Gyurkity Péter

Megkerüli a szoftveres korlátokat a Huawei

A Play Store megkerülése egészíti ki a hamarosan befutó új csúcspárost.

A Huawei kapcsán azt hónapok óta tudjuk, hogy a Google (pontosabban az amerikai illetékesek) által bevezetett korlátozások, amelyek ellen már maga a szoftvercég is felemelte szavát, komolyan veszélyeztetik a kínai gyártó további előretörését. Ez ellen több intézkedést meghoztak már, nagy befektetéssel saját ökoszisztémát is létrehoztak, most azonban a jelek szerint egy okos trükkel könnyítik meg azon felhasználók dolgát, akik a Play Store kínálatát kénytelenek továbbra is nélkülözni.

A cég, amely a vírus kapcsán már március elején nagy esésre számított, saját appkatalógusának német verziójában kezdte meg egy érdekes alkalmazás tesztelését, amely könnyű és kényelmes módon nyújt hozzáférést a külsős adatbázisokhoz, ahol az egyes szoftvereket a Google Play Store felhasználása nélkül is beszerezhetjük, a szokásos APK-fájlformátumban, néhány kényelmi funkciót (így például az automatikus frissítéseket) nélkülözve. Az AppSearch (németül AppSuche) gyorsan utánanéz a nagyobb adatbázisokban a keresett appnak (annak hivatalos oldalán, illetve az Amazon App Store, az APKMirror, az APKMonk, az APKPure, valamint a Huawei AppGallery katalógusában), ezt pedig gyorsan felkínálja letöltésre. Természetesen azon felhasználók, akik ismerik ezt a lehetőséget, eddig is ezt az eljárást alkalmazták, a cég alkalmazása viszont egy jóval szélesebb réteg számára teszi ezt elérhetővé, mégpedig kényelmes módon, amivel részben ellensúlyozhatják a korlátozásokat.


Nyilván nem véletlen, hogy a gyártó éppen most gondolkozik az új app bevezetésén, hiszen már gőzerővel készülnek a Huawei P40-páros bemutatására és piacra dobására. Az új csúcskategóriás páros (a P40 és a P40 Pro) már 5G-támogatással fut be, a friss kiszivárogtatás révén pedig ezen telefonokról szinte mindent megtudunk. Eszerint a Pro típus egy 6,6 hüvelykes OLED-kijelzőt kap, vékony kávával és hajlított szélekkel, amelyhez egy szélesebb lyuk, illetve az abban elhelyezett 32 megapixeles szelfikamera és ToF-érzékelő, valamint egy ultra-nagylátószögű példány csatlakozik. A hátoldalon egy 50, egy 40 és egy 12 megapixeles komponens helyezkedik el, itt is ToF-érzékelővel kiegészülve, a Leica közreműködésével. A Kirin 990 chip révén az 5G támogatását is megoldják (az erre kijelölt változatokon) ez 8 GB memóriára és egy 256 GB-os tárolóra támaszkodhat, míg a szoftveres oldalon az Android 10 és az EMUI 10 párosa fut, egy 4200 mAh-s akkumulátorra és 40 (vagy 27) wattos gyorstöltésre építve.

Az alaptípus 6,1 hüvelykes kijelzőt kapott, kisebb előlapi lyukkal, amelyből már hiányzik a ToF, miközben az akkumulátor kapacitása 3800 mAh-ra csökken, a hátoldalon az ultra-nagylátószögű kamera 16 megapixeles lesz, a telefotó-funkciót pedig egy 8 megapixeles példány biztosítaná. A bemutató a hónap végén esedékes, ezt a közeljövőben követi a megjelenés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #11
    "A masik meg az, hogy play services egyes reszeinek a szimulalasa matematikailag is majdnem megoldhatatlan, nem csak a penzen mulik a dolog."

    A telefonon futo services kezeli az alairas ellenorzeseket, igy ha az kompromittalodott (hamisitott), akkor onnantol a programok nem latjak, hogy valodi-e a szolgaltatas. Nehany rootkit mar tudja ezt. (mondjuk ott csak man in the middle hook-ok vannak, tehat nem emulalnak, hanem csak lehallgatnak es plusz hivasokat injektalnak)

    "Nem beperelesrol van szo, hanem arrol, hogy betiltjak EU-ban a Huawei keszulekek ertekesiteset. "

    Mint ahogy amerikai keresre nem a Huawei epit a 3G-t egesz Europaban? Az europai partnercegeiknek tul sok penze van benne, hogy az egyebkent az EU altal kivetett adot befizetni nem hajlando amerikai Google karara keresnek penzt a kinaiak, amibol az europai partnereken at nekik is jut. Jelenleg az EU vezetese a kinaiak sikereben erdekelt, mert onnan van a penz az europai ipar fenttartasara. Az USA-ban meg mar betiltottak oket.
  • Tetsuo #10
    Már akinek gmail-e van, meg épp a Google-lel akar szinkronizálni.
    Idővel több embernek lesz Huawei-accuntja, mint Google és akkor majd a Google-nek lesz ez probléma.
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    Nem beperelesrol van szo, hanem arrol, hogy betiltjak EU-ban a Huawei keszulekek ertekesiteset. A masik meg az, hogy play services egyes reszeinek a szimulalasa matematikailag is majdnem megoldhatatlan, nem csak a penzen mulik a dolog.
  • bunny #8
    Mondjuk ez a kínai függés szerintem épp most omlik össze a világban.
  • kvp #7
    "Huawei majd biztos megoldja okosba, mindezt fél év alatt.. Jogilag sem megoldható, szerintem."

    Ha ugy dontenek, hogy kell, akkor a huawei megoldja allami tamogatassal. Szerintem van a kinai hadseregnek eleg embere erre a celra. Jogilag meg pereld be Kinaban a kinai allamot...

    "Azért szerintem a többségünknek pont elég a google felé letolt gatyával pucsítani, nem feltétlen szeretnénk a kínai államot is bevenni a gruppenbe"

    Akkor az ember nem kinai ceg telefonjat veszi, hanem az 1001 amerikai, tajvani, japan alternativa egyiket. A bolygo lakossaganak maradek 80%-a meg onnantol mar a google helyett csak a kinai allamtol fugg majd. Mint ahogy rengeteg dologban mar most is.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    "A google szolgaltatasokra van egy alternativ megoldas, megpedig az, hogy a google szolgaltatasokat kifejleszti a huawei is"

    Ezt te sem gondolod komolyan. MicroG projekt is bukta, Huawei majd biztos megoldja okosba, mindezt fél év alatt.. Jogilag sem megoldható, szerintem.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.03.26. 18:57:19
  • bunny #5
    Azért szerintem a többségünknek pont elég a google felé letolt gatyával pucsítani, nem feltétlen szeretnénk a kínai államot is bevenni a gruppenbe :) Nekem xiaomi telóm van, de pl. a xiaomi fiók nincs is aktiválva rajta. Ettől még persze kitudja mi rejtőzik a MIUI mélyén, de legalább próbálok nem önként, tudatosan nyitott szájjal rohangálni a fa**erdőben.
  • bunny #4
    Jogos, csomó kritikus app nem lesz elérhető valóban, mint banki cuccok.
  • kvp #3
    A google szolgaltatasokra van egy alternativ megoldas, megpedig az, hogy a google szolgaltatasokat kifejleszti a huawei is, tehat a programok ugy latjak mintha a google-lal kommunikalnanak, de valojaban a huawei felhojevel allnak kapcsolatban. Onnan meg gateway-en keresztul elerheto a google felhoje is vagy ha nem, akkor a kinai allami rendszer.

    Az app search-nek pont az a lenyege (akar play store-os telefonon is), hogy az osszes kaloz forrast atnezi, ami lehetove teszi pl. a fizetos programok ingyenes telepiteset vagy a store-bol mar (pl. szerzoi jogi okokbol) torolt programok beszerzeset is. Gondoljunk erre mint egyfajta ingyenes automatikus kaloz szoftver beszerzo app-ra gondolni. A kinai allam nem fogja letiltani, a google meg nem tudja, csak bekapcsolt play protect eseten, amit ha nepszeru lesz a szolgaltatas szinte mindenki kikapcsol majd az amugy store kepes keszulekeken is. Ezzel egyszerre tudjak biztositani a sajat keszulekeik hasznalhatosagat es a google beveteleinek gyengiteset is. (tehat a google-nek ketszeresen fog fajni ha betartja az amerikai torvenyeket es nem hajlando kinaban allami vegyesvallalatot alapitani, amivel megkerulhetne az amerikai torvenyeket)

    Ha bevalik a technologia, eleg konnyen megeshet, hogy minden kinai keszuleken kotelezo lesz, tehat a google-nak maradnak a nem kinaban gyartott android-os keszulekek mint bevetelforras. Ezzel ha sikerul a piac tobbseget megszerezni, akar el is lehetne venni az android fejleszteset a google-tol es a huawei neve alatt kinai allami iranyitas ala vonni. (gyakorlatilag fork-olva a rendszer forrasat) Szoval a strategia jo, kerdes ki lesz az erosebb gazdasagilag, az usa vagy kina?
  • Cat #2
    Az még istenes, de számtalan nagyon fontos magyar appot sem, mint például a banki szoftverek. És azokat sosem fogják felrakni a huaweihez, hiszen eddig sem tették meg még az Apple vagy a Samsung kedvéért sem.