  • wraithLord
    #20
    Hát most nőkvóta helyett állhatna ott bármi más is. Pl. "nem feltétlenül a mezőgazdasági szakember kvóta a megoldás az IT-iparban".
    A hasonlat csak annyiban sántít, hogy a "nő", mint kategória, egy nagyobb halmaz, ebben pedig vannak IT szakemberek is.
  • Vata111
    #19
    Az 50% az még nem a minden, csak a fele. Bár nem értem de ez hogy jön ahhoz, amit írtam?
    Amúgy persze gyakorlott váló vagyok, nálunk például azt vitt amit hozott.
  • ToxiMaxi
    #17
    Egy téma, amiben az SG népe egyetért :), mondjuk nem sok női hozzászóló van ha jól sejtem.
  • mortep
    #16
    Kizárólag akkor merül fel a nőkvóta (és nemcsak) igénye, amikor puha bársonyszékekről van szó. Amikor az a bársonyszék nem annyira bársonyos, esetleg alantas, esetleg bűzös akkor no problem, keine problem, nem számít a 100%os férfidominancia, azt a férfi princípiumnak feladata betölteni...
  • wraithLord
    #15
    "Nem feltétlenül a nőkvóta a megoldás az IT-iparban." Sehol sem az, és soha nem is volt az. Nem értem, miért kell összekeverni az egyenjogúságot az egyenlőséggel. Az egyik alanyi jog, és nyugaton biztosítva is van, a másik meg értelemszerűen nem az, és eddig minden bedőlt, ami tervszerűen erre próbált törekedni...
  • peterx
    #14
    Igen, jól mondod. Az miért a férfiak hibája ha egy nő nem harcol ki magának tárgyaláson magasabb bért és emiatt keres kevesebbet?
    Ja hogy biológiailak nem a küzdésre vannak programozva?

    Minden ilyen hasonló témában úgy látom a társadalmon akarják leverni a hiányosságaikat, hogy márpedig nekik akkor is jár ha kevesebbek vagy kevésbé értenek valamihez..
  • cateran
    #13
    Ez az egesz a tultolt es rosszul ertelmezett liberalizmus sara....

    "elnyomjak a feketeket az USA-ban!" - Barack Obama likes this
    "elnyomjak a noket az USA-ban!" - Ruth Bader Ginsburg, Hillary Clinton likes this
    "elnyomjak a noket szerte a vilagon!" - Lisa Su, Angela Merker, Nicola Sturgeon, Theresa May likes this

    Hogy csak nehany ismertebbet emlitsek.....A nok, feketek, etc valojaban bamik lehetnek, barmit elerhetnek, csak van nehany natural born loser, aki minden masra hasznalhatatlan, kiveve a pampogast...hangosan....
  • peterx
    #12
    Gondolom akkor váláskor is ugyanúgy ragaszkodsz az asszony mindent visz elvhez. :D (min. 50% (de inkább több) + gyerek)
  • Zulu12
    #11
    Remélem a nyugdíjkorhatárban is egyenlőség lesz akkor :D De egy olyan hosszú listát tudnék írni hogy inkább bele sem kezdek. Ez a feminista hülyeség meg már régen túl van tolva.
  • repvez
    #10
    És a legnagyobb gond, hogy statisztikák alapján hoznak döntéseket , amik torzítják a valós dolgokat.
    Mint mikor a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál. Mihez viszonyítva? nem lehet összehasonlítani 2 cégvezetőt ahol az egyik nö a másik férfi ás azt mondani, hogy mindegyik egyforma bért kellene kapnia, mivel ez nem mutatja ,hogy a cég mennyi hasznot képes termelni és abból milyen arányban fizetnek fizetést.
    A versenyszférában ahol az interjú része a bér megvitatása és elfogadása, ha egy nő elfogadja azt amit kialkudott, akkor miért fáj neki, ha a férfi többet keres?
    Egy szalag mellett dolgozó tucatember között meg nincs különbség bérezésben ugyan azon a beosztásban a nemek között, akkor nem tudom miről beszélnek.

    Ugyan igy statisztikai alapon kihozzák , hogy a nök 25%a dolgozik vezető beosztásban, igen és van ahol meg 100%os a részarányuk és van ahol meg 0%.
    De ahol 0, oda valahogy nem is akarnak menni, ahol meg 100%os oda meg nem engednek be férfiakat , mert akkor meg az a gondjuk, hogy esetleg molesztálják őket meg az női dolog.

    Érdekes modon az összes ilyen vitát mindig a nők kezdeményezik, a férfiaktól miért nem lehet hallani, hogy itt és ott elnyomják őket, meg nem foglalkoznak az érdekeikkel? talán mert ök inkább foglalkoznak a saját dolgaikkal, mint a másokéba beleüssék az orrukat és elfogadják, hogy nem érthetnek mindenhez.
  • kvp
    #9
    Anno a nokvota a sovjetunioban is felmerult. Aztan viszonylag hamar rajottek, hogy a termeles hatekonysaga fontosabb mint hogy mindenhol egyenlo nemi es egyeb aranyok legyenek.

    A tech iparba ha vakteszttel vesznek fel embereket, akkor foleg feher es azsiai ferfiakat vesznek fel. Mert ok a legalkalmasabbak az adott feladatra. Tisztan kapitalista alapon ez lenne a logikus, vagyis a profitmaximalizalas. Ezzel szemben van az angolul identity politics-nak hivott mozgalom vagy rendszer kore szervezodo "Ki van jobban elnyomva?" verseny. Ez hasonloan mukodik mint a munkaverseny a kommunizmusban, de a cel hogy minel kisebb csoportok, minel tobb elojogot tudjanak szerezni masokkal szemben. Idealis esetben a tarsadalom egyfos csoportokra esik szet, akik kolcsonosen utaljak egymast es minden feladatkorben minden csoport kepviselve van. Ez foleg akkor jo, ha a csoportok szama kozelit az emberek szamahoz.

    Termeszetesen ha minden feladatkorbe felvesznek minden embert, akkor a tenyleges termeles magatol osszeomlik, mivel az adott feladatkorre alkalmas emberek szama elenyeszo lesz a valtozatossagert felelos emberek szamahoz kepest. Viszont megnezve a mozgalom hosszu tavu elkepzeleseit alapvetoen pont ez a cel, a teljes tarsadalmi es gazdasai osszeomlas eloidezese, hogy egy uj tarsadalmat es gazdasagot hozzanak letre. Meglepo modon a folyamat a nagytokeseket nem zavarja annyira amennyire a tokejuk elveszesenek lehetosege zavarnia kellene oket. Ez utobbi egy nagyon fontos jelenseg aminek az okat szerintem mindenkeppen vizsgalni kellene, mielott a nyugati gazdasag szetesese visszafordithatatlan szintre jut el.
  • repvez
    #8
    Nos igen, valahogy nem értem őket, mindenhol arról papolnak, hogy egyenlőség minden nem egyforma és mindenkinek lehet bármilyen véleménye.
    Csak érdekes módon, ha valakinek más véleménye van akkor nagyon gyorsan megüti a bokáját és elveszti az állását.
    Ha valaki azt merné mondani, hogy egy nő nem való egy beosztásra akkor egyből rászállnak és kicsinálják, függetlenül attól, hogy igaza van vagy nincs.
    Ha annyira elfogadóak akarnak lenni akkor fogadják el azt is , hogy mindenkinek más a véleménye , vallása stb. és ne próbálja meg amiatt elítélni és megváltoztatni.

    A legtöbb olyan ember aki hangoztatja az ilyen egyenlőségi eszméket pont ők a legjobban rasszisták és kirekesztőek, mert csak magukra gondolnak vagy a saját "fajtájukra"

    És igen miért akarnak a nők olyan helyre vezető beosztásba kerülni amihez alkatilag és az evolúciós dolgok miatt nem alkalmasak, mint a műszaki dolgok? csak mert nem kell bepiszkolnia magát és sok pénzt lehet keresni vele. de a kétkezi munka már nem tetszik . van ezernyi más hely amire nő az alkalmasabb , miért akarják a férfiakat kiszorítani és csak az alja munkát hagyni nekik ?
  • xrt
    #7
    "Nem feltétlenül a nőkvóta a megoldás az IT-iparban"

    Azóta hanyatlik a tech. ipar, amióta nem a tehetség, tudás épszerűség a lényeg, hanem a kvóták. Nem az számít hogy ki ért jobban hozzá, hanem hogy mi a vallása (tudom ez rasszistának tűnik, de akkor is így van még ha nem is vagyok rasszista), neme, miegyéb. Ja meg bőrszín, csak hogy lehessen átkozni. De felhozhatnám az elvakult feministákat akik azt bizonygatják, hogy egy átlag (!) nő ugyanannyi 50 kilós cementeszsákot tud átpakolni naponta mint egy férfi. És ez megint durva megállapítás hegy volt. De!
    Tudomásul kéne már venni, hogy vannak akik egyes feladatokra alkalmasabbak mint mások. Függetlenül a fentebb felsoroltak ellenére.
    Bolond világban élünk. :((
    Utoljára szerkesztette: xrt, 2020.10.27. 08:03:04
  • Steel
    #6
    Még egyelőre mérlegelem, hogy ez most megint valami bulvár bullshit, vagy trollkodás, vagy komolyan ez a szint a cisco-nál...

    Múltkor voltam Linz-ben a Voestalpine-nál CNC gépet programozni. Egyszerűen nem találtam a női kollégákat, akik ugyanúgy gépet programoztak volna, miközben bal oldalon éppen flexelik a szépséghibás acéllapokat, jobb oldalon meg a plazma vágja a nyerslapokat...
    Bizony felvehetnének oda is pár gépkezelő- meg darúkezelő-nőt, akik ugyanúgy 12 órában a gép mellett állnak majd. Hajrá.

    "mert a társadalom évtizedeken át egy bizonyos képet közvetített a nőkről. Ez a mai napig oda vezet, hogy a nők gyakrabban kérnek elnézést, bizonytalanabbak bizonyos lépések megtételében és sokkal önkritikusabban kell dolgozniuk"

    Ki vetített, és milyen képet a nőkről? A tamponreklámok, vagy a xanaxreklámok??

    Szvsz a gond ott kezdődik, amikor valakinek egy cégen belül extra személyiségfejlesztő programra van szüksége, hogy el tudja végezni a munkáját. Tehát külön kurzus nélkül alkalmatlan lenne a pozícióra, és nem szakmai hiányosságról van szó, amit önképzéssel pótolni lehetne...
    Na itt van a gond!! Pontosan saját magáról rántja le a leplet.
    Utoljára szerkesztette: Steel, 2020.10.27. 07:18:24
  • Vata111
    #5
    Valahogy így. Pedig én nagyon bírom a női kvótát, például egy házasságon belül elengedhetetlennek tartom az 50 %-os arányukat:-)
  • Sydra
    #4
    "A nőkvóta rendkívül hasznos tud lenni"
    Mióta?

    "és csak mostanra sikerült elérni a nők tekintetében a vezető pozíciókban az 50 százalékos arányt."
    Felvettek egy csomó inkompetens idiótát politikai alapon és még büszkék is rá.
  • gosub
    #3
    A ciszgenderekkel mi lesz? Nemtelenekkel? Transzgender lányfikkal? Őrájuk nincs kvóta?
    Nálunk a klímakarbantartók, vagy az általános karbantartók között egyetlen nő sincs, pedig fizikai erőben nők is bírnák. Érdekes, hogy ebben nem erőltetik a kvótát, csak a vezetői pozícióba. Persze a seggterpesztő irodában csak nők vannak. Ha meg probléma adódik, porszem kerül a gépezetbe a megoldóember mindig férfi.
    Ez az egész mára egy túltolt feminista sovinizmus. Ha nem megy akkor is erőltetik. Egy munkakörre az arra alkalmas embert kell alkalmazni.
  • LamborghiniSG
    #2
    holnap vezessük be kvóta alapon a férfiakat a csecsemődajka munkakörbe és a nőket a nehéziparba is.
    eddig is szabadon tanulhattak, a felsőoktatásban már 60 százalék feletti a nők aránya, azt tanulnak, amit csak akarnak, ha nem ezt akarják, hanem inkább a biológiát meg a pszichológiát, ahol majdnem csak csajok vannak, akkor miért kell ezzel a túltolt 21.századi feminista szaráradattal beletuszkolni őket valami másba?

  • Sippie
    #1
    miért, hol megoldás a kötelező kvóta?