Berta Sándor

Tőzsdére megy a Snapchat

A cég nyilvánosságra hozta az első üzleti eredményeit.

A Snapchatet üzemeltető Snap Inc. az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumban közölte, hogy a részvények kibocsátásából 3 milliárd dollár bevételre akar szert tenni. Ismertté váltak az első üzleti eredmények is: tavaly a Snap Inc. 514,6 millió dollárt égetett el, a bevétele viszont a 2015. évi 58,6 millió dollárról 404,5 millió dollárra nőtt.

A Snapchat a tavalyi esztendő utolsó negyedévében naponta átlagosan 158 millió felhasználóval rendelkezett, de az ezen a területen tapasztalt növekedés folyamatosan lelassult, így 2016. harmadik negyedévéhez képest a rendszeresen látogatók száma csupán 5 millióval nőtt. Éves szinten 50 millió új felhasználót regisztrált a platform.

A Snapchat számára az USA a legfontosabb piac, ott naponta 68 millióan használják, míg a második legnagyobbnak számító Európában 52 millióan. A szolgáltatás elsősorban a fiatalok körében népszerű, ugyanis lehetővé teszi az olyan felvételek elküldését, amelyek a megtekintésük után automatikusan megsemmisülnek. Az alkalmazást egy médiatartalmakat felvonultató erős platformmá építették ki, majd a Snap kifejlesztett és piacra dobott egy különleges szemüveget is, amelynek a forgalmazása az idén kezdődhet el igazán. Az eszközt eddig csak kis mennyiségben, néhány automatában lehetett megvásárolni. A cég azt tervezi, hogy elsősorban reklámokból jut majd bevételekhez.

A dokumentumból kiderült az is, hogy a két társalapító, Evan Spiegel és Robert Murphy egyaránt a részvények közel 22 százalékát birtokolja, továbbá a szavazati joguk egyaránt 44,3 százalék. Nélkülük semmilyen döntés nem hozható. A tőzsdén való megjelenés két korábbi befektető számára is örömhír lehet. A Benchmark Capital Partners tulajdonában van a részvények 12,7 százaléka, míg a Lightspeed Venture Partners a részvények 8,3 százalékát birtokolja.

Az már tavaly szeptemberben kiszivárgott, hogy a Snapchat tőzsdére mehet, miután befektetési bankokkal egyeztetett és számítani lehetett arra, hogy benyújtja a szükséges dokumentumokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Az az érdekes ezekben az exhibicionista appokban, hogy hol van a választóvonal?

    Aki átkonvertálja gyermeki lelkesedést user-ekké és látszólag nem pornó az nem snassz?

    De közben lehet akkora pornó amekkora a csövön kifér? Szokásos pornó appok nem mennek tőzsdére?