JohnnyCage

Állítólagos jogsértésért perelik a Universalt

A Seagram Universal-ja, amely maga sem veti meg a jogi eljárásokat, most egy 150 ezer dolláros per elé nézhet. A céget néhány zeneszerző, valamint kisebb kiadók perelték be, a tulajdonukban lévő zenék interneten való jogtalan felhasználása miatt.

A felperesek, az Elvis Presley Music, a Paul McCartney-féle MPL Communications, valamint több zeneszerző szerint a Universal Music Group világhírú zeneszámok százainak másolásjogát sértette meg. A jogsértési pert pénteken jegyezte be a New York-i szövetségi bíróság, három héttel azután, hogy a Universal Music Group hasonló perben 54 millió dolláros kártérítési összeghez jutott az mp3.com-tól. Az UMG "egy olyan jogsértésre szánta el magát, amelyhez hasonlót nemrég egy teljesen elhíresült perben sikeresen megtorolt.", szól a keresetlevél.

Az eljárás a Universal új leányvállalata, a The Farm Club Online-t vette célba. A The Farm Club Online egy internetes szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy több, mint 25 ezer dalból álló válogatásból zenét hallgassanak online.

A felperesek szerint az UMG lemásolta a szóbanforgó, 25 ezernél is több zeneszámot, és most interneten keresztül "sugározza" azokat. Erre azonban nincsen joga, mivel a cég nem rendelkezik az érintett zeneszerzők és a kiadók engedélyével. "Az Universal Music Group, amely a világ egyik legnagyobb zenekiadója, teljes mértékben tudatában volt annak, hogy az új szolgáltatás megsérti a zenék tulajdonosainak jogait.", hangzik a keresetlevélben.

Az amerikai jog szerint ugyanis az, aki jogosult egy zeneszámot például CD-n vagy kazettán kiadni, annak alapesetben nincsen joga ugyanazt a zenét az interneten is megjelentetni, például mp3 formátumban. Ehhez külön engedély, illetve szerződés szükséges.

A felperesek 150 ezer dollár kártérítést követelnek minden egyes jogsértési eset után. A felpereseken kívül érintett még az esetben a The Rodgers and Hammerstein Organization, a The Songwriters Guild of America, és Jerry Leiber valamint Mike Stoller zeneszerzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!