Berta Sándor

Ismét a Nasdaq csúcsait ostromolják a techcégek

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre keresettebbek a technológiai vállalkozások részvényei.

A Nasdaq indexe elérte az 5000 pontot, így pontosan ott tart, mint 2000-ben, a dotkomlufi évében. Akkor rövid idő alatt hihetetlenül drasztikus mértékben zuhant az index és 1100 pontig meg sem állt. Napjainkban nemcsak az Apple, a Facebook vagy éppen a Google részvényei keresettek a tengerentúlon, hanem az európai konszerneké, például az Infineoné vagy a Dialog Semiconductoré is és ez különösen 2009 óta igaz. Az utóbbi két társaság részvényei jelentős mértékben drágultak, bár még így sem versenyezhetnek például az Apple értékével, de az előrelépés mindenképpen figyelemre méltó.

2000-hez képest gyökeresen megváltozott az üzleti helyzet. Az Apple és a Google hatalmas készpénz-tartalékokat halmoztak fel, amelyeket felvásárlásokra, részvények visszavásárlására és osztalékfizetésre fordítanak. Amíg korábban 20 évre volt szükség ahhoz, hogy egy vállalat meghatározó piaci pozíciót szerezzen magának, addig most ez az időtartam gyakran kevesebb, mint 5 év. A cégek sokkal gyorsabban növekednek és ebben természetesen jelentős szerepe van az internetnek. Sok vállalkozásnak már nincs szüksége nagy központokra sem, hanem elég csupán néhány iroda. Az üzleti modellek is igazán kiforrottá váltak, továbbá a befektetők és a részvényesek számára is kiszámíthatóbb lett a helyzet.

Az Infineon példája bizonyítja leginkább, hogy hova juthat el egy korábban nehéz helyzetbe kerülő vállalat. Az Infineon nem tudott lépést tartani az ázsiai vetélytársaival, sok embert kellett elbocsátania és még a léte is veszélybe került. De a menedzsment változtatásokat eszközölt és felismerte, hogy a jövőben előtérbe kerül az elektronika és az autók összefonódása. Más német társaságok és a francia Dassault a 3D-nyomtatásban játszanak meghatározó szerepet. A technológiai vállalatok tehát visszatértek a csúcsra - a Nasdaq világában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)