Berta Sándor

A WTO elé kerülhet a dél-koreai-japán vita

Kérdéses, hogy a nemzetközi szervezet megoldja-e a két ország közötti konfliktust.

Júliusban vált ismertté, hogy exportkorlátozásokig fajult a japán-dél-koreai vita. A két fél között az egyes cégek második világháborús szerepvállalásai miatt alakult ki nézeteltérés. Az első intézkedéseket Japán hozta, amikor exportkorlátozásokat vezetett be olyan anyagokra és alkatrészekre, amelyekre a technológiai ágazatnak mindenképpen szüksége van. Azok a japán beszállítók, amelyek a Samsung, az LG vagy éppen az SK Hynix partnerei, kénytelenek a szállításaikhoz engedélyt kérni.

Most kiderült, hogy Dél-Korea a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) akar beadványt benyújtani. Yoo Myung Hee dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter a lépést a nemzeti érdekeik védelmével indokolta és azzal vádolta meg Japánt, hogy az exportkorlátozások hátterében politikai motiváció állt. A szaktárca álláspontja az, hogy a szigetország megsértette a nemzetközi kereskedelemben rögzített szabad kereskedelem alapelveit, amelyek megtiltják a tagállamok közötti „tisztességtelen bánásmódot”. Japán ezzel szemben azt állította, hogy sikerült aláásni a két ország közötti kölcsönös bizalmat.

A helyzetet bonyolítja, hogy bár Dél-Koreáé a világ legnagyobb chipgyártó ipara, de rá van utalva a Japánból származó anyagokra és alkatrészekre. A konfliktussal az a legnagyobb probléma, hogy súlyosbítja az amerikai-kínai kereskedelmi-technológiai háború miatt kialakult helyzetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    Heh! :D