Berta Sándor

EU - a Google álláskeresőjét támadják

Vizsgálatot indíttatnának a webes konszern ellen az európai álláshirdetési platformok.

23 európai online állásportál írásos panaszt nyújtott be Margrethe Vestagerhez, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosához és a dokumentumban azzal vádolták meg a tengerentúli társaságot, hogy a területen visszaélt a piaci hatalmával és a konkurens oldalak eredményeit szándékosan hátrasorolja. A Reuters tudósítása alapján Vestager már el is rendelte a vizsgálat lefolytatását az ügyben, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a folytatás.

A Google for Jobs nevű szolgáltatás két évvel ezelőtt indult el az Amerikai Egyesült Államokban és azóta már más országokban is elérhető. A vállalat ajánlata rendkívül egyszerűen működik: aki a keresőben állásajánlatok után kutat, az a keresési eredmények fölött megjelenítve kapja meg az együttműködő partnercégek kapcsolódó találatait.

A panaszt benyújtó piaci szereplők egy része a Google álláskereső platformját - az aktuális formájában - illegálisnak tartja, mondván: a konszern kihasználja a jelenlegi piaci pozícióját és hatalmát, s elrejti a vetélytársak hirdetéseit.

A 23 vállalkozás között ott van a brit Best Jobs Online, valamint a német Intermedia és a Jobindex. A társaságok jelezték, hogy ha nem lesz hatása a beadványuknak, akkor hivatalos panaszt fognak beadni az Európai Uniónál a Google ellen. Az egyik érintett vállalat, a világszerte harminc álláskereső honlapot működtető StepStone GmbH már meg is tette ezt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #1
    Jó pár dologban és területen így jár el a google! Egyértelműen manipulálja a keresési találatokat!