Berta Sándor

Németország lehet Európa kapuja a Huawei számára

Berlin nem helyezte tiltólistára a kínai konszernt, de nem is támogatja a szerepvállalását a helyi 5G-hálózatok kiépítésében.

Egy a Handelsblatt birtokába került jelentés szerint a német kormány fenntartja magának a jogot arra, hogy bizonyos gyártók rendszereit kizárja a biztonsági szempontból különösen fontosnak minősülő 5G-hálózatokból. A dokumentumot a német gazdasági és energiaügyi, a közlekedési, a belügy- és a külügyminisztérium közösen készítette.

A szaktárcák kifejtették, hogy miután a következő generációs mobil- és internethálózat jelentősége hatalmas, ezért a közelgő építkezések során alkalmazott technikáknak a legmagasabb biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Ugyanakkor Németország továbbra sem tervezi a kínai távközlési társaságok, elsősorban a Huawei és a ZTE, kizárását az 5G-projektekből. A kabinet álláspontja ugyanis az, hogy a kommunikációs hálózatok biztonsága anélkül is jelentős mértékben növelhető, hogy egy-egy konkrét gyártót ki kellene zárni a folyamatból.

Érdekesség, hogy még a német kormányon belül sincs egyetértés arról, hogy miként kezeljék a Huawei és a többi kínai óriáscég kérdését. A külügyminisztérium üdvözölné, ha de facto kizárnák e vállalkozásokat az 5G-programokból, ezzel szemben a gazdasági és az energiaügyi, valamint a belügyminisztérium, illetve a kancellári hivatal elutasítanak egy ilyen lépést.

Angela Merkel német kancellár tavaly februárban kijelentette, hogy az országban csak komoly feltétellel építhet 5G-hálózatot a Huawei és a biztonsági aggodalmak miatt tárgyalni kell a kínai kormánnyal. Ezután az USA jelezte, hogy nem ad át titkos információkat Németországnak, ha Berlin a kínai vállalat szerepvállalása mellett dönt. Később eldőlt, hogy a Huawei részt vehet a helyi projektekben, majd Ren Zhengfei, a konszern vezetője felajánlotta egy olyan megállapodás megkötését, amely garantálja, hogy a Németországba kerülő termékek és szolgáltatások nem fognak kiskapukat tartalmazni. Végül a Deutsche Telekom az előrehaladott tárgyalások ellenére felfüggesztette az egyeztetést a Huawei képviselőivel az 5G-hálózat kiépítésével kapcsolatos együttműködésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!