Berta Sándor

Heteken belül ismerteti processzor­terveit az Apple

A lépésre a cég fejlesztői konferenciáján kerülhet sor.

A Bloomberg írta meg, hogy az Apple a június 22-én rendezendő Worldwide Developer Conference (WWDC) keretében jelentheti be hivatalosan az új architektúrára váltást. Ez lenne a harmadik ilyen lépés a Macintosh számítógépek történetében. Úgy tűnhet, hogy az Apple korai időpontra időzíti a dolgot és ez nem véletlen, ugyanis a társaság így akar elegendő időt és lehetőséget biztosítani a külső fejlesztők számára, hogy felkészülhessenek és reagálhassanak a váltásra. Ugyanakkor a nyilatkozó források rámutattak, hogy az ütemterv még módosulhat, mivel az új hardverekre való átállás több hónap alatt valósul majd meg.

A fejlesztőknek a Macintosh számítógépek 36 éves története során eddig két alkalommal kellett processzorarchitektúra-váltásra reagálniuk. Az első Macintosh készülékben 1984-ben még a Motorola 68000 típusú CPU dolgozott, majd 1994-től az Apple az IBM PowerPC processzoraira épített, 2006-tól pedig a termékekbe az Intel központi egységei kerültek. A közeljövőben pedig jöhetnek az ARM által tervezett chipek. Az átállás hosszú távú hatásait egyelőre nem lehet megbecsülni. A lépés nyertese az ARM mellett a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) lehet, amely már most is gyakorlatilag az iPhone és az iPad készülékek processzorait szállítja. Éppen ezért lenne logikus megbízni a TSMC-t a többi processzor gyártásával is.

A kaliforniai vállalat a szokásához híven ezúttal sem kommentálta a kiszivárgott információkat. Az biztos, hogy az idei évtől saját fejlesztésű chipek kerülhetnek az Apple Mac számítógépeibe, és a koronavírus-járvány kitörése óta az Apple "sokkal agresszívebben", vagyis jelentősebb összegekkel támogatja az 5 nanométeres gyártási eljárással készülő processzorok tervezését, fejlesztését és készítését. Az első ARM chipre épülő Mac a következő 12-18 hónapban, várhatóan 2021 elején lesz elérhető. Ming-Chi Kuo elemző március végén úgy vélte, hogy jövőre több olyan MacBook modell is megjelenhet a piacon, amely ARM processzorra fog épülni és azokat 2022-ben az USB 4 szabványt támogató MacBook Pro követi majd. A saját fejlesztésű termékek költségei akár 40-60 százalékkal is mérsékelhetők és ezáltal a gyártó jobban elkülönülhet a Windows 10-es notebookok gyártóitól. Április végén az is kiszivárgott, hogy a konszern 12 magos chipen dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #5
    "a chip tervezését nem az ARM végzi"

    Teljesen jól írta, a chipet (SoC) az Apple tervezi, benne az ARM licenszelt magokkal. Nem malmozni vettek át az ARM-tól vezető mérnököket.
  • Sequoyah #4
    55 milliardos profitjuk van, abbol a holdra szallast is meg tudnak csinalni:D

    Az Apple fele cegek penzugyi strukturajaba barmifele fejlesztes nem penzkerdes. Nekik a gyartasi koltsegek a mervadoak.
  • kvp #3
    Az ARM egyfajta legokent arulja a terveit, mindenki olyan aramkort rak ossze belole amilyet akar. Az Apple is csak legozik egy sajat cpu-t. Attervezni nem fogjak, az tulsagosan lecsokkentene a profitot.
  • Vaszkó Attila #2
    „A közeljövőben pedig jöhetnek az ARM által tervezett chipek.”

    Helyesbítés: Csak az utasításkészletet veszi át az Apple, a chip tervezését nem az ARM végzi.
  • M2 #1
    Nagyon kíváncsian várom, mert itt majd az is kiderülhet, hogy teljesítményben mennyire érkezett meg az ARM az x86 architektúra nyakára.