Gyurkity Péter

Titokban tovább hallgatózik az NSA

A Huawei-t elengednék, viszont eközben az NSA kapcsán tört ki újabb botrány.

A napokban több fontos fejleményről is beszámoltak a nemzetközi sajtóban, elsősorban a G20-találkozó, valamint annak részletei kapcsán. Az amerikai-kínai egyeztetés után részben feloldanák a Huawei ellen hozott szankciókat, így a cég ismét hozzájuthatna a széles körben elérhető alkatrészekhez, viszont eközben az NSA kapcsán is újabb beszámoló jelent meg, meglehetősen rossz fényben tüntetve fel az ügynökséget.

Ez utóbbi szervezet háza táján legutóbb arról bukkant fel hír, miszerint a korábban használt telefonos programot akár végleg is kukáznák, eközben azonban több másik program keretein belül is folytatódik az állampolgárok lehallgatása. Az ügynökséget bírósági úton megtámadó ACLU az ügyhöz csatolt dokumentumokra hivatkozva jelentette be, hogy az NSA illegális módon is folytatta lehallgatási programját, dacára annak, hogy néhány hónappal ezelőtt (egy másik döntés értelmében) több millió rögzített adatot voltak kénytelenek (állítólag) törölni. Úgy tűnik, hogy tavaly október és december között, egy meg nem nevezett amerikai szolgáltató közreműködésével, több millió telefonhívás és szöveges üzenet metaadatait rögzítették, amely a Section 215 megfigyelési program katalógusát bővítette ki.

A korábban StellarWind néven emlegetett platform egyetlen alkalommal sem vezetett terrorista cselekmények megelőzéséhez, ami viszont felveti azt a gyanút, hogy nem is feltétlenül ez a cél. Az ügynökséget most ismét kérdőre vonják, a kritikusok között pedig annak egykori vezetője is megtalálható, aki 30 év szolgálat után vált kiszivárogtatóvá – szerinte itt nem pusztán arról van szó, hogy Trump elnök ragaszkodik a programhoz, amelyet egyes hírek szerint akár korlátlan ideig is fenntartana, inkább az lehet a háttérben, hogy az NSA már egy még jobb, továbbfejlesztett alternatívával is rendelkezik, így hamarosan ezt a programot is kukázhatják, hiszen ezzel nem vesztenének semmit.

Az Upstream néven emlegetett utód a globális lehallgatási törekvések részét képezi, ennek keretében nemcsak hívások és szöveges üzenetek, hanem emailek és chat naplófájlok is az adatbázisba kerülnek, a gerinchálózaton keresztül áramló minden további információval együtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #3
    Nem szivárogtatni kell, hanem adatot generálni, kihasználva a kulcsszavakat amikre ugranak. Az összes adat kell nekik? Rendben, kapják meg. Iszonyatos mennyiségű információt kell rájuk szabadítani, ami mind számukra hasznos infónak van álcázva. Majd ha milliárdokat visz el naponta a semmi, akkor át lesz gondolva a működés.
  • AndReWsss #2
    Igazából történt azóta egy-két dolog:
    pl. a kiszivárogtató újságírót meggyilkolták...
    Addig nem fog semmi sem töténni, amíg a nép (mi) nem megyünk ki az utcára. Te mit csinálnál a helyükben? Senki nem hőbörög, senki nem csinál semmit, akkor miért tennének bármit is? Mosolyogtak egyet és levonták a következtetést: minden ok.
  • nlght #1
    Börtönbe fog kerülni valaki ezért? Nem.
    Bizonyos köröknek mindent lehet.
    Emlékszik még valaki 2015-ben kirobbant panamai botrányra, amiből kiderült (bizonyítékokkal) hogy a felső tízezer nem adózott és oda menti titokban a pénzét? Hány ember került börtönbe azóta, mit gondoltok?