JohnnyCage

Intel - Rambus per?

Egyes hírek szerint nem kizárt, hogy a Rambus az Intelt is bepereli. Az Intel ugyanis csak a Rambus DRAM licenszét vásárolta meg, de tervezi a DDR-SDRAM alapú chipsetek kiadását is. A DDR-SDRAM technológia pedig szintén a Rambus szabadalma.

A Rambus többek között memória-technológiák kifejlesztésével foglalkozik, és tulajdonában van az RDRAM és DDR-SDRAM szabadalma is. Az Intel Pentium 4-es processzora eredetileg csak RDRAM-mal lett volna használható, de mivel a cég csalódott a technológiában magas ára és relatíve kis sebessége miatt, így mégis lesz DDR-SDRAM támogatás is. A DDR memóriát támogató Intel chipsetek jelenleg fejlesztés alatt állnak és valamikor 2001/2002-ben várható elkészülésük.


A Rambus elképzelése a sebességről

A Rambus felfigyelt az Intel lépéseire, és jogi lépéseket helyezett kilátásba, mivel az Intel eddig nem mutatta jelét licenszelési szándékának. A memóriagyártók közül a Samsung, az Elpida Memory, a NEC, a Hitachi és a Toshiba már megegyezett a céggel, a Hyundai, az Infineon és a Micron viszont perben áll a céggel, mivel visszautasította a jogdíjak kifizetését.

"Ha az Intel az RDRAM memória interfészétől különböző interfészt fejleszt, és az a mi szabadalmainkhoz kapcsolódik, akkor azt az Intel jogszerütlenül teszi.", mondta Geoff Tate, a Rambus egyik vezetője csütörtökön.

Az Intel kérte, hogy használhassa a DDR-SDRAM szabványokat, de még akkor, amikor a RDRAM-ról szóló megállapodás megkötése folyamatban volt, mondta Tate.

"Az egyezség azért jött létre, mert az Intel licenszelni akarta RDRAM szabadalmunkat.", mondta. "Csakúgy, mint sok másik társaság, az Intel is meglehetősen széleskörű licenszt akart vásárolni, amit mi elutasítottunk." Tate elmondása szerint a Rambus kizárólag az Intelnek megengedte, hogy szabadalmait logikai chipekben használja. Ezek a logikai chipek kapcsolódhatnak például a front-side-bus-hoz (FSB) és egyéb I/O eszközökhöz, de nem lehetnek memória interfészek. Tate hozzátette, hogy ezt az engedményt csak az Intel kapta meg. A Rambus számos társasággal tárgyal a szabadalmainak licenszeléséről, és ezek közül a legtöbb meglehetősen jól halad, állítja Tate.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!