Berta Sándor

Kémkedési viszály a Huawei és Lengyel­ország között

A lengyel titkosszolgálat szerint a cég alkalmazottja Kínának kémkedik, a vállalat tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz. Újabb lendületet kapott eszközeik betiltásának ügye.

A két fél között néhány napja mérgesedett el a viszony, amikor az európai uniós tagállamban kémkedés miatt őrizetbe vették a kínai távközlési konszern helyi értékesítési igazgatóját, Wang Weijinget és az Orange egyik alkalmazottját, aki korábban biztonsági tisztviselő volt. Sztaniszlav Zaryn, a lengyel belbiztonsági ügynökség (ISA) szóvivője azt nyilatkozta, hogy a két személyt három hónapig tartják majd előzetes letartóztatásban. A szakember hozzátette, hogy az eset Wang cselekményeivel van összefüggésben és nem a kínai céggel. Az intézkedés pont akkor történt, amikor az amerikai kormány nemzetközi kampányt indított azért, hogy meggyőzze a szövetségeseit arról, hogy szankciókat vezessenek be a Huawei ellen.

Wang LinkedIn-profilja szerint 2006-től 2011-ig Kína gdanski nagykövetségén volt attasé, majd 2011 óta a Huawei rendőrségi részlegénél dolgozott. Az elbocsátott értékesítési igazgató eddig nem kommentálta az információkat.

A kínai társaság az őrizetbe vétel után közölte, hogy elbocsátotta a munkatársát, mert a vállalatot rossz színben tüntette fel. A Huawei kiemelte, hogy betartja azoknak az országoknak a törvényeit, amelyekben jelen van és ugyanezt követeli meg az alkalmazottaitól is. A társaság az egész dologra úgy reagált, hogy a vonatkozó kínai törvény nem ad a kormány számára felhatalmazást arra, hogy telekommunikációs vállalkozásokat kényszerítsen arra, hogy kiskapukat vagy lehallgató eszközöket telepítsen vagy olyan magatartást tanúsítsanak, amellyel más államok távközlési helyzetét veszélyezteti.

Lengyelország azt fontolgatja, hogy korlátozásokat vezet be a Huawei ellen és nem vesz majd hálózati termékeket az óriáscégtől - minderről a The Wall Street Journal írt. A lengyel hatóságok egy ideje már vizsgálják azt is, hogy vannak-e biztonsági problémák a Huawei felszereléseivel kapcsolatban. Az Orange ellen ugyanakkor nem merült fel szankció bevezetése. Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter azt sürgette, hogy az Európai Unió és a NATO dolgozzanak ki közös állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy kizárják-e a piacukról a Huawei-t. Úgy véli, fontos lenne, hogy a kérdésben közös álláspontot képviseljenek az EU- és a NATO-tagok. Lengyelország továbbra is együtt akar működni Kínával, de a két félnek tárgyalnia kell a Huawei egyes piacokról való kizárásáról. Szeretnék ugyanakkor, hogy Kínával jó, intenzív és mindkét fél számára vonzó kapcsolat alakuljon ki.

Karol Okonski, Lengyelország legfőbb kibervédelmi képviselője azt mondta, hogy a NATO-tól érkező információk és jelzések arra ösztönzik őket, hogy a közeljövőben ajánlásokat fogalmazzanak meg. Amennyiben a Huawei termékeit valóban bojkottálják Lengyelországban, annak komoly következményei lehetnek, mivel a társaság közel 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a helyi távközlési infrastruktúra-piacon. A gyártó többek között routereket, mobilhálózati rendszereket és biztonsági szolgáltatásokat nyújt az ország négy távközlési vállalatának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    Ahogy előtte Dél.Korea, azelőtt a kis tigrisek, azelőtt Japán. :/
  • Ender Wiggin #3
    a huawei = kínai hadsereg (állam) és az egész birodalom a másoktól ellopott szellemi termékre épül.
  • Arnika19 #2
    A lengyel titkosszolgálat ezt írja: "A szakember hozzátette, hogy az eset Wang cselekményeivel van összefüggésben és nem a kínai céggel."
    A lengyel belügyminiszter meg ezt: "kizárják-e a piacukról a Huawei-t."
    Ha nem a cégnek hanem a kínai államnak kémkedik, akkor a kínai államot kell kizárni.
    Nem azt a céget akinél dolgozott fedő állásban a "kém".
    Látom ott is elgurult a gyógyszere valakinek
  • ostoros #1
    Szeretem az ilyen híreket...