Berta Sándor

Kenyában is elérhető lesz az Alphabet légballonos internet­szolgáltatása

Az ajánlatot korábban már tesztelték az afrikai országban.

Az Alphabet 2017 januárja óta a légballonos internetelérést biztosító Loon projektre összpontosít. A rendszer Puerto Ricóban és Peruban is működött, míg Kenyában LTE-kapcsolatokkal tesztelték. A projektben alkalmazott technológia számos nagy telekommunikációs társaság érdeklődését felkeltette, köztük van a Bharti Airtel, a China Telecom, a Deutsche Telekom és a Telefonica. A Loon programba befektető vállalatok között megtalálható az Airbus, az Ericsson, a Nokia és a SoftBank.

Salvatore Candido, a Loon projekt műszaki vezetője a blogbejegyzésében bejelentette, hogy jelenleg még tesztelik a rendszert, de a következő hetekben Kenyában már élesben is elérhető lesz. A programban az Alphabet partnere a Telkom Kenia távközlési szolgáltató és ez lesz az első alkalom, hogy a szolgáltatás kereskedelmi ajánlatként lesz hozzáférhető. A cél az, hogy Kenyában a jövőben olyan helyeken is legyen internetelérés, ahol eddig alig vagy egyáltalán nem volt.

A légballonok általában 29 kilométeres magasságban lebegnek egy bizonyos terület felett és egy körülbelül 40 kilométer átmérőjű területet fednek el internethozzáférésekkel. Az eszközöknek nincs saját meghajtásuk, az irányításukat pedig egy öntanuló szoftver végzi, amely automatikusan kiértékeli az időjárás-előrejelzéseket és a légballonok által gyűjtött valós idejű adatokat, valamint létrehozza a működéshez szükséges térképeket.

Candido azt írta továbbá, hogy a légballonok az adott helyszínen "egy gondosan koreografált tánc" keretében tevékenykednek anélkül, hogy egymás útjába akadnának és naponta számos manővert hajtanak végre azért, hogy minél több embert lássanak el internetelérésekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!