Gyurkity Péter

Nem fogynak a HMD telefonjai

Náluk jóval nagyobb a visszaesés, ami komoly gondokra utal.

A HMD Global éppen 3 évvel ezelőtt próbálkozott meg a Nokia-vonal újraindításával, ami a kezdeti időszakban igencsak sikeres húzásnak bizonyult, hiszen míg 2017 első negyedévében még alig 100 ezer készüléket adtak el, az év végére ez már 4 millió felett volt. Azóta nagyjából stagnálás jellemezte a forgalmat, most viszont egyre inkább kirajzolódik a komoly visszaesés képe.

Legutóbb egy középkategóriás készülék várható elrajtolásáról számoltunk be, eközben azonban készülnek a friss csúcskategóriás megoldással is, amely reményeik szerint eséllyel száll majd versenybe a piacon. Fontos fejlemény volt viszont a finn cég háza táján, hogy a tavalyi évben inkább a csökkenés jellemezte az eladásokat, ezt a negatív trendet pedig pusztán egyetlen rövid időszakban sikerült megtörniük, nagyjából egy teljes évvel ezelőtt. Az idei évre vonatkozó első adatok most futottak be, a Counterpoint Research felméréséből pedig az derül ki, hogy az első három hónap során 1,7 millió telefonon adtak túl, ami mintegy 45 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. Ez már jóval komolyabb pofont jelent, mint a többi gyártó esetében, és még el sem értük a második naptári periódust, amelyben a kereslet még jobban visszaesett.

A gyártó gyakorlatilag visszaesett a három évvel ezelőtti szintre, 2017 második negyedévben mutattak fel ugyanis utoljára ilyen számokat, ez pedig jelenleg a globális listán mindössze a 13. hely elérésére elegendő. Egy évvel ezelőtt még a 9. helyen végeztek, vagyis ebben a tekintetben is jól látható a visszaesés, ami nyilván csalódást jelent a cégvezetés számára. A COVID-19 terjedése (amely Európát igazából csak március közepétől sújtotta) valószínűleg még csúnyább eredményhez vezet a második negyedévben, amelynek közepén járunk csak, viszont az illetékesek pusztán abban reménykedhetnek, hogy a gyors gazdasági helyreállás (és a kereslet visszaerősödése) mellett saját új készülékeik, így például a Nokia 8.3 5G iránt is megfelelő igény mutatkozik majd a felhasználók részéről, bár ez csak a nyár folyamán indulhat majd el.

A HMD eredményeit továbbra is figyelemmel kísérjük majd, bár itt egyértelműen nem sikerült számukra a legnagyobbak közé való betörés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!