Berta Sándor

Százezer embert bocsátott el a kora miatt az IBM

Ez akkor is rengeteg, ha a folyamat több év alatt zajlott le, és a cégnél majdnem 400 ezer ember dolgozott.

Az ügy azután vált ismertté, hogy Alan Wild, az IBM személyzeti részlegének korábbi alelnöke - több másik személy mellett - pert indított a társaság ellen. A benyújtott keresetekből kiderült, hogy az IBM az elmúlt esztendőkben körülbelül 100 000 szakembert rúgott ki amiatt, mert "túl öregek" voltak és az óriáscég fiatalosabb imázst akart felépíteni, hogy ugyanolyan legyen a külvilág szemében, mint az Amazon és a Google. Csak az elmúlt hónapban 2000 embernek kellett új munkahelyet keresnie. Az elbocsátott alkalmazottakat az úgynevezett millenniumi generáció tagjaival pótolták. A lényeg az volt, hogy a társaság ne tűnjön "régimódi szervezetnek", hanem "cool és trendi" legyen.

A változtatás hátterében elsősorban a körülbelül hét éve csökkenő bevételek álltak. A vállalat versenyképes akart lenni a felhőpiacon, ahol a két legnagyobb vetélytársa az Amazon és a Google. Ezért született meg az elképzelés, amelynek kidolgozói azzal érveltek, hogy millenniumi generáció tagjai sokkal innovatívabbak és jobban befogadják az új technológiákat.

Az IBM illetékesei azzal érveltek, hogy az elmúlt öt évben újrapozícionálták a vállalatot azért, hogy értékesebb ajánlatokat kínálhassanak az ügyfeleik számára. Az óriáscég az elbocsátások mellett évente több tízezer új alkalmazottat is felvett. A társaság tavaly év végén világszerte 350 600 embert foglalkoztatott, ennek ellenére az elmúlt hat esztendőt tekintve most a legalacsonyabb a munkavállalók száma. 2013-hoz képest 19 százalékkal kevesebben dolgoznak a vállalatnak.

Nem az első ilyen jellegű ügy a Szilícium-völgyben. 2017 decemberében egy amerikai szakszervezet több óriáscéget, köztük a Facebookot és az Amazont is beperelte, mert az állásajánlataikban kizárólag fiatal munkavállalókat kerestek. Az érintett vállalatok a közösségi oldalon megjelentetett állásajánlataikban kifejezetten kizárták az idősebb korosztály tagjait. Nemrég pedig a Google ellen nyújtott be több száz személy keresetet amiatt, mert amikor a meghirdetett álláshirdetésekre jelentkeztek, akkor a társaság a korukra hivatkozva utasította el őket. Az ügyben eljárás indult, de végül a felek megegyeztek egymással. A vállalat 11 millió dollárt fizet a felpereseknek, de továbbra is fenntartja, hogy nem hibázott. A döntés értelmében a 227 érintett személy átlagosan 35 000 dollárt kap. A Google vállalta azt is is, hogy a személyzeti ügyekért felelős munkatársait és menedzsereit külön képzésben részesíti, s a téma az idős kor elfogadása lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #22
  Egyszerűen PR-es felületesség.
  Idős - rugalmatlan,fiatal - lendületes.
  Ez csak egy,a sok meghatározó szempont mellett,és elég tökéletlen az alkalmasság megállapításához.
 • Macropus Rufus #21
  tök jó, hogy írtam ide aztán eltűnt....:(
 • Sequoyah #20
  Egyaltalan erted a szavakat ami, a korabbi kommentekben vannak? Gyakorlatilag minden szavaddal megerositetted amit irtam, megis olyan stilusban beszelsz, mintha valamiben ellent probalnal mondani...

  Te is leirod hogy a 40 az mar kozepkoru. A millenarisok pedig kb 25 es 40 kozott vannak, szoval vannak boven kozepkoru millenarisok.
 • Zoliz #19
  IBM-et akkor bojkottálni kell még időben, mert útálja az embereket.
  Az ilyen talál mindig loosert a fijatalok között, aki majd megöregszik.
 • mrzed001 #18
  Úgyszintén.
  Az új dolgok megismerésében azért vannak előnyben az "öreg cápák", mert tényleg új dolgot nem igazán kell megtanulniuk.
  Egy ciklus az ciklus, mindegy milyen nyelvben hogyan kell hívni.
  Sőt, éppen mert 10+ (program)nyelvben beszélnek folyékonyan, ezért egy új megtanulása gyerekjáték (rá kell érezni a sajátosságaira, onnantól megy és kész).
  Míg az ifjú titánnak bizony előbb azt kell megtanulnia, hogy mi is egyáltalán az a programozás, hibakezelés, hibakerülés, üzemeltetés, dokumentáció ....
  Azt hogy hogyan is lehet jól csinálni (meg rosszul), na azt majd az elkövetkezendő 5-10 évben fogja talán megtanulni.

  Ami a bullshittel felpörgetést illeti, erről eszembe jutott egy HR-es "munka morál" felmérés és 1:1-es konzultáció külsős tanácsadóval, amelynek egyik elszenvedő alanya SQJ mester volt. Fetrengtünk a röhögéstől amikor megkaptuk a jelentésüket :D
 • lammaer #17
  A munkában eltöltött évek száma illetve a szakmai tapasztalat az csak egy komponens... a lelkesedés, a tenni akarás, az új dolgok megismerésének vágya pedig egy másik fontos tényező... ez utóbbiban az öreg cápák nem biztos hogy előnyben vannak az ifjú titánokkal szemben. Arról nem is beszélve hogy a nagyon tapasztaltakat lehet hogy nehezebb irányítani, céges bullshittel felpörgetni... tudom, mert magam is a 20+ éves szakmai múlt kategóriában játszom :)
 • mrzed001 #16
  "Kor alapján bármiféle következtetést levonni egy ember szakmai alkalmasságáról, elkötelezettségéről vagy szorgalmáról butaság."

  És a tapasztalatáról, meg szakmai kompetenciájáról ?

  1x hallottam valakitől (HR lead) azt a mondatot, hogy a 40 éves 2x olyan tapasztalt szakember, mint a 20 éves (és bérben is így gondolta).
  És nem értette miért röhögök.
  El kellett neki magyaráznom, hogy a 20 évesnek 0-1 év szakmai tapasztalata van.
  A 40 évesnek meg 20+.
  És bizony a 0-1 évnek nem kétszerese az a 20 év, hanem 20x annyi év tapasztalat.
 • VolJin #15
  Ez ideológiai alapon kidolgozott stratégia és nem HR-szakmai döntés volt.
 • VolJin #14
  Már a társadalommérnöki genderszakokról elözönlötték a techcégeket progresszív fruskáék, és ez az eredmény. Ott azt tanulták, hogy elegendő buzit meg négert kell felvenni, a középkorú fehér férfi pedig az elnyomó patriarchális társadalom képviselője, így rá már nincs szükség. Összeültek leszbikus picsáék a marketingen és a HR-en, és jól megmeetingelték, hogy mi az új irányvonal...
 • csicso82 #13
  Na ez több mint UNDORÍTÓ!