Gyurkity Péter

Dobná telefonos megfigyelési programját az NSA

Maga az ügynökség ajánlja ezt, mivel túl nagyok a jogi és logisztikai akadályok.

Az elmúlt években mi is folyamatosan beszámoltunk a globális lehallgatási programról, valamint az USA-n belüli megfigyelésről, kezdve Edward Snowden 2013-as kiszivárogtatásával, amely két évvel később vezetett el a Freedom Act elfogadásához – bár maga Snowden továbbra sem közlekedhet szabadon, hiszen az amerikai illetékesek nagy „szeretettel” fogadnák odahaza. Most maga az NSA ajánlja a telefonos megfigyelési program elhagyását, mivel nem látják értelmét a további alkalmazásnak.

Márciusban egy republikánus nemzetbiztonsági tanácsadó árulta el egy podcast során, hogy az NSA már fél éve nem is használja a programot, dacára azon korábbi kijelentéseknek, miszerint ez elengedhetetlen a nemzetbiztonság meglévő szintjének fenntartásához. Eredetileg naponta több milliárd szöveges üzenet és telefonhívás metaadatait rögzítették, a szolgáltatók automatikusan át is adták ezen adatokat a hatóságoknak, a 2015-ös törvény következtében azonban alaposan lecsökkent ez a szám (évi néhány százmillióra), az adatokat pedig külön ki kellett kérni. 2016-ban összesen 151 millió esetben jutottak hozzá ilyen adatokhoz, ez egy évvel később 534 millióra emelkedett, bár ez utóbbi időszakban mindössze 40 személy ellen nyomoztak. A jelek szerint tavaly már nem is érte meg fenntartani az erőfeszítést, ez vezetett el a mostani ajánláshoz.

A friss beszámoló szerint az NSA ezt már hivatalosan kérelmezi, bár az utolsó szót majd a Fehér Ház mondja ki, több törvényhozó pedig továbbra is ragaszkodik a megfigyelés fenntartásához. Az NSA-t ismerve mondjuk gyanítható, hogy azért mondanának le erről a programról, mert már rendelkezésükre áll egy még jobb, még titkosabb utód, de erről hivatalosan (természetesen) nincs információ. Jellemző részlet ezzel kapcsolatban, hogy az amerikai állampolgárok beszélgetéseit (magát a beszélgetést, az elhangzottakat) ugyan az eredeti törvény értelmében sem rögzítették, ezt azonban számos esetben elvégeztették a kanadai és brit kollégákkal, így a törvény ellenére mégis sikerült elérni a (szinte) teljes lehallgatást és megfigyelést.

A honatyák egyelőre arról vitatkoznak, hogy van-e értelme meghosszabbítani a 2015-ös Freedom Act határidejét, itt néhány hónapon belül megszülethet a döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #22
    Te semmilyen bizonyítékot nem fogadnád el, mert fetisizálod a globalizációt, valamiféle "szép új világot" várva tőle.
  • Sequoyah #21
    Igy mar vilagosabb h leirtad.

    Az a baj vele, hogy az most is latszik h a haboru kitoreset csokkenti, de a pusztitas resze az mar csak spekulacio (bar nem feltetlenul lehetetlen) hiszen miota globalizacio van, azota egymastol fuggo allamok nem is haboruznak egymassal.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.05.05. 02:07:10
  • Tetsuo #20
    Olvasd el még egyszer, amit írtam:

    "A háborúk kirobbanásának esélyét (valamilyen szinten) csökkenti..."
    Vagyis a kölcsönös függőségek hálózata miatt kiterjedt háború komoly politikai tényezőnek nem lehet érdeke.

    "...De a pusztítást hihetetlen mértékben növeli és teríti."
    Viszont már háború esetén könnyen bedől az egyik ország után a másik, majd a többi - erről szól a második mondatrész.

    A "valamilyen szinten" pedig arra utal, hogy márpedig előbb-utóbb úgyis bedől minden, ez úgymond bele van kódolva nem csak a globalizációba, hanem modern korunk minden aspektusába.
  • Sequoyah #19
    Ha azt mondanad hogy a valsagok hatasa konnyebben tovabbgyuruzik, akkor azt mondanam ez igaz, de inkabb egy valsag mint egy haboru.

    De hogy a haborus pusztitast novelne? Ezt mire alapozod? Mondanal 1-2 peldat ahol egymassal aktivan es nagyban kereskedo orszagok kozott haboru tort volna ki, es milyen negativ kovetkezmenyei voltak annak hogy elotte egymassal kereskedtek?
  • Tetsuo #18
    A globalizmus a háborúk kirobbanásának esélyét valamilyen szinten csökkenti, de a pusztítást hihetetlen mértékben növeli és teríti.
  • Sequoyah #17
    Kinanak meg nagyobb a fuggese USA-tol. Ha az USA bajba kerul, es kevesebbet importal Kinatol, az Kinanak nagyon fog fajni, mivel a gazdasagi novekedesuk elsosorban export kozpontu.
    Ha Kina kerul bajba, akkor az USA-t kevesbe erinti rosszul, mivel USA fogyasztasa es gazdasagi novekedese nem import/export alapu, az import/export csupan 10-20%-a a GDPjuknek. Szoval egy gazdasagi blokad USA ellen inkabb csak rohoges targya lenne, mikozben Kina menne csodbe:)

    Persze alapvetoen mindenki fugg mindenkitol, ami nem baj, mert csokkenti a haboruk eselyet...
  • kvp #16
    "Ha megnezed a gazdasagi meroszamokat, akkor azt latod hogy USA eppen ereje teljeben van, mig Kinaban egyre tobb problema korvonalazodik..."

    Tul nagy a fuggesuk Kinatol. Nem a tozsden kellene erosnek lenni, hanem kepesnek kellene lenniuk egy esetleges kinai osszeomlas vagy politikai oku gazdasagi blokad eseten is talpon maradni. Sajnos az EU sem lenne erre kepes es meg raadasul el is kezdtek felvasarolni a fontosabb ipari cegeket a kinaiak. (foleg elektronika es gepgyartas teren)

    Kina pedig a jol lathato belso gondok ellenere is gazdasagi es katonai terjeszkedesben van. Es a vilag tobbi nagyhatalma hagyja...
  • Sequoyah #15
    Raadasul az USA egy gazdasagilag legyengult allam


    Ha megnezed a gazdasagi meroszamokat, akkor azt latod hogy USA eppen ereje teljeben van, mig Kinaban egyre tobb problema korvonalazodik...
  • kvp #14
    A mostani megfigyelesi program, ami csak szamokat tarol tenyleg keves. A hangfelveteleket meg egy masik program kereteben, birosagi uton tudnak kesziteni. Az a program alkalmas a megfigyelt szemelyek tobbi adatanak begyujtesere is. Az altalanos vizsgalat, amit a cikkben irt program vegzett viszont jelen formajaban hasznalhatatlan. Az europai megoldas az lett, hogy a szolgaltatok tarolnak es ha kell kiadjak a szolgalatoknak. Ez sokkal olcsobb az allamoknak es egyszerubb a szolgaltatoknak is. Valoszinuleg erre az amerikaiak is rajottek, ezert szabadulnanak a mostani rendszertol es valoszinuleg utanna atvennek az europai megoldast.

    ps: Kulfoldon mind az amerikaiak, mind a kinaiak egyarant kemkednek. Csak mig az USA tobbe-kevesbe elszamoltathato (gazdasagi es politikai szinten is), mivel nem akar leegni a tobbi NATO tagallam elott, addig Kina nagyjabol megvonja a vallat. Raadasul az USA egy gazdasagilag legyengult allam, aminek nincs ereje az erdekeit ervenyesiteni, addig Kina eppen terjeszkedik, pl. Europaban is. Mindehhez jon meg hozza, hogy az amerikaiaknal a szervezett bunozes nem fog a lehallgatasi adatok utan menni (nem tud es nem is nagyon akar), addig Kinaban ez teljesen elfogadott allami szinten is. (tehat a nyugatiak megkarositasa folott szemet hunynak ha a kinai allamrendet es a partvezetes hatalmat nem fenyegetik)
  • Tetsuo #13
    Ja, persze és állítólag a Moszad is bezár. :-D