Berta Sándor

Jobb PC-ről intézni az online vásárlásokat

A felhasználók jobban járnak, ha nem az okostelefonjaikról rendelik meg a különböző termékeket.

A negevi Ben Gurion Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fogyasztók sokkal jobb döntéseket hoznak az internetes vásárlásaik során akkor, ha az asztali számítógépek előtt ülnek és nem az okostelefonjaikat alkalmazzák erre a célra. Ennek oka az, hogy a mobiltelefonjukkal rendelőket az online üzletek honlapjai sokkal kevésbé tájékoztatják, mint a PC-ket használókat.

A tanulmány elkészítésében oroszlánrészt vállaló Lior Fink professzor, az egyetem mobil magatartási laboratóriumának vezetője elmondta, hogy az okostelefonok esetében a fő probléma nem a kijelző kis mérete, hanem az, hogy a portálok mobil változatai meglehetősen kevés információt kínálnak a látogatók számára a keresésekkor, ezért sokkal tovább kell kutatniuk az őket érdeklő adatok után. A PC-ken viszont a honlapok sokkal több információt biztosítanak.

A tanulmány elkészítéséhez Fink és kollégái egy kísérletet végeztek el, amelynek során a résztvevőknek tizenegy szállodai szoba közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat. A felhasználók egyik fele PC-ről kereshette ki a megfelelő ajánlatokat, míg a másik okostelefonról. Az asztali számítógépen azonnal 8-11 rövidebb adat volt elérhető, míg az okostelefonon ezzel szemben csak 3. A 11 információ mind a PC-n, mind a mobilkészüléken fellelhető volt, de azokat az utóbbin tudták előbb megtalálni.

Fink szerint az okostelefont használók olyan döntéseket hoztak, amelyek nem feleltek meg az eredeti elképzeléseiknek. A PC előtt ülve viszont sokkal pontosabban be tudták határolni azt az ajánlatot, amely a leginkább megfelelt az elvárásaiknak. A mobilkészülékeken ugyan megnő az ajánlatok láthatósága, de az emberek sokkal kevesebb információhoz juthatnak hozzá. A kutatók rámutattak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban tavaly az online boltokban tett látogatások 47 százaléka valósult meg okostelefonokról, míg a vásárlások 36 százalékát bonyolították hasonló módon a felhasználók. A legutóbbi fekete péntek során az amerikaiak kétmilliárd dollárt adtak ki az okostelefonjaikon keresztül. A szakemberek ennek ellenére azt javasolták, hogy a felhasználók a jó ajánlatokra mégis inkább PC-ről keressenek rá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #8
    Mobil hívást?...
  • ugh #7
    Nem csak ez a gond.
    Pc-n normalis blockerek vannak es a browser nem probalja eroazakkal a pofajaba nyomni pl azt a kibaszott sztar worszt fost amit itt a cikkben.

    Mit reklamoz amugy?
    Legyen on is dzsedi?
    Faszba..
  • Borg #6
    Ez megint mekkora kutatás... Mégis mit nem jobb PC-ről intézni?
  • zola2000 #5
    Mivel az AliExpress kínai lehet ez is kulturális dolog hogy a cégek csak egy "kiegészítő izének" vagy fő felületnek tekintik e a mobilappot.

    A pixiv nevű japán illusztrációs oldal pc verziója nekem annyira nem jön be, a mobil appja meg kb függőséget okoz főleg tableten, a hasonló amerikai oldal a deviantart meg kb pont fordítva: pc böngészőben jó, a mobilappja szerintem gagyi (az új femináci cenzor-szabályzata miatt meg már mindenképp gagyi : )
  • zola2000 #4
    Mivel az AliExpress kínai lehet ez is kulturális dolog hogy a cégek csak egy "kiegészítő izének" vagy fő platformnak tekintik e a mobilappot.

    A pixiv nevű japán illusztrációs oldal pc verziója nekem annyira nem jön be, a mobil appja meg kb függőséget okoz főleg tableten, a hasonló amerikai oldal a deviantart meg kb pont fordítva: pc böngészőben jó, a mobilappja szerintem gagyi.
  • zola2000 #3
    Vagy mobilon kell bejelölni hogy "asztali webhely kérése"

    Eddig a legjobb vásárló mobilappja az AliExpressnek van, talán még a pc verziónál is jobb, az összes többi platform esetén a pc a nyerő.
  • TokraFan #2
    "Jobb PC-ről intézni az online vásárlásokat"

    Egyértelmű...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.24. 01:58:44
  • Palinko #1
    Ezt már én is észrevettem. Volt olyan hogy valamit telefonon láttam meg de aztán PC-n ellenőriztem. Vagy épp PC-n láttam meg de még nem született meg a döntés és telefonon vásároltam meg mikor már eldöntöttem, de olyanba nem mennék bele hogy csak telefonon vásároljam először, rendes PC-s utánajárás nélkül.