Berta Sándor

Kellemetlen változásokat hoz az otthoni munkavégzés

Amelyik vállalat megteheti, az igyekszik előnyére fordítani a koronavírus-járvány miatt kényszerű változásokat. A munkaerőpiacon még nagyobb verseny jöhet, hiszen nem csak a céghez bejárni tudók között, hanem a világ bármely tájáról lehet válogatni az alkalmas jelöltek között.

Aaron Levie, a Box nevű felhőszolgáltatásokat kínáló cég alapítója és vezérigazgatója igyekezett felmérni, hogy milyen változásokra van szükség a koronavírus-járvány miatt. A digitális munka világában a kisebb vállalatok gyorsabban reagálhatnak, viszont mindent digitalizálni kell: a munkahelyeket, az ügyfélkapcsolatokat és a logisztikai láncot. Az üzletembernek meggyőződése, hogy azok a társaságok, amelyek nem állnak át az otthoni munkavégzésre és annak támogatására, azok hosszú távon nem élik túl a válsághelyzeteket. A Box vezetője ezért úgy döntött, hogy a jövőben a 2000 munkatársa közül bármelyik dolgozhat majd a világ minden tájáról.

Levie úgy vélte, hogy ezáltal hatékonyabb és sikeresebb lehet a Box, ráadásul az alkalmazottak kényelmesebben dolgozhatnak, átléphetik az őket korlátozó határokat akkor is, ha a kollégáik mellett vannak és akkor is, ha az ügyfelekkel való kapcsolattartásról van szó. Az érintettek mind a munkahelyi, mind az üzleti kapcsolataikban közelebb kerülhetnek másokhoz. Ez részben arra vezethető vissza, hogy kevesebb a megbeszélés, a figyelmet elterelő dolog, nem lesznek üzleti utak, elmaradnak a munkahely és az otthon közötti ingázások. A hasznos többletidő már most megmutatkozik például abban, hogy gyorsabban elkészülnek a szolgáltatáshoz kapcsolódó szoftverfrissítések és nőtt azoknak a száma is, akikkel a kollégák megosztják az új ötleteiket.

A menedzser kiemelte, hogy a rendkívüli helyzetnek vannak kiaknázatlan előnyei. Sokkal rugalmasabbá válhat a munkavégzés és a legjobb tehetségeket szerződtethetik, nem csupán azokat, akik éppen vízumot kaptak az Amerikai Egyesült Államokba való beutazáshoz. Ez a folyamat hosszú távon komoly és alapvető változásokat eredményezhet - nem csak az IT-iparban, hanem más ágazatokban is. Minél változatosabb egy vállalkozásnál a munkavállalói réteg, annál kreatívabb, innovatívabb és rugalmasabb az adott csoport. A különbözőség ugyanis a túlélési esélyek növekedését is jelenti.

A különböző etnikumú, nemű, korosztályú vagy társadalmi rétegű dolgozók sokkal gyorsabban felismerik a globális trendeket és sokkal több ügyfelet szerezhetnek, miközben jobban bele is érzik magukat a különböző ügyfelek bőrébe. További fontos kérdés, hogy egyre drágább az élet a Szilícium-völgyben. Egy a Fülöp-szigeteken élő programozónak vagy egy milánói marketingesnek sokkal kevesebbet kell fizetni, amellett, hogy természetesen a bérek közelítenek egymáshoz.

A Boxnak irodái vannak az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Japánban és Ausztráliában. A koronavírus-járvány az esztendő első negyedévében 2019 hasonló időszakához képest 13 százalékkal nőttek a szolgáltató bevételei és elérték a 183,6 millió dollárt. A cég új ügyfeleket is szerzett, köztük a NASA-t és a Kanadai Nemzeti Bankot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #12
  Butaság az egész. Aki tehetett az eddig is otthonról dolgozott. Aki meg nem azok többsége lehet nem is tudja odahaza kialakítani a munkavégzéshez szükséges környezetet. Hiszen több zavaró tényezője is lehet az otthoni melózásnak. nem hiába munkahely a munkahely neve. Na de egy ács egy kőműves stb hogy oldja meg home officban. Hülyeség ez az egész maradj otthon meg home office.

  Nem vagyok az ősszesküvés elméletek hive de ez az volt. Sokan sajnos tönkre mentek és nem a vírus miatt ha nem az ostoba hozzá nem értő kormányzati vezetés miatt. Persze jól meg is szedték magukat gyorsan a háttérben. Az egész csak erről szolt.

  Nem sajnálom az 500 ezres támogatást az egészségügy dolgozóitól de sokan nem érdemelték meg. Ilyen jogon minden magyar állampolgárnak járna az a támogatás hiszen nem csak az egészségügyre van szükség. Mert ilyen hozzá állással a tőbbi ember munkája nem ér semmit a kormánynak.
 • end3 #11
  "Mint minden túl van gondolva ez is... marhaság az egész. Az emberek 80%-a bohóckodik ez eddig is így volt és ezután is így lesz ha külföldi ha nem, ha otthonról dolgozik ha nem.
  Túl sokat terveznek meg gondolnak minden mögé az emberek azt közbe meg semmi nem lesz belőle sose. :D"

  -- Ez így igaz.., a trendek mögött ritkán húzódnak racionális döntések, inkább az indoklásra haszonelvű számítások.

  Ez az egész arra jó hogy a munkahely fenntartásának költségeit megspórolja a cég. Majd iszod a saját kávédat, költöd a saját pénzedet, az autódat használod ha kell, mert a céges munkavégzés fontos neked. Azt gond nélkül elviselik tőled, ha támogatod, - ilyen módon is, - a munkavégzésedet. A világ túlsó feléről esetleg nem biztos, hogy a munkabéred időre megérkezik. (De ha rákérdezel, azt ők, - már ugye(!).., - időben átutalták...)
 • molnibalage83 #10
  Én 600-700 km-et tekerek most is egy hónapban, csak a reggeli irodába menet marad ki, de nem sikerült visszafogynom pár kilót, mert a heti két röplabdázásom az kimarad mellette. Hiába sétálok is sokat az asszonnyal, az nem ugyanaz...  Meg azért kicsit megszaladt mostanában a szénhidrát bevitel no.

 • lammaer #9
  Jah, nekem is eszembe jutott hogy évek óta játszok olyan emberekkel akit csak a netről ismerek, azt kvázi online barátok vagyunk.

  Az hogy elcsúszik egy meetting vagy az ember benne van a munkában az megtörténhet rendes irodában is. Előfordul, van ilyen.

  Ami nekem még fontos, az a mozgáshiány. Meglepő módon a napi 2 óra ingázás elmaradása miatt elkezdtem szépen hízni. Pedig figyelek akajára, nem eszek többet mint amikor bejártam, de apránként jönnek fel a dekák.
  Szóval amikor lezárom a laptopot, megyek ki 1 órát kutyát sétáltatni vagy biciklizni, mert ebből igy baj lesz.
 • molnibalage83 #8
  Nekem most volt először életemben home office, összességében 3,5 hónap lesz a vége.
  Mivel új helyen vagyok és céges teló nincs és csak egy kollégával dolgozol szorosan ezért nálam egyszerű. Kilövöm a gépet és onnantól fogva max. telefonon érnek el, amikor már bringán vagyok. Ez talán eddig 3-szor volt.

  Viszont legalább 3-szor volt már olyan, hogy délután kezdőd skype beszélgetést esete 7-8 felé ért véget. Viszont mivel rugalmas a munkaidő még irodában is másnap háromkor közöltem, hogy akkor game over.

  Jó a HO, de azért így csak ebben tolni korlátos is. Számtalanszor jó lett volna, ha a kolléga ott ült volna mellettem és csak kérdezek tőle. Viszont a sok doksi olvasása és a skype itthon meg kényelmesebb volt mint a cégnél.

  Viszont a hobbim kapcsán meg van tapasztalat, mert 10+ éve működök együtt olyan emberekkel, akikkel soha életemben nem találkoztam sőt, még azt sem tudom kicsodák. Csak egy nicknév sokuk egy fórumon...
  Szóval egyértelműen jobbnak nem tudnám nevezni a HO-t, de igenis én is látom az előnyeit. Pl. ha nincs skype vagy váratlan dolog, akkor pl. ebédet is lehet csinálni napközben és nem esetébe kell beletolni azt is.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.06.09. 16:41:37
 • Relixo #7
  Mint minden túl van gondolva ez is... marhaság az egész. Az emberek 80%-a bohóckodik ez eddig is így volt és ezután is így lesz ha külföldi ha nem, ha otthonról dolgozik ha nem.
  Túl sokat terveznek meg gondolnak minden mögé az emberek azt közbe meg semmi nem lesz belőle sose. :D
 • lammaer #6
  Szerintem is kétirányú a dolog: amennyire kedvező lehet a cégeknek, pont annyira kedvező a dolggozók számára is. Ugyanis mostantól kezdve engem sem akadályoz semmi hogy nem a budapesti irodának dolgozzak, hanem direktbe egy angol vagy amerikai cégnek. Szóval még jobban összezsugorodott a világ.

  Az biztos hogy kell hozzá némi skill hogy az ember be tudjon illewszkedni egy remote csapatba - mondjuk aki multiknál dolgozik az általában már eleve ugy van hogy acsapat egyik felével nincs közvetlen kapcsolata (pl az anyacég odakinn van).
 • lammaer #5
  Továbbra is a munkavállalón múlik hogyan osztja be az eéletét.

  Én tavaly már dolgoztam hetent 2 napot itthonról, amióta a covid van, március óta teljes dőben itthonról tolom.

  Ami fontos, hogy tudatosan tartani kell a munkaidőt: reggel8kor belép, délután 5-kor kilép. És a kilépés azt jelenti lecsukom a céges laptopot, lelövöm a kommunikációs appokat és be van zárva a bolt.
  Ezt nálunk jelezzük is a team chaten, az ember flaggeli hogy mikor kezd és beítja amikor végez. És olyankor be is tartjuk hogy nem piszkáljuk azt munkával aki már nem dolgozik.

  Tagadhatatlan hogy van egy kis mellékíze a dolognak hogy ugyanabban a székben ülve 5 perc alatt átváltok munkából itthoni módban (irány a fallout 76 :) ), de szépn elvágható a kettő egymástól.

  Kell egy kis fegyelem, de megoldható. Én pl sokkal többet dolgozom effektíve ithonról, mert irodában ugye az ember elmegy flangálni a többiekhez, egy kis trécselés itt ott, ez itt nincs meg. VAgy ha megvan, ajjor is kb fél szemmel a belső chaten megy a bohóckodás.
 • t_robert #4
  Azért a dolog szerintem ennél kicsit bonyolultabb.
  Azért nem egészen úgy működik egy cég, hogy fogja magát és felvesz valakit a 1500 km-rel arrébb, aki a közelébe se megy a céghez. a legtöbb munkakör azért úgy működik, hogy valamilyen szinten együtt kell dolgozni másokkal. Amihez nem árt ha valamilyen szinten ismerik egymást az emberek. Ráadásul egy új céghez belépve valamilyen szinten meg kell ismerni azért a céget, szokásokat, normákat stb. Ez soha arra nem járva a világ másik feléről elég nehézkes. Szóval szerintem az optimális az, ha valamennyire megismerik a cégnél az embert megszerez némi ismeretet a cégről, majd ha nem szükséges a folyamatos jelenlét a cégnél, akkor mehet a táv munka. Szóval nem valószínű, hogy pikk-pakk felvesznek valakit a világ másik feléről csak úgy.
 • gombabácsi #3
  sok lógós most megszívja :)
  vagy nem. a legtöbb lógós profi abban hogy másokra rakja át a munkáját, és a főnökséggel elhitesse hogy ő a jó dolgozó.