Berta Sándor

20 millió munkahelyet válthatnak ki 2030-ig a robotok

Az automatizálás a legerősebben azokat a régiókat fogja érinteni, ahol inkább alacsony képzettségű és jövedelmű emberek élnek.

Az Oxford Economics munkatársai szerint 2030-ig 20 millió munkahelyen váltják le a robotok az embereket. A gazdasági szakemberek szerint a folyamat legnagyobb veszélyét nem önmagában a munkahelyek elvesztése jelenti, hanem a bevételek közötti egyenlőtlenségek drámai mértékű erősödése. A kutatók rámutattak, hogy minden egyes üzembe állított ipari robot statisztikailag nézve 1,6 munkahely elvesztését jelenti. A leginkább azok félthetik az állásukat, akik nem rendelkeznek túl sok képességgel. Miután az ilyen dolgozók általában azokban a régiókban találhatók meg, ahol eleve rossz helyzetben van a gazdaság és magas a munkanélküliség, így további társadalmi problémák megjelenésére, illetve a meglévő helyzet súlyosbodására lehet számítani.

A leginkább azok érezhetik magukat biztonságban, akik valamilyen érzelmileg fontos, kreatív vagy szociális intelligenciát igénylő munkát végeznek. A politikai és a gazdasági döntéshozóknak, valamint a munkavállalóknak és a tanároknak egyaránt meg kell találniuk annak módját, hogy miként lehet olyan képességeket kifejleszteni, amelyek a növekvő mértékű automatizálással is lépést tudnak tartani.

A szakértők becslései alapján 2030-ig Kínában közel 12 millió, az Európai Unióban 1,9 millió, az Amerikai Egyesült Államokban 1,7 millió, Dél-Koreában 750 000, míg a világ többi részén 3 millió munkahely szűnhet meg a robotok miatt. A folyamat az USA-ban a leginkább Oregon, Louisiana, Texas, Indiana és Észak-Karolina államokat veszélyezteti, míg a legkevésbé Hawaii, Washington, D.C., Nevada, Florida és Vermont államokat érinti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #50
    A fejlődés nem egyenlő a fogyasztással (pontosabban, az értelmetlen fogyasztással és kacatgyártással). Attól, hogy a fejlődést lassítod, a környezetet még tovább szennyezed, sőt, valójában éppen annak szabsz gátat, hogy modernebb rendszerek révén kevesebb legyen a szennyezés. Gondolj csak bele, mi lenne, ha ma sem lenne pl. katalizátor, mert lassítottuk a fejlődést!
    Nem a fejlődés (tudomány, technológia) az oka a fenntarthatatlan rendszernek, hanem a pénzvilág! Amikor mondjuk egy fosszilis erőmű a légkörbe eregeti a szennyesét, az kizárólag azért van, mert az egyébként létező és hatékony szűrőrendszereket nem építették be, nyilvánvalóan profitmaximalizálási és gazdasági okokból! A nagy aktivitású nukleáris hulladékok problémájának megoldásait is veszettül kutatják (particionálás/transzmutáció), működik is, de jelenleg nem igazán gazdaságos. Már készülőben egy új műanyag, ami ártalmatlan anyagokra bomlik a természetben. Ha lassítod a fejlődést, akkor meggátolsz minden ilyen és ehhez hasonló fejlesztést, vagyis pont a környezetszennyezés mértékének csökkentését akadályozod meg!

    Mindenféle kacatot sem azért gyártunk, mert fejlődünk. A kereskedők, marketingesek, mesterséges igénykeltők tolják, hogy vegyél meg minden vackot és ők azok akik nem törődnek azzal sem, hogy ez mennyi nyersanyagba és erőforrásba kerül az emberiség számára!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.07.06. 16:44:52
  • defiant9 #49
    "Ha sok lesz a robot akkor legyen vagy alapjövedelem vagy 4 óra meló / kop /nap, hogy mindenkinek jusson meló."
    Igen, ez a progresszív hozzáállás. Fogyasztókra szükség van már csak a fejlődés miatt is, egyrészt méretgazdaságosság/"more people, more fun" hatás miatt, másrészt a technológiai fejlődés gépek által biztosított +erőforrása amitől azt is várhatjuk hogy idővel jelentősen csökkenteni tudjuk a bolygó ökológiai rendszerén lévő nyomásunkat.
  • dyra #48
    Tökmin1 én itt mit írok frankón bele lehet kötni. Nem bánom én a fejlődést. Ha sok lesz a robot akkor legyen vagy alapjövedelem vagy 4 óra meló / kop /nap, hogy mindenkinek jusson meló. Ennyi. 2x voltam munkanélküli életem során, egyszer fiatalon fél évig egyszer harminc körül szintén kb fél évig. Pusztító volt mindkettő. Nem csak anyagilag mentálisan is hazavágott. Nem kívánom senkinek. Munkához mindenkinek van joga.
  • defiant9 #47
    "de nem csak technológiai fejlődésre van szükség"
    Hiába írod le így, akkor is csak azt akarod elérni hogy a technológia fejlődés(itt robotizáció) blokkolásra kerüljön, elvi szinten ez nem más mint fonó Jenny géprombolása. Akkor sem jött be, most sem fog. Minél gyorsabban fejlődnek a cégek annál hamarabb jutnak el a végállapotukhoz:)
  • dyra #46
    Nem kell erőszakkal tartani semmit, de nem csak technológiai fejlődésre van szükség. A társadalom érdekeit is időszerű lenne nézni és ha egy új technológia a társadalomra nézve nem előnyös akkor az nem biztos, hogy jó. Jelen pillanat csak a cégek érdekei érvényesülnek ami nem egyenlő a fejlődéssel.
  • ostoros #45
    3. Lehetőség: engeded a fejlődést, de lassítod. Korlátlan növekedés egy véges erőforrású Földön amúgy sem létezik.
    A fejlődés vagy lelassul, hogy a bioszféra lélegzethez jusson, vagy nem lesz bioszféra.
    Maga a fenntartható fejlődés is egy oximoron. Nem lehet korlátlanul fejlődni. Ahhoz el kell hagyni a Földet.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.04. 20:47:45
  • zola2000 #44
    (amiről persze most amíg munkaerő hiány jellemző szó sem lehet)
  • zola2000 #43
    Attól hogy ingyen dolgoznak a robotok a föld erőforrásai végesek maradnak, emiatt a termékeket be kell árazni.

    Szerintem pár évtized múlva a jelenlegi rendszer marad, de bejön az alapjövedelem.
  • TokraFan #42
    "Eljen a kommunizmus!:)"

    Merem remélni, hogy csak ironizálsz! :-)
  • Sequoyah #41
    Amit tehetunk az az, hogy legalabbis minimalizaljuk a negativ hatasokat. Ugye erre van a szocialis rendszer, hogy az aktualis vesztes reteget (akik mar idosek es nem tudjak atkepezni magukat) kimentse, a kovetkezo generacio pedig ugye mar eleve nem valasztja ezt a szakmat.

    Illetve ott a szelsoseges, utopisztikus eset, mi van ha tenyleg minden munkat a robotok latnak el? Ez ekvivalens azzal, hogy minden ingyen van. Biztositani kell, hogy igy is legyen. Eljen a kommunizmus!:)