Gyurkity Péter

LTE-hálózat épül a Holdon

A Nokia nyert el komoly összeget, a jövő bázisait egészíthetik majd ki a platformmal.

Saját bolygónkon mostanában leginkább az 5G-hálózatok kiépítéséről, az új technológia megjelenéséről és elterjedéséről olvashatunk, itt nemrég a Nokia is szóba került, a cég ugyanis szoftveres úton váltaná át saját meglévő tornyait az új platformra, ezzel komoly összeget spórolva meg, a jóval nagyobb átviteli sebességek feladásával. Most a Hold került a célkeresztbe, ehhez a NASA nyújt számukra komoly összeget.

Az amerikai ügynökség jelentette be a napokban, hogy több fontos projekt számára is elkülönítették a szükségesnek ítélt összegeket, erre a 2020 NASA Tipping Points Selections nevű kiírás keretében került sor. A listán számos érdekes kezdeményezés megtalálható, a kriogenikus rendszerek mellett itt a Holdon való landolás és felszállás, valamint a kísérőnkön kiépítendő 4G-hálózat képezi a 3 fő csoportot. Ez utóbbi kapcsán kiemelendő, hogy a Nokia amerikai részlege 14,1 millió dollárt kap, mégpedig annak érdekében, hogy kidolgozzák a megbízható LTE-elérések biztosításához szükséges hálózatot, pontosabban annak elméleti és gyakorlati alapjait, hogy ennek révén később garantálják az állandó bázisokon való kényelmes kommunikációs platform jelenlétét.

A fenti bejelentést egészítette ki egy további nyilatkozat, amelyben már az ügynökség űrtechnológiáért felelős igazgatóságának egyik illetékese fejtette ki a célokat és követelményeket. Eszerint a Nokia azt vizsgálja majd meg az elkövetkező években, hogy miként lehet a földi technológiát módosítani, hogy az megfeleljen az eltérő körülményeknek, az azok által támasztott igényeknek, a cél azonban változatlan, hiszen itt a nagy adatátviteli sebességet biztosító (és egyben megbízható) kommunikációs platformot kell majd kiépíteni, valamikor az évtized vége felé, a NASA ugyanis a jelenlegi tervek alapján 2028-ban helyezné üzembe az ottani állandó bázist – ezen céldátumok azonban nagyon gyakran éveket csúsznak.

Az égitest jóval kisebb méretű, emiatt kevesebb toronyra lesz szükség (annál is inkább, mert valószínűleg kizárólag a bázisok közvetlen környékén kellene csak ezeket felállítani), viszont az időjárási körülmények, az áramellátás, valamint a karbantartás szempontjából számos komoly akadályt kell majd lebirkóznunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Nem veletlen adtak az egyik hajonak a heart of gold nevet. Ez a galaxis utikalauzbol az az urhajo, ami a vegtelen lehetetlensegi meghajtassal van ellatva. Mivel a muben az az alap allitas, hogy ami teljesen lehetetlen, annak a bekovetkezesi valoszinusege 100% es ezert pont most fog megtortenni. :-D

    Egyebkent a kb. 5 evvel ezelotti felmeresek szerint mai technologiakkal kb. annyi embert tudnank atjuttatni a Marsra mint anno az alapito atyak idejen az ujvilagba es kb. akkora tulelesi arannyal rendelkeznenek az elso ev vegere (kb. 50%). Ha az USA-t letre lehetett igy hozni, akkor egy marsi koloniat is. Aki meghal annak pech, de aki tuleli, annak a leszarmazottai egy uj bolygo (es Musk szerint egy uj nemzet) elso telepesei kozze tartozhatnak.
  • morguldae #3
    Egy vicc az egész!
    https://youtu.be/gr8PvAh8bpA?t=2195
    https://youtu.be/gr8PvAh8bpA?t=1816
    "Azért vagyunk ma itt hogy a Marsot próbáljuk lehetőnek feltüntetni. A Mars álmát akarjuk az emberek fejében elültetni...
    És tetszik az a tény hogy ezt az elképzelést a végtelen lehetetlenség viszi előre. Mert úgy gondolom hagy a mi utunk is teljesen lehetetlen.
    Ezért a szórakoztatóipar ebben nagy szerepet játszik hogy ezt az álmot az emberek fejében elültessék."
    - Elon Musk
    https://youtu.be/uxHXf54_F04
  • kvp #2
    A sojurner (az elso amerikai marsjaro) leszalloegysege is vitt magaval egy bazisallomast, igaz az otthoni vezeteknelkuli telefonosat. Egyszerubb volt a leszalloegysegben hagyni az antennat es az uplink rendszert, mint a kis ciposdoboz meretu robotra tenni. (ra sem fert volna a nagy antenna) Az ujabb robotok csak azert nem igenyelnek bazisallomast, mert a hatukon van a teljes muholdas es kozvetlen foldi uplink is.

    Olcsobb es hatekonyabb ha a leszalloegyseg visz magaval egy atennat es helyi halozaton osztjak le a jelet a mobil rendszereknek, pl. a bazist aso robotoknak. A wifi is szoba johetne, de az LTE nagyobb tavolsagot tud. Jo ralatassal - tehat se fak lombja, se betonfalak, se eso, se kod nincs az utban - akar 2 kilomterre is besugarozza a helyszint. Mindezt egy nagy antennas egyseggel es csak kis usb-s pendrive meretu LTE modemek kellenek a robotokba.
  • Macropus Rufus #1
    ez tök jó. Bázis még nincs (vélhetően nem is lesz*), de telekommunikációs bázisállomás már kell.


    *: ha akarták volna akkor az elmúlt évtizedekben már megépíthették volna. Szöveg van, de elhatározás, akarat az nincs. Ha nem lett volna verseny , soha nem lépünk a Holdra, mert minek.