Berta Sándor

Testen viselhető klímaeszközt fejlesztettek ki

Egy új megoldással rengeteg pénzt és energiát lehetne megtakarítani.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan készüléket fejlesztettek ki, amely akkora, mint egy csuklóra szerelhető vérnyomásmérő és képes hűteni, illetve fűteni a viselőjét. Az eszközt egy hajlítható akkumulátor látja el a szükséges energiával, s a beállított és termosztát által felügyelt hőfokot képes tartani bármilyen környezeti hőmérséklet esetén.

Renkun Chen fejlesztő kifejtette, hogy a személyes klímaberendezés jelentős mértékben javíthat a hőmérséklet- és hőérzeten akkor, ha valaki egy forró napon kénytelen az utcán közlekedni vagy szinte megfagy a munkahelyén. Amennyiben valaki hordja a megoldást, akkor egy nagyon széles hőmérséklet-tartományban is jól érezheti magát és ráadásul ezáltal komoly megtakarítások érhetők el.


A készülék a ruhába integrálható. Sahngki Hong hallgató, Chen fejlesztőcsapatának egyik tagja elmondta, hogy az eszköz olyan helyeken is elhelyezhető, ahol a test könnyebben hűthető vagy fűthető. Szóba jöhetnek a hát, a nyak, a felkar és a lábak. A cél az, hogy minél több fűtő- vagy hűtőelemet helyezzenek el a stratégiai szempontból fontos helyeken. Mindegyik hűtő-fűtőelem 5 x 5 centiméter méretű. Egy mellény 144 ilyen elemből áll, amelyek fogyasztása 26 és 80 watt között van. Ezzel szemben egy teljes irodát hűtő hagyományos klímaberendezés több mint 10 kilowattot fogyaszt. A szakemberek azt hangsúlyozták, hogy ezért egyszerűen hatékonyabb egyetlen személyt hűteni vagy fűteni, mint egy helyiségben megfelelő hőmérsékletet kialakítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #7
  Mivel ez egy peltier elemes hutorendszernek tunik, ezert a mukodese az, hogy a belso oldala hidegebb lesz, a kulso meg melegebb. Ha futes kell, akkor meg kell forditani a panelt. A ho (idealis esetben) a levegot melegiti fel, ami ha mar melegebb mint a kinti, akkor kicserelheto friss kinti, relativ huvosebbre. Tehat a szoba homerseklete idealis esetben mindig megegyezik a kulteri homerseklettel, mig a hutopanel belso oldala valamivel ez alatt marad. (a kulso oldala pedig aranyosan melegebb lesz + a mukodesi veszteseg) Hosszu tavon ez kulso nagyobb hutobordak nelkul nem uzemkepes vagy csak nagyon kis hutoteljesitmeny mellett.

  A tenyleg energiatakarekos megoldas pedig a szigeteles, azaz fizikailag nem hagyni hogy a szoba felmelegedjen, ekkor a legkondicionalonak csak a bent levo emberek es gepek altal termelt hot kell elvonnia.

  A fenti rendszernel hatekonyabb es kisebb energiat is igenyelne egy parolgasos hutorendszer, ami primitiv formajban vizes ruhat, fejlettebb formajaban pedig megfelelo parologtato membranos ruhazatot jelentene.
 • ostoros #6
  De hogy hűl le, ha eleve kintről jön be a meleg?
 • norbre #5
  Ez tökéletesen hőszigetelt teremben igaz lehetne, ha a felmelegített közegek amúgy maguktól nem hűlnének le szépen lassan.
 • kvp #4
  Ennek a profibb valtozatat hasznaljak pl. az urhajosok. Hasznos is lehet, de a belelegzett levego homersekletet nem tudjak vele szabalyozni, ami nagyon kellemetlen tud lenni. Plusz meg cipelni kell a hutorendszert es parologtatasos rendszernel a hutofolyadekot. Peltier eseten meg kulso nagyfeluletu hutobordak kellenek.
 • Montanosz #3
  eskü elsőre így 12 orás melo után azt olvastam hogy kínzóeszközt...még mondtam is magamban milyen kis praktikus dolog mán ez :-D
 • csicso82 #2
  Olvastam már erről tehát amikor a ruha "hűt" és nem a helyiséget hűtik le. Szerintem egy olyan helyiségben ahol sok ember tartózkodik ennek nincs értelme de ha pl. 2 ember él egy 100nm-es házban és mindkettő ilyen ruhát visel akkor ott már hasznos lehet. Nyáron egy ház hőmérséklete akár a 29-30 celsius fokot is elérheti - nálunk el szokta - ekkor nem kell az egész házat hűteni elég ha ez az eszköz a házban tartózkodó 2 ember testét hűti közvetlenül, mondjuk a testük azt érezze, hogy csak 25 celsius fokos helyiségben tartózkodnak.
 • _svd_ #1
  "Egy mellény 144 ilyen elemből áll, amelyek fogyasztása 26 és 80 watt között van. Ezzel szemben egy teljes irodát hűtő hagyományos klímaberendezés több mint 10 kilowattot fogyaszt."

  Érdekes.
  Utcán vagy szabad területen bizonyosan hasznos találmány.
  Teremben használva, a hűtésre elhasznált energia is fűti a termet.
  A megemelkedő környezeti hőmérséklet további hűtést igényelne, ami tovább emelné a a környezet hőmérsékletét.
  Münchhausen báró báró sem volt képes saját magát, a saját hajánál fogva kihúzni a mocsárból.