JohnnyCage

Perben áll az Intel a Rambus-szal?

[Register] Gregory Mischou, a UBS Warburg elemzője egy, a CNBC-nek adott interjújában, amely a Rambus idei várható eredményeiről szólt, említést tett egy bizonyos Intel-Rambus perről.

A Rambus számára a 2000-es év rendkívülinek számított több szempontból is. A cégnek szerződése volt az Intellel, amely biztosította, hogy az Intel Pentium 4-es rendszerei kizárólag a Rambus DRAM-ot fogják támogatni. Még a nyár elején megjelent japánban a várva-várt Sony PlayStation 2, amely óriási mennyiségben kelt el a Sony hazájában, és amelyből azóta szerte a világon rengeteget eladtak. A Sony -akárcsak az Intel- a Rambusnak szavazott bizalmat, amikor az alkalmazandó memória típusáról kellett dönteni.

Amikor kiderült, hogy a Rambus DRAM mégsem olyan jó, mint ahogy azt gondolták sokan, ellenben minden képzeletet felülmúlóan drága, jött a DDR-SDRAM. A Rambus nem keseredett el, hanem várt. Megvárta, amíg az összes memóriagyártó kifejleszti DDR technológiáját, a chipgyártók pedig elkészítik az összes hozzá való interfészt. A társaság ekkor villámgyorsan beperelt mindent és mindenkit, mivel "eszébe jutott", hogy a DDR tulajdonképpen az ő szabadalma.

Az Intel-Rambus viszony azonban hamar Intel-Rambus iszonnyá változott. Az Intelt jókora hátrányba hozta, hogy a Rambus technológia, amiben bízott, körülményes, drága, és ehhez képes lassú lett. A cég most mindent belead, hogy processzoraihoz kifejlessze a jóval olcsóbb DDR-SDRAM támogatását. Mivel azonban a cég a DDR-es chipsetekkel a nulláról kell, hogy induljon, külső chipsetgyártók (ALi, VIA) várhatóan hamarabb fogják kiadni DDR-t támogató Pentium 4-es chipkészleteiket.

Az Intel-Rambus kapcsolat megromlásának egyértelmű jele volt, amikor az Intel egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy "csalódtunk a Rambus-ban. A Rambus a pereskedéssel tölti idejét, ahelyett, hogy a fejlesztésekkel törődne." A Rambus válaszul közölte az Intellel, hogy az megsértette a Rambus szabadalmait, amikor a DDR-alapú rendszerek fejlesztésébe kezdett, sőt az áláírt megállapodást is megszegte, miszerint a Pentium 4 csak a Rambus DRAM-ot fogja támogatni. A cég ezenkívül figyelmeztette az Intelt, hogy a Rambus DRAM technológiát olyan téren is alkalmazzák, ami nem szerepel az aláírt licenszszerződésben.

Miközben Gregory Mischou a CNBC-nek beszélt a Rambus várható 2001-es szerepléséről, a következőt mondta: "Ugyanakkor -és ez egy igen veszélyes része a történetnek- több cég, köztük az Intel és a Micron is, perelik a Rambust, szembeszegülve annak szabadalomsértési-ügyével."

Kérdéses, hogy vajon Mischou tud valamit, amit a nyilvánosság nem, vagy esetleg csak tévedésből említette az Intelt. Az azonban várható, hogy előbb-utóbb egy nagyobb cég legyalulja a Rambus által állított hegyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!