Berta Sándor

Kikémlelte a vásárlóit egy amerikai gyógyszertár-lánc

Újabb ügy miatt vált fontossá az arcfelismerő technológiáról szóló vita lefolytatása.

A Reuters írta meg, hogy a Rite Aid nevű egyesült államokbeli gyógyszertár- és drogérialánc a több száz üzletében több mint 8 éven át kémkedett a vásárlói után, s ehhez az arcfelismerő szoftverekkel kiegészített térfigyelő kamerákat hívta segítségül. Gyakori volt, hogy a készülékek nem is a boltokban voltak felszerelve, hanem azok környékén, ahol egyébként általában alacsony jövedelmű, afroamerikai emberek laktak.

A cég menedzsmentje eleinte azzal próbálta meg indokolni az arcfelismerő szoftverek alkalmazását, hogy ezáltal az egyes üzletek jobban megvédhetők a rablási kísérletekkel és az erőszakos bűncselekményekkel szemben. Egy tüzetesebb vizsgálat azonban megállapította, hogy ezt az állítást a tények nem támasztották alá. Amint arra a Reuters rámutatott, azokban a régiókban, amelyekben sok afroamerikai vagy latin-amerikai él, háromszor nagyobb volt az esélye annak, hogy az egyik Rite Aid gyógyszertárba vagy drogériába térfigyelő kamerát szerelnek.

Miután a Reuters szerkesztői szembesítették az eredményekkel a Rite Aid vezetőit, a vállalat közölte, hogy úgy döntött, hogy lekapcsolja a térfigyelő kamerákat, mert a témáról ebben a pillanatban komoly vita zajlik az ágazatban. Miután számos nagy technológiai társaság átgondolja, hogy mennyire legyen jelen a jövőben ezen a területen, ezért növekvő bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne ezeket a rendszereket etikusan alkalmazni.

A Rite Aid vezetői arra utaltak, hogy júniusban előbb Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója jelezte, hogy a konszern nem fejleszt a jövőben arcfelismerő rendszereket, majd az Amazon jelentette be, hogy egy esztendőre felfüggeszti azt a programját, amelynek keretében a rendőrségek számára elérhetővé tette a Rekognition nevű arcfelismerő szoftverét. Végül a Microsoft is sürgette egy olyan amerikai szövetségi törvény kidolgozását és elfogadását, amely képes megfelelően szabályozni az arcfelismerés használatát. Emellett a cég jelezte, hogy az általa kifejlesztett technikát a jövőben nem fogja biztosítani a rendőrségek számára, hanem az kizárólag vészhelyzetekben lesz alkalmazható és akkor, ha ezt jogerős bírósági ítélet kéri.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mumoka 2012 #1
    és Amerika nem kémkedik csak kina xd