Gyurkity Péter

Már nem figyel meg annyira az NSA

A helyszínre vonatkozó adatokat ugyanis egyelőre csak bírósági jóváhagyással kérik ki.

A nyár folyamán már olvashattunk arról, hogy az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség titokban tovább hallgatózik, vagyis az állampolgárok állandó és folyamatos lehallgatása az évekkel ezelőtt kirobbant botrány, majd pedig az ezt követő jogszabályi módosítások ellenére is folytatódott. Egy szeletet illetően azonban némileg nagyobb az elégedettség, a bírósági jóváhagyásokat ugyanis (egyelőre) valóban megkövetelik.

A napokban a sajtóban is felbukkant az egyik amerikai szenátornak megküldött válaszlevél, amely az Office of the Director of National Intelligence (ODNI) irodájától származik, ebben pedig megnyugtatják a szenátort annak kapcsán, hogy a tavaly az amerikai legfelsőbb bíróság által 5-4 arányban meghozott döntés értelmében az NSA köteles kikérni a bírósági jóváhagyást annak érdekében, hogy megszerezze az adott személyek tartózkodási helyét (amit a mobiltornyok lekérdezésével valósítanak meg), ezzel pedig felállítsák a nyomon követést. Eszerint, az úgynevezett Carpenter-döntést követően, a különböző szolgálatok sem mobiltorony-, sem pedig GPS-adatokat nem kértek ki ilyen jóváhagyás nélkül.

Fontos azonban a fenti levéllel és magyarázattal kapcsolatban megjegyezni, hogy az ide vonatkozó jogszabályok egy része (így például az eredeti Patriot Act 215-ös szekciója) decemberben lejár, magában a levélben pedig nem esik szó arról, hogy ezt követően miként fognak majd eljárni a hasonló megfigyelési, illetve lehallgatási ügyekben. Könnyen lehet, hogy a jövőben ugyanúgy mellőzni fogják az említett jóváhagyások kikérését, valamint azok megvárását, viszont ezzel kapcsolatban nagy valószínűséggel csak jövőre fogunk majd egyértelmű választ kapni az illetékes személyektől.

A globális lehallgatási program ettől természetesen folytatódik, ezt valószínűleg semmi nem állíthatja, vagy akaszthatja meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SANTANTICA #3
    :D mintha eddig kértek volna bármire is "engedélyt" LOL
  • kvp #2
    Kulfoldiekre nem vonatkozik a torvenyi szabalyozas. Nem amerikai allampolgarokkal szemben azt csinalnak amit akarnak.
  • nlght #1
    Ööö miről beszélünk? Ha minden Cisco network node-hoz, Intel/Qualcomm chiphez, stb. van gyári backdoorjuk és logokat tudnak kinyerni, akkor pont le fogják szarni a bírósági papírozást, amikor egy NSA célszoftverrel kiderítik, hogy ki mikor és honnan vett igénybe valamit. Másképp nem nagyon tudom elképzelni, hogy orosz/kínai hackereket azonosítanak be névvel és fényképpel egy nagyobb támadás után.